Zogenaamde ‘Superfoods’ van bijvoorbeeld Spiruella.nl bieden meer dan alleen voeding aan wie ze consumeert. Het gaat om een groep voedingsmiddelen, gezamenlijk genoemd om hun hoge concentraties vitaminen, mineralen, fytonutriënten en vooral antioxidanten.

Terwijl de verschillende vitaminen en mineralen een individuele functionaliteit voor de gezondheid hebben, zijn antioxidanten diegenen die specifiek oxidatieve stress in het lichaam helpen voorkomen en herstellen, een proces dat cellen beschadigt en veroudering veroorzaakt. Oxidatieve stress is een onvermijdelijk verschijnsel, maar het risico van daarmee gepaard gaande ouderdomsziekten zoals kanker en hartziekten kan verminderd worden door gewoonten te vermijden die oxidatieve stress versterken (overmatig alcoholgebruik & roken) en een dieet te kiezen dat rijk is aan anti-oxidanten.

Bosbessen zijn waarschijnlijk het meest genoemde ‘Superfood’, maar omwille van de afwisseling in het dieet is het aan te raden een breed scala van Superfoods in het dieet op te nemen. Dit is niet alleen voedingskundig waardevoller, maar ook een praktischer benadering van evenwichtige, gezonde voeding. Om enig realistisch voordeel uit Superfoods te halen, moeten ze regelmatig worden geconsumeerd. Omdat veel van het wetenschappelijk onderzoek naar antioxidanten gebruik gemaakt heeft van voedselhoeveelheden die in de context van een normaal dieet niet typisch haalbaar zijn, is de beste manier om een zinvolle inname van antioxidanten te garanderen, dagelijks veel verschillende Superfoods in de voeding op te nemen.

Andere vaak genoemde Superfoods zijn bonen & peulvruchten, geassorteerde zaden, quinoa, soja, pure chocolade, diverse kruiden en de sterk gepigmenteerde groenten & fruit. Je kunt ze goed gebruiken bij koolhydraatarme recepten.

Dus, wat maakt superfoods nu precies zo super?

superfood-gezond-eten

1. Gemak

Het is gemakkelijk om ze te gebruiken – doe gewoon een theelepel van je favoriete superfood mix in je ontbijt, smoothie of tussendoortje en voed je lichaam met natuurlijke vitaminen en voedingsstoffen!

2. Geeft energie

Superfoods geven je energie een boost en verminderen ook je trek. Dit vermindert ook je calorieën en bevordert gewichtsverlies. Het verhoogt ook je alertheid, focus en concentratie. Het houdt je de hele dag opgeladen.

Daarom hebben superfoods een aantal ongelooflijke voordelen die verschillende ziekten en aandoeningen voorkomen. Het opnemen van superfoods, in je dagelijkse voeding zou een positieve invloed hebben op je leven en ook op je geestelijk welzijn.

3. Dichtheid van voedingsstoffen

Bepaalde algen, bessen, bladeren en zaden heten zo omdat ze zo voedingsstof-dicht zijn en meer vitaminen en antioxidanten per hap verpakken dan de meeste andere voedingsmiddelen. Chia zaden, bijvoorbeeld, bevatten 15x meer magnesium dan broccoli, 3x meer ijzer dan spinazie, 6x meer calcium dan melk, en 2x meer kalium dan bananen!

4. Verscheidenheid

Er zijn zoveel geweldige superfoods om uit te kiezen en het verveelt niet!

5. Combinatie

super-food-bowl

Door de juiste superfoods te combineren kun je nog betere resultaten bereiken!

6. Versterkt de immuniteit

Superfoods helpen bij het versterken en opkrikken van je immuniteit. Ze bevatten veel vitamines en beschermen je lichaam tegen verkoudheid, griep, sinus enz. Ze hebben ook een positief effect op bloeddruk en cholesterolgehalte.

7. Verbetert je huid

Het eten van een evenwichtige voeding heeft een grote invloed op je huid. Superfoods verhelderen je huid en voorkomen acne, puistjes enz. De alkaliserende eigenschap vermindert roodheid, wallen en geeft je huid een egale uitstraling. Het voorkomt ook dat je huid veroudert.

Gebruik je regelmatig superfoods? Welke zijn je favoriet?

Laat een reactie achter