Als je niet onder de indruk bent van het concept om massaal op bussen te stappen of een gids met een paraplu te volgen – dat is beslist niet wat je zult aantreffen op een avontuurlijke rondreis met een kleine groep! In feite denken we dat er veel voordelen zijn van reizen met een kleine groep. Hier is waarom!

Wat zijn kleine groepsreizen?

Groepsreizen (ook wel avontuurlijke reizen genoemd) leggen de nadruk op avontuur en doen moeite om je buiten de gebaande paden te brengen, zodat je een land van binnenuit kunt ervaren. Ze hebben meestal een paar dingen gemeen; de groepsgrootte is beperkt (gewoonlijk tot ongeveer 15 personen) en, bij deze vorm van verkenning gaat het meer om het reiziger zijn dan om het toerist zijn. Er is een keur aan verschillende avontuurlijke tochten waaruit je kunt kiezen, of je nu zin hebt in een trektocht naar het Everest basiskamp, een verkenningstocht door de Amazone of een rit over de Serengeti op zoek naar de ‘Big 5‘.

Veel mensen besluiten alleen op reis te gaan, maar kiezen er toch voor een of twee kleine groepsreizen op te nemen, om mensen te ontmoeten of om van de gebaande paden af te gaan op een bestemming die veiliger is om met een groep te bereizen.

1. Geniet van reizen in een stijl die je tot in de puntjes bevalt

Als je begint na te denken over een rondreis – wees gerust, het is niet een geval van één stijl past overal bij, in feite is er een enorm aanbod waaruit je kunt kiezen. Wat bestemming betreft – of je nu op zoek bent naar een safari, een trektocht, een gezinsvriendelijke rondreis of een exotische expeditie, er is bij groepsreizen van Nosun.nl altijd iets passends te vinden. Je hebt ook keuze wat stijl betreft – van eenvoudige tot luxe accommodatie, onafhankelijke reizen tot kleine groepen.

2. Ga verder van de gebaande paden dan je op eigen houtje zou doen

group of people riding camel on sand dune

Een rondreis maken is als zelfstandig reizen, maar dan zonder de organisatorische rompslomp. Het is vooral voordelig als je weinig tijd hebt maar toch meer dan oppervlakkig wilt verkennen. Behalve de iconische bezienswaardigheden neemt je gids je mee van de gebaande paden af om het plaatselijke leven echt te proeven en verscholen plekjes te ontdekken die door het toerisme onaangeroerd zijn gebleven. Geen rijen voor buskaartjes of gekibbel over de kosten van accommodatie – de logistiek wordt voor je geregeld, zodat je meer tijd hebt om de plaatselijke omgeving te ervaren.

3. Geniet van authentieke, plaatselijke ervaringen terwijl je reist

Tijdens je rondreis kom je oog in oog te staan met fascinerende culturen, gewoonten en wilde dieren, en verblijf je in plaatselijke accommodatie, wat een integrerend deel is van elk avontuur. Afhankelijk van waar je verblijft, kan dat kamperen betekenen, kleine hotels of pensions! Je reist ook met plaatselijk vervoer, wat nog een gelegenheid is om de plaatselijke bevolking te ontmoeten en echt inzicht te krijgen in het land dat je bezoekt.

4. Zie en doe meer met anderen dan je in je eentje zou doen

Je kunt de tour kiezen die al je ‘must-see’ bezienswaardigheden aandoet, of je nu een liefhebber bent van geschiedenis, natuur of adrenaline-activiteiten! Als je met een rondreis meegaat, kun je in korte tijd veel meer van een land zien dan als je zelfstandig zou reizen.

5. Leer van je ervaren gids

Een enthousiaste en goed geïnformeerde reisgids maakt vaak het verschil tussen een goede en een geweldige tour. Je ervaren, plaatselijke reisgids is een onschatbare bron van informatie over de plaatselijke cultuur, geschiedenis en bezienswaardigheden. Hij of zij neemt ook alle tijdrovende klusjes voor zijn rekening, zoals het kopen van treinkaartjes, en het regelen van vergunningen voor nationale parken.

6. Budgetteer je reis van tevoren en krijg veel waar voor je geld

groepsreis-bergen-wandeling

Groepsreizen kunnen niet alleen een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding hebben – veel mensen vinden dat als ze een reis geboekt hebben het ook gemakkelijker wordt om de reis te budgetteren. Als je eenmaal je reis en het poesje betaald hebt, heb je alleen nog wat geld nodig voor dingen als drankjes en persoonlijke spullen.

7. Verminder je milieu-impact

Reizen in een kleine groep met openbaar vervoer of zelfs op eigen kracht is milieuvriendelijker. Zelfs als je toch met een privé-voertuig reist, laten groepsreizen een veel lichtere koolstof-voetafdruk achter dan wanneer je elk een auto huurt.

8. Houd jezelf veilig en beschermd

Als je deel uitmaakt van een reisgezelschap zijn jij en je bezittingen veel minder een doelwit voor criminelen. Evenzo heb je, als je ziek wordt of gewond raakt, de onmiddellijke hulp van je reisleider.

9. Zie de wereld met gelijkgestemde metgezellen

Je krijgt een kick als je in het gezelschap bent van gelijkgestemde reizigers die de tijd nemen om hetzelfde deel van de wereld te verkennen als jij, op dezelfde manier. Gedeelde belangstelling en ervaring hebben de neiging mensen heel snel aan elkaar te binden, of je nu op een omgebouwde vrachtwagen door Afrika reist of aan het kajakken bent in Costa Rica. Reizen in kleine groepen bestaan meestal uit 10-15 mensen, die allemaal verbazingwekkende, vaak levensveranderende ervaringen delen. Je komt zeker weg van je reiservaring met mooie herinneringen en een paar nieuwe vrienden!

Laat een reactie achter