Of je nu net verhuisd bent naar een nieuwe buurt of het gevoel hebt dat je sociale leven op een laag pitje staat, vrienden maken als volwassene kan moeilijk zijn.

We hebben het allemaal meegemaakt, maar de waarheid is dat het heel goed mogelijk is om nieuwe vrienden te maken, hoe oud je ook bent.

Waarom het moeilijker is om vrienden te maken als volwassene

Als we opgroeien hebben we school, sportteams en buitenschoolse activiteiten om onze sociale agenda’s te vullen. Maar als we ouder worden, lijken de mogelijkheden om nieuwe mensen te ontmoeten schaars. Mensen sluiten een huwelijk en krijgen kinderen, het werk wordt druk, misschien ben je pas verhuisd naar een nieuwe stad, of je bent gewoon introvert. En al deze dingen kunnen een belemmering zijn om goede vrienden te maken.

Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld1 dat hoe meer tijd je met iemand doorbrengt, hoe groter de kans is dat je een emotionele nabijheid en diepgaande vriendschap met die persoon voelt. Maar hoe ouder we worden, hoe minder vrije tijd we natuurlijk hebben.

Verder zijn we als we jong zijn vaak wat vergevingsgezinder voor de verschillen van anderen. Dingen als politiek, religie en zelfs sociale status zijn meestal niet aan de orde bij basisschoolleerlingen, maar mensen van 30, 40 en ouder zijn misschien wat kieskeuriger als het gaat om wat ze zoeken (of willen tolereren) in hun vriendenkring.

Maar al deze dingen betekenen niet dat vrienden maken als volwassene onmogelijk is.

10 manieren om vrienden te maken als volwassene:

brooklyn-bridge-park-vrienden

1. Benader met positiviteit

De manier waarop we de wereld waarnemen vormt ons hele leven. Als je sociale scenario’s of het maken van nieuwe vrienden benadert met negativiteit, zul je niet ver komen. Dit is de wet van aantrekking – we moeten ons richten op wat ons een goed gevoel geeft. Als we ons alleen maar richten op ons gebrek aan nieuwe vrienden, dan versterken we die realiteit.

Als we ons gaan richten op dingen doen waardoor we ons goed voelen en ons bezighouden op een manier die positieve gevoelens vergroot, wordt het gemakkelijker om andere mensen te zien waarmee we resoneren en er contact mee te maken.

2. Creëer een leven voor jezelf waar je van geniet

Het beste wat je voor jezelf kunt doen om nieuwe vrienden te maken, is een leven creëren waar je van geniet. Soort zoekt soort. Hoe meer we bezig zijn met het leven, hoe makkelijker het is om uit te gaan en mensen te ontmoeten. Als je dingen doet waar je je goed bij voelt, vind je uiteindelijk mensen die van dezelfde dingen genieten.

3. Zoek een groep die je interesseert

Er zijn genoeg persoonlijke en virtuele interessegroepen waar je gebruik van kunt maken om je te helpen nieuwe vrienden te ontmoeten. Een van de makkelijkste manieren om in contact te komen met mensen die vriendschapsmateriaal zouden kunnen zijn, is door deel te nemen aan groepsactiviteiten rond jouw interesses.

Deelnemen aan dingen die je leuk vindt, wat ze ook zijn, kan de angst voor ongemakkelijkheid verminderen door je iets te geven om je op te richten naast de mensen die erbij betrokken zijn.

Voor een beetje inspiratie zijn hier een paar activiteiten die je kunt overwegen:

  • Word vrijwilliger bij een plaatselijk goed doel.
  • Neem een nieuwe yogales.
  • Word lid van een lokale wandelgroep.
  • Woon een spirituele of religieuze dienst bij.
  • Oefen met het kerkkoor.
  • Ga naar een plaatselijke sportclub.
  • Word lid van een commissie op je werk.
  • Bekijk een knutselworkshop.
  • Word lid van een boekenclub.
  • Probeer een kookcursus.

4. Leid met nieuwsgierigheid

Als we nieuwe mensen ontmoeten, kunnen onze onzekerheden de overhand krijgen – maar het gaat twee kanten op. Het is belangrijk om te onthouden dat een nieuwe vriend net zo iemand is als jij, die ook zijn eigen onzekerheden heeft.

In plaats van over jezelf te praten of te denken dat je indruk moet maken op deze persoon, kun je beter nieuwsgierig zijn en vragen stellen over hem of haar. We zitten allemaal zo in ons hoofd, dus als je iemand een beetje uit zijn hoofd kunt helpen, is dat over het algemeen heel vertederend.

5. Kijk naar je netwerk

In het tijdperk van sociale media zijn er ontelbare toevallige kennissen die altijd binnen handbereik zijn. Waarom zou je niet een van hen benaderen? Relaties zijn altijd in ontwikkeling. Je kunt iemand al jaren kennen en op een dag klikt het gewoon. Timing is alles, dus geef die oude relaties een nieuwe kans of een nieuwe kijk.

Wederzijdse vrienden zijn ook een geweldige plek om te beginnen. Soms is het makkelijker om sociaal te zijn als er een vriend bij je is bij wie je je al op je gemak voelt. Plus, als ze al overweg kunnen met een van je vrienden, is de kans groot dat jij ze ook aardig vindt.

6. Ja zeggen

Misschien moet je buiten je comfortzone gaan en nieuwe dingen proberen om nieuwe connecties te maken. De sleutel is om bereid te zijn om jezelf bloot te geven aan andere mensen die je niet kent. Natuurlijk kan dit intimiderend zijn, vooral voor mensen die verlegen zijn of last hebben van sociale angst, maar het risico nemen om nieuwe mensen te ontmoeten is wat leidt tot de beloning van het ontwikkelen van nieuwe relaties.

Zoveel als je innerlijke sociale vlinder toelaat, zeg “ja” als je een uitnodiging krijgt. Je weet het pas als je het probeert, en hoe meer je jezelf laat zien, hoe meer mensen je zult ontmoeten. Het is aan te raden om vrienden en familie ook te laten weten dat je nieuwe vrienden wilt maken, zodat ze voelsprieten voor je uit kunnen zetten en je kunnen uitnodigen voor dingen waar ze naartoe gaan.

7. Wees niet bang om het initiatief te nemen

Het maken van een vriend is tweerichtingsverkeer, dus wees niet bang om het initiatief te nemen. De ander kan ook net zo aarzelen om een hand uit te steken. Dingen als een simpel compliment of het vinden van een vergelijkbare interesse zijn goede plekken om te beginnen. Ook iemand om een beetje hulp vragen, opent de deur om de interactie te verzachten.

8. Denk aan je dating connecties

Als je single bent en uitgaat met nieuwe mensen, maar het loopt niet romantisch, kun je altijd proberen een vriendschap te beginnen. Ik ken veel mensen die bevriend zijn geraakt met iemand met wie ze een date of twee hebben gehad, maar waar ze geen romantische klik mee hadden. Ga in dating met een open geest – het kan iets anders zijn.

9. Stel je kwetsbaar op

We zijn geprogrammeerd om bang te zijn voor afwijzing, maar er ontstaan geen waardevolle connecties zonder je kwetsbaar op te stellen. Daarom is het belangrijk om een sterk genoeg zelfgevoel te hebben zodat je het niet erg vindt als een vriendschap niet lukt. Wees niet bang om jezelf te zijn – hoe kun je anders vrienden maken die de echte jij zien en accepteren?

Niet iedereen zal je aardig vinden, maar naarmate we ouder worden, kun je accepteren dat niet iedereen je aardig hoeft te vinden.

10. Wees geduldig

En tot slot, weet dat het tijd kost om sterke relaties op te bouwen. Wees bereid om de dingen de tijd te geven om zich op natuurlijke wijze te ontvouwen en de vriendschap tot bloei te laten komen. Het is geen marathon en als het op vriendschap aankomt, gaat kwaliteit altijd boven kwantiteit.

Het belangrijkste is om ten minste één of twee mensen in je leven te hebben op wie je kunt vertrouwen en met wie je je verbonden voelt. Je hoeft jezelf niet te overweldigen door je agenda tot de nok toe vol te boeken. Begin gewoon met het vinden van één nieuwe persoon om je hand naar uit te steken en ga van daaruit verder.

Hoe maak je vrienden als je 30 of 40 bent?

Om vrienden te maken in je 30e en 40e doe je dingen die je leuk vindt waardoor je tegelijkertijd mensen met dezelfde interesses ontmoet, zoals een kook- of yogales, een wandelgroep of een soort groepsworkshop. Wees niet bang om gesprekken aan te knopen, ja te zeggen tegen plannen en te steunen op gemeenschappelijke vrienden en connecties.

Hoe maak je vrienden als introvert?

Om vrienden te maken als introvert, kun je overwegen om mensen te ontmoeten via gemeenschappelijke vrienden of zelfs vrienden-apps. Je kunt je ook bezighouden met activiteiten die je leuk vindt om mensen met dezelfde interesses te ontmoeten.

Conclusie

Vriendschappen zijn een van de meest verrijkende delen van ons leven en als we ouder worden, kan het een uitdaging lijken om nieuwe vriendschappen te sluiten. Maar als je op zoek bent naar nieuwe, betekenisvolle connecties in je leven, dan begint dat met een toewijding aan zowel het ontmoeten van nieuwe mensen als een toewijding aan jezelf.

Als je eenmaal hebt besloten om nieuwe vrienden te maken, zet jezelf dan naar buiten en doe mee aan een activiteit waar je echt blij van wordt. Je zult zeker iemand nieuw ontmoeten. Vertel die leuke vrouw in je yogales dat je haar leggings leuk vindt, of stel jezelf voor aan je buurman verderop in de straat die je altijd al aardig vond. Elke interactie is een kans op een nieuwe connectie als je open en op zoek bent.

Laat een reactie achter