Siergrind is een even mooie als praktische toepassing voor de bodem van de tuin. Grind is flexibel en sterk, kleurrijk en sierlijk, ook waarderen veel mensen het typisch geluid ervan. Gezien grind goed bestand is tegen hitte, wordt siergrind dikwijls gebruikt voor de vuurplaats. Wil je siergrind kopen voor de vuurplaats maar laat je je liefst wel nog wat extra informeren, dan vind je hier zeker antwoord op enkele van je vragen.

Grind in vele kleuren en soorten

beige-grijs-siergrind-huis

Siergrind is echt veelzijdig, het bestaat in vele kleuren en kan daarom goed worden ingepast in het ontwerp van je tuin. Het begrip zelf kun je ook op twee manieren lezen, waarbij we merken dat in Nederland eerder aan één soort afgerond, klein grind wordt gedacht, daar waar we in België veelal van siergrind in brede zin spreken en bijvoorbeeld ook natuurlijk gruis (split) en kiezel (wat groter en afgerond) „grind” gaan noemen. Zie ook deze uitleg over siergrind en split.

Indien we het Belgisch woordgebruik aanhouden, kunnen we dus wel stellen dat er heel wat soorten grind zijn, er is veel te kiezen voor in je tuin. Het natuurlijk gebroken grind, ook split genoemd, is van deze soorten grind het meest stabiel. Je verkrijgt er een stevige bodem mee, geschikt voor een voetpad doorheen de tuin of voor de oprit. De afgeronde steentjes van het siergrind behouden net een lossere structuur, ze worden vaak in een groter vlak gelegd – zoals aan de vuurschaal. Kleurrijk siergrind draagt zeker bij aan de schoonheid van de tuin. De afgeronde steentjes doen daarenboven geen zeer aan je voeten wanneer je erop stapt.

Siergrind en de vuurplaats

Dikwijls zien we dat mensen siergrind leggen rond de vuurschaal. Het terrein rond het vuur in de tuin moet vanzelfsprekend hittebestendig zijn en grind is dat. Siergrind is ook heel stijlvol en representatief en daarmee geschikt voor aan de vuurschaal, want de vuurplaats is natuurlijk wel een deel van de tuin waar je bezoekers ontvangt en samen veel tijd doorbrengt. De kleuren van het grind worden veelal op het gebruik aan de vuurschaal afgestemd, zodat over de rand gewaaide as er niet te hard in opvalt.

Grind heeft als voordeel dat je veel vrijheid hebt in welke vorm je aan de vuurplaats geeft. Een ronde vorm is met terrastegels niet gemakkelijk te leggen, maar met siergrind is er geen enkel probleem. De afboording van de vuurplaats kan in een gebogen vorm worden aangelegd. De vrije vormen van een vuurplaats van siergrind geven een aantrekkelijke dynamiek aan het tuinontwerp.

Het behoeft natuurlijk geen betoog dat de vuurschaal stevig en stabiel moet staan. Gezien siergrind een losse structuur heeft, minder solide dan die van split en uiteraard ook minder solide dan terrastegels of cement, gaan veel tuinbezitters twijfelen aan de geschiktheid van siergrind. Een betrouwbare oplossing biedt siergrind in grindplaten, je kunt dan de schoonheid van los, afgerond siergrind probleemloos combineren met de stevigheid van platen. Daarmee is de vuurschaal voldoende gefundeerd.

Siergrind, waar rekening mee houden?

siergrind-grijs

Het siergrind zoals we dat hier beschrijven, bestaande uit afgeronde steentjes, heeft een losse structuur. Dat betekent dat het grind ook gevoelig is voor de wind. Zeker als jouw tuin zich in de kustregio bevindt, waar het nu eenmaal veel waait, is het aangewezen om het siergrind voldoende te beschutten. Een dergelijke beschutting is uiteraard ook voor de vuurschaal wenselijk. Leg het grind niet in een groot open vlak waar de wind ongehinderd overheen waait, je gaat dan na een storm overal in de tuin steentjes terugvinden. Voor grotere oppervlaktes gebruik je beter het steviger gruis, split.

In België ga je natuurlijk ook altijd moeten rekening houden met regen. Hierbij heeft grind wel echt betere papieren dan terrastegels, grind laat water goed door en voldoet daarmee ook aan de wettelijke voorwaarden voor afwatering. Zowel siergrind als split laten het regenwater goed door.

Siergrind wordt veelal aangelegd op plekken waar geen stevige fundering nodig is. Als gezegd kunnen voor de vuurschaal grindplaten worden gebruikt. Moest je de vuurplaats in zijn geheel stevig willen funderen – dat gaat dan meestal met split zijn, gezien afgeronde grindkorrels minder stabiel zijn – dan zul je wel aan een extra laag moeten denken. Hiervoor zou je grindmatten kunnen leggen, die voldoende structuur bieden om groot gewicht te torsen. Zo’n stevige bodem zien we veel voor opritten of voor ander oppervlaktes met een intensiever gebruik.

Siergrind kopen: onze tips

Met de informatie in deze blog ben je merkelijk beter voorbereid wanneer je siergrind gaat kopen. Let op de vorm van het grind en bereid de aanleg van de vuurplaats met grind goed voor, dan sta je niet voor verrassingen. Siergrind is luxe en comfortabel, maar ook waterdoorlatend – dat past bij het regenachtig Belgisch klimaat. Verheug je niettemin op de zonnige dagen, die er toch ook zijn. Net dan geniet je van je vuurplaats!

Laat een reactie achter