Voor sommige mensen is het verschil enorm. Het verkopen van vastgoed is niet gemakkelijk, en er zijn bepaalde stappen die je zal moeten leren, vooral als je de voordelen wilt laten prevaleren. Zo moet je bijvoorbeeld zelf een makelaarsbord laten drukken.

Wat zijn de voor- en nadelen van het ‘zelf verkopen van je huis? Wij leggen het je hieronder uit!

Voordelen:

Je houdt elke euro die je verdient zelf

vrouw met geld

Dit is de voornaamste reden dat mensen zelf hun huis willen verkopen, zodat ze geen commissie hoeven te betalen aan een makelaar. Als jij jouw huis voor 200.000 euro verkoopt, krijg je dus ook dat hele bedrag gestort.

Jouw sentimentele waarde voor het pand blijft behouden

houten huis met tuin

Jij hebt de macht om ervoor te zorgen dat de volgende eigenaar jouw mooie huis verdient. Je mag zelf kiezen aan wie je het huis verkoopt.

Je kan een scherpere prijs bieden (snellere verkoop)

Wat de reden ook mag zijn dat je verkoopt, je kan ervoor kiezen om het huis iets onder de marktwaarde te plaatsen zodat het snel verkoopt, of juist iets boven de marktwaarde, jij hebt hier zelf controle over. Je kan zelf kiezen hoe lang je erover wilt doen om het huis te verkopen. Er is geen druk van buiten af om je aan een bepaald schema te houden, dus je kan er zo langer over doen als je zelf wilt.

Nadelen:

Het zelf verkopen van een huis heeft nogal wat handen en voeten in aarde. Het proces van het verkopen van een huis is complex, en makelaars hebben handige tools om de stappen makkelijker te doorlopen.

Ken de markt – waarde inschatten

Alleen een makelaar kan een exacte waarde van het pand inschatten, afhankelijk van hoe de vastgoedmarkt erbij staat. Je huis kan meer zijn waard geworden, en er is geen betere manier om hierachter te komen dan door een makelaar in te huren. Zij hebben toegang tot de markt om jouw huis te vergelijken met vergelijkbare objecten. Hierdoor verkoop je niet te duur, of te goedkoop.

Inspecties

luxe kamer

Als je je huis wilt verkopen dan kan dit gepaard gaan met inspecties en onderhandelingen. Als je een bezige bij bent, dan heb je geen tijd om hierbij aanwezig te zijn. Als je weinig kennis van zaken hebt, dan wordt onderhandelen ook lastig. Een makelaar kent de gang van zaken en weet precies hoe deze te tackelen.

Contracten en papierwerk

Wist je dat je, voordat je je huis kunt verkopen, allerlei papierwerk moet regelen. Er komt nogal wat bij kijken voordat het een en ander goed op papier staat. Als je het druk hebt dan is dit waarschijnlijk niet de moeite waar. Eigenaren die hun huis zelf verkopen doen dit vaak om geld uit te sparen, maar hoe veel tijd en geld kost het om al deze wettelijke zaken in orde te maken?

Laat een reactie achter