Wanneer je privé aan het surfen bent of zakelijk, jouw identiteit is altijd verbonden aan een ip adres en surf je dus nooit helemaal anoniem. Dit zorgt voor verschillende risico’s en daarom kan een VPN verbinding veiliger zijn.

Dieven en hackers kunnen altijd met jou proberen te verbinden wanneer je verbinding maakt met het internet. Dit soort hackers kunnen veel data van jou stelen en jou financieel beschadigen. Van betalingsgegevens tot browsegeschiedenis, een goede hacker zou met verschillende hack strategieën tot dit soort gegevens kunnen komen.

Wil je het surfen zo goed mogelijk beschermen en er alles aan doen om geen risico te lopen? Dan zou je wellicht een VPN verbinding kunnen overwegen.

Wat is een VPN precies?

VPN staat voor ‘virtueel particulier netwerk’. VPN’s versleutelen je internetverkeer en je identiteit online, waardoor het voor derden moeilijker wordt om in te breken en je gegevens te stelen.

Hoe werkt een VPN?

laptop-jongen-business

Een VPN maskeert je IP-adres door het via een speciaal geconfigureerde externe server, die door de VPN- host wordt beheerd, om te leiden. Dus wanneer je online met een VPN surft, wordt de VPN-server eigenlijk de bron van je gegevens. Dit maakt het voor je provider of andere derde partijen onmogelijk om te bekijken welke websites je bezoekt of welke informatie je nu eigenlijk invoert. Een VPN werkt als een filter dat alle gegevens die jij verzendt en ontvangt in wartaal verandert. Zelfs als iemand deze gegevens in handen zou krijgen, zijn ze onbruikbaar. Tegenwoordig kan je ook een gratis VPN downloaden en er dus meteen gebruik van maken.

Waarom zorgt een VPN verbinding ervoor dat jouw geschiedenis niet gedeeld wordt?

Wanneer je online gaat via het internet, dan zorgt jouw internetprovider (ISP) voor een verbinding. Hiermee wordt je gevolgd via een IP-adres en gaat alles wat je doet via de server van de provider. Zij kunnen in principe inloggen en alles checken wat jij via het internet gedaan hebt.

Je zou denken dat jouw provider (ISP) helemaal te vertrouwen is, maar ook zij kunnen jouw surfgeschiedenis verkopen aan adverteerders, de overheid of zelfs aan de politie. Maar dat niet alleen – jouw provider kan natuurlijk ook gehackt worden, waardoor jouw gegevens weer in gevaar komen.

Houd dit vooral goed in je achterhoofd als je regelmatig verbinding maakt met bijvoorbeeld een wifi netwerk die je niet zo goed kent. Vooral in het buitenland! Je weet dus nooit welke hackers jouw surfgedrag van de andere kant in de gaten kan houden en mogelijk ook data van je kan stelen.

Wat is privé browsen en hoe gebruik je het?

boekhouder-laptop

Privé browsen is een functie, die in veel moderne webbrowsers is ingebouwd. Veel van de belangrijkste webbrowsers bevatten deze functie en het is meestal gemakkelijk via het menu Bestand toegankelijk. Bijvoorbeeld:

  • Google Chrome heeft een incognitomodus
  • Microsoft Edge heeft InPrivate-browsen
  • Safari heeft de privémodus
  • Opera heeft ingebouwde privétabbladen
  • Firefox heeft privénavigatie

Simpel gezegd is privé browsen eigenlijk een manier van browsen waarbij de browser de browsergeschiedenis, de zoekgeschiedenis of gegevens zoals bijvoorbeeld cookies niet opslaat.

Is privé browsen wel zo veilig?

Mensen browsen meestal in de incognitomodus (of privémodus) als ze hun zoek- of browsegeschiedenis niet op hun apparaat willen opslaan, of als ze anoniem online willen blijven. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een cadeau voor iemand die misschien ook hetzelfde apparaat gebruikt en je wilt niet dat ze erachter komen, zorgt zoeken in incognito ervoor dat dit privé blijft.

Helaas gebruiken veel mensen de incognito-modus zonder zich bewust te zijn van de beperkingen. In de incognitomodus is jouw IP-adres nog steeds zichtbaar, maar dat betekent niet noodzakelijk dat je volledig blootgesteld bent. Incognito surfen is nog steeds de moeite waard als je weet hoe je er optimaal gebruik van kunt maken.

Laat een reactie achter