Voor sommige senioren kan de trap te moeilijk worden om te nemen, door beperkte mobiliteit, verzwakte spieren en gebrek aan stabiliteit. Daardoor wordt de trap thuis een dagelijks gedoe en wordt hij uiteindelijk vermeden. Wanneer de trap een uitdaging wordt, overwegen veel senioren om naar een gelijkvloerse woning te verhuizen of naar een woonvoorziening voor bejaarden te verhuizen. Deze beide opties kunnen echter zeer kostbaar worden. Gelukkig biedt een traplift huren of kopen een snelle en kosteneffectieve oplossing, terwijl ze nog vele andere voordelen biedt.

Onafhankelijkheid

kleine-traplift-zwart-wit

Als de trap het gebruik van een kelder of bovenverdieping van een huis met twee verdiepingen verhindert, kun je het gevoel hebben dat je je onafhankelijkheid kwijt bent. Om de trap op of af te komen is waarschijnlijk hulp van een vriend of familielid nodig. Met de installatie van een traplift kun je je onafhankelijkheid en vrijheid terugwinnen, want de lift geeft je op een veilige en gemakkelijke manier toegang tot de kelder of bovenverdieping van het huis.

De beste oplossing om de trap op te komen

Als je thuis de trap niet meer kunt gebruiken, zal een traplift de snelste en meest betaalbare oplossing zijn. Zoals voor elke andere aankoop is er wat onderzoek voor nodig. Maar als de aankoop eenmaal gedaan is, kan de lift een paar dagen later geïnstalleerd worden als de trap recht is, of een paar weken later als de trap bochten of bochten heeft. Gebogen trapliften hebben een langere doorlooptijd omdat de rails op maat gemaakt moeten worden voor de precieze specificaties van de rondingen of bochten van een trap.

Stelt je in staat thuis te blijven

Thuis kunnen blijven is voor de meeste senioren erg belangrijk. Uit een studie bleek zelfs dat 90% van de senioren liever thuis ouder worden dan naar een woongemeenschap voor senioren te verhuizen. Een traplift biedt je die mogelijkheid als de trap thuis het grootste veiligheidsrisico vormt, maar je nog wel de mogelijkheid hebt om je zijdelings te verplaatsen.

Comfortabel  

traplift-rood-stoel

Sommige liften zijn gebouwd met extra kussen om het comfort op elke rit te garanderen. Zo kan je zonder risico om jezelf pijn te doen naar boven en beneden.

Veiligheid

Het meest voor de hand liggende voordeel is dat het een veiliger manier biedt om thuis de trap te gebruiken. Een gemotoriseerde stoel gebruiken om van verdieping naar verdieping te komen vermindert het risico op een verwonding thuis. Want de trap is een van de meest voorkomende plaatsen die een groot risico op een val opleveren. Eén trede missen terwijl je een trap op of af loopt kan leiden tot een gebroken heup, been, of een verscheidenheid aan andere ernstige verwondingen.

Het is niet ongewoon dat senioren de trap gebruiken voor lichaamsbeweging. Dat kan echter heel gevaarlijk zijn als de spieren verzwakt zijn en de mobiliteit beperkt is geworden. Een traplift aan een woning toevoegen betekent echter niet dat je niet langer kunt sporten. Plaatselijke sportscholen bieden verschillende veilige oefenmogelijkheden voor senioren – wandelen op de loopband, zwemmen in het zwembad, of rijden op de stationaire fietsen. Deze mogelijkheden zijn veel veiliger dan de trap op en af lopen.

Kortetermijnoplossing voor de geblesseerde 

Hoewel de meeste trapliften gekocht worden door senioren met beperkte mobiliteit, kunnen ze ook voordelig zijn voor wie herstellende is van een verwonding. De installatie van een lift biedt toegang tot alle niveaus van het huis tijdens het herstel van een verwonding aan het onderlichaam. Traplift verhuur is een prima optie voor wie maar een paar maanden een lift nodig heeft.

Gemakkelijk te gebruiken

traplift-bruin-klein

Trapliften zijn voor de meeste gebruikers heel gemakkelijk te bedienen. Om een traplift te gebruiken ga je op de stoel zitten, doe je de gordel om, houd je de tuimelschakelaar, die op de armleuning van de stoel zit, ingedrukt, en je bent op weg de trap op/af. Om de traplift te stoppen laat je de schakelaar los en de lift stopt met bewegen. De tuimelschakelaar kan op de armleuning gezet worden die voor jou het handigst is.

Twee afstandsbedieningen met sleutel worden bij het product geleverd, wat handig is als meer dan één persoon de lift moet gebruiken. Als je op de bovenste overloop van de trap bent en de lift staat onderaan, druk dan op de “up” pijltoets op de afstandsbediening om de stoel naar de bovenste overloop te sturen.

Laat een reactie achter