Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van het verplaatsen per scooter, vooral als ze in een stad wonen. Velen van jullie kennen de voordelen van het rijden op twee wielen al, maar als jij een van die mensen bent die erover denkt om in deze sector te stappen, wil Grandlife je herinneren aan de 10 belangrijkste voordelen van het gebruik van een scooter in een stad.

1. Zeg maar dag tegen files

white and orange car on road during daytime

Het eerste waar je aan denkt is de tijdsbesparing om je op een scooter door een grote stad te verplaatsen. Afscheid nemen van de spitsfiles is een van de redenen waarom veel gebruikers de auto achter zich laten en kiezen voor een scooter. Ze zijn wendbaar en hebben toegang tot sommige beperkt toegankelijke gebieden en speciale rijstroken. Thuis kunnen vertrekken met de exacte tijd om naar je werk te gaan zonder je zorgen te hoeven maken over hoeveel minuten je op de weg gaat vastzitten is een luxe die je niet wilt missen.

2. Prijs en gebruiksgemak

Bewegen op twee wielen is ook een respijt voor onze portemonnee en is dat, hoewel de prijsklasse groot is, de aanschaf van een scooter veel goedkoper kan zijn. En dat is nog niet alles, en is dat de onderhoudskosten of het verbruik (minder brandstof nodig) ook veel lager zijn dan die van een voertuig op vier wielen.

3. Grotere actieradius dan een fiets

Het is waar dat de voordelen van veel van de vorige punten ook vervuld kunnen worden met een fiets. Het is echter duidelijk dat we ons met een scooter veel sneller kunnen verplaatsen dan met een fiets en met minder lichamelijke inspanning. Aan de andere kant kunnen we met een scooter in een grotere straal circuleren dan met een fiets, want als we buiten het centrum gaan zijn de rijbanen er meestal niet voor vrijgegeven.

4. Ze zijn minder vervuilend

elektrische-scooter

Volgens ADEME, het Franse milieuagentschap, stoten motorfietsen en scooters 50% minder koolstofdioxide uit dan andere gemotoriseerde voertuigen. Tweewielers dragen ook bij tot een vermindering van de verkeersopstoppingen met 50 tot 70%, wat een aanzienlijke vermindering van de uitstoot van verontreinigende deeltjes in de atmosfeer betekent. Daarom passen veel steden geen verkeersbeperkingen toe op tweewielers en staan ze hun mobiliteit toe in de binnenstad of in emissiearme zones.

5. Gebruiksgemak

Tweewielers, en vooral scooters, zijn echt gemakkelijk te berijden. Wie weet nou niet hoe je op een fiets moet rijden? Met een paar praktijklessen en kennis van de verkeersregels in de stad zul je met gemak een scooter kunnen besturen. Scooters hebben geen versnellingen en de remmen bevinden zich net als bij fietsen op het stuur, maar dan achteruit gemonteerd.

6. Sociale afstand bewaren

Een ander effect van de pandemie is de angst voor mensenmassa’s. Daarom heeft deze situatie ertoe geleid dat veel gebruikers het drukke openbaar vervoer vaarwel hebben gezegd om zich met scooters te verplaatsen, waardoor de sociale afstand gewaarborgd is. Bovendien bevrijdt het gebruik van de integraalhelm ons van het dragen van een masker, omdat de structuur ervan ons kan beschermen. Op Helmonline kan je gelukkig goede scooterhelm vinden. Wees je er wel van bewust dat er een helmplicht voor de snorfiets komt vanaf 2023!

7. Zeg vaarwel tegen het zoeken naar een parkeerplaats

vespa scooter rood

Een andere manier om tijd te besparen en ons comfort met de scooter te vergroten is het gemak van parkeren. Grote steden zijn voorbereid op iedereen die zich op twee wielen voortbeweegt, en veel van hen staan toe dat scooters op de stoepen worden geparkeerd. Hierdoor kunnen we alle tijd vergeten die we verspillen aan het zoeken naar een parkeerplaats.

8. Hoog laadvermogen

Ook al is het niet zoals een autokoffer, een van de belangrijkste dingen van scooters is vooral hun laadvermogen door de ruimte onder het zadel. Daarin pas meestal een helm, handschoenen, alle documenten van de scooter of wat je maar mee moet nemen. Sommige scooters hebben ook een klein handschoenenkastje, wat extra opbergruimte geeft.

9. Individuele mobiliteit

Naast tijdwinst in de file en het vinden van een parkeerplaats, betekent mobiliteit door scooters het verwerven van absolute onafhankelijkheid. Je bent dan niet meer afhankelijk van het openbaar vervoer, stakingen of verbouwingswerkzaamheden die zo vaak voorkomen in een metro of treinstation.

10. Meer plezier

scooter-zwart-mat-man-helm

Alleen degenen die al eens op een scooter hebben gereden, kennen het gevoel van vrijheid en plezier dat het geeft. Ook in je vrije tijd kan een scooter heel veel plezier geven. Helemaal in de zomer!

Laat een reactie achter