NMN (nicotinamide mononucleotide) is momenteel een van de meest onderzochte en populaire stoffen om veroudering te vertragen.

NMN is een stof die van nature in ons lichaam voorkomt.

NMN is een voorloper van NAD+. NAD+ is een heel belangrijke molecule voor elke cel in ons lichaam.

NAD+ is een stof die talloze enzymen en eiwitten nodig hebben om hun functie uit te oefenen.

NAD+ is bijvoorbeeld nodig voor een goed herstel en instandhouding van ons DNA en epigenoom (door enzymen als sirtuins en PARPs).

Wat zijn de effecten van NMN?


1. NMN verhoogt het energieniveau

nmn-drinken-energie

Vaak melden mensen dat ze meer energie hebben als ze NMN innemen.

Om een boost in energie te bereiken is het aan te raden een voldoende hoge dosis in te nemen.

Sommige mensen voelen al een effect met 250 mg NMN, terwijl anderen minstens 500 mg moeten nemen.

Studies tonen aan dat oraal toegediend NMN het uithoudingsvermogen en uithoudingsvermogen bij oude muizen met tot 80 procent verhoogt.

2. NMN verbetert het geheugen

Veel gebruikers van NMN ervaren verbeteringen in de cognitieve functie, waardoor ze zich scherper voelen of zich beter kunnen concentreren.

Volgens verschillende studies heeft NMN gunstige effecten op de hersenwerking, zoals verbetering van de cognitie en de doorbloeding in de hersenen van muizen.

3. NMN & gezondere bloedvaten

Studies tonen aan dat NMN verouderde bloedvaten verjongt. NMN verbetert bijvoorbeeld aanzienlijk de elasticiteit van de bloedvaten bij oude dieren.

Ook de mitochondriën in de cellen die de bloedvaten bekleden (endotheelcellen) blijven gezonder met NMN. Mitochondriën zijn de energiecentrales van de cellen.

4. NMN verbetert de stofwisseling

Dit is heel belangrijk, want bij het ouder worden neemt de stofwisseling sterk af, wat leidt tot een verhoogd risico op veel ziekten.

Studies tonen aan dat NMN insulineresistentie kan verminderen, plasma lipidenprofielen kan verbeteren, en verouderingsgeassocieerde gewichtstoename kan verminderen, terwijl het ook de lichamelijke activiteit bevordert.

5. NMN verbetert verouderingsgeassocieerde achteruitgang bij oudere organismen

dna test ouders

Als we ouder worden, gaan veel dingen achteruit: ons gezichtsvermogen, uithoudingsvermogen, energieniveau, botdichtheid en immuunfunctie. Al deze verbeteren volgens studies bij oude muizen.

6. NMN verbetert de vruchtbaarheid

Sommige mensen die NMN innemen melden dat ze een toename in libido hebben.

Biotech bedrijven hebben ontdekt dat NMN en NMN derivaten oude dieren weer vruchtbaar kunnen maken.

Studies tonen aan dat NMN de vruchtbaarheid kan verbeteren.

7. NMN verbetert de gezondheid van stamcellen

cellen-lab

Tijdens het ouder worden nemen de stamcellen af, en de overgebleven stamcellen worden vaak disfunctioneel. Dit draagt bij tot veroudering, gezien stamcellen nieuwe cellen aanmaken en onze weefsels in stand houden. Diverse studies tonen aan dat NMN, of het opvoeren van de NAD niveaus, de gezondheid van stamcellen en de zelfvernieuwing kan verbeteren.

8. NMN herstelt DNA schade

NMN helpt cellen hun beschadigde DNA te herstellen. DNA schade is een van de redenen waarom we ouder worden.

Muizen die NMN kregen, hadden aanzienlijk minder DNA schade (zoals gemeten met alpha-H2AX, een biomarker voor DNA schade).

In één experiment werden muizen bestraald, wat normaal tot enorme hoeveelheden DNA schade leidt, waardoor grote hoeveelheden of rode bloedcellen gedood worden. Wanneer de muizen echter NMN kregen, hadden ze aanzienlijk meer rode bloedcellen dan bestraalde muizen die geen NMN kregen.

Veel andere studies tonen gunstige effecten van NMN op veroudering, en vaak zelfs het omkeren van specifieke verouderingscondities bij oude dieren naar een jongere toestand.

Laat een reactie achter