Een hond is een prachtig dier. Zit je eraan te denken om een hond te nemen als huisdier? Het kan zeker iets voor jou zijn. Maar je moet de opvoeding van en de zorg voor een hond niet onderschatten. Waar moet je nu allemaal op letten als je een hond neemt? Dit zijn nuttige tips.

Huis klaarmaken

Maak voor de komst van je hond je huis helemaal gereed. Je wilt het dier immers meteen een veilige, vertrouwde plek bieden. En je hebt zeker wat spullen nodig, die je alvast in huis kunt halen. Kies een goede hondenmand uit, waar je hond in kan rusten en slapen. Let onder andere op de grootte van de mand. De hond moet helemaal in de mand passen, zonder dat de kop of poten uitsteken. Je kunt een mand best een beetje op de groei kopen, als de hond nog groter wordt. Wil je dat de hond zich ook buiten kan terugtrekken? Zet dan een hondenhok neer in je tuin. Haal ook een voer- en drinkbak in huis. En denk aan een halsband en riem om het dier uit te kunnen laten. Kleine honden kunnen best wild spelen. Controleer daarom ook of je huis veilig is, en er bijvoorbeeld geen scherpe randen aan meubels zitten waaraan de hond zich kan bezeren.

Hond ophalen

poodle-met-andere-hond

Huis in orde gemaakt? En heb je een hond uitgekozen? Dan kun je de hond natuurlijk gaan ophalen, bij het asiel of de fokker bijvoorbeeld. Een ideale manier om de hond mee te nemen, is in een auto. Zo kun je het dier in alle rust vervoeren en zijn er niet meteen teveel prikkels om de hond heen. Vervoer de hond natuurlijk wel veilig, met een bench in de auto. Zo’n bench is sowieso handig om te hebben, ook als je de hond op een later moment bijvoorbeeld naar de dierenarts moet brengen. Neem de tijd bij het ophalen van de hond. Maak goed contact met het dier, door tegen hem te praten en hem te aaien. Je kunt ook hondensnoepjes meenemen voor onderweg. Eenmaal thuis is de hond waarschijnlijk behoorlijk uitgeput. Laat je lieve viervoeter dan ook vooral slapen, op een relaxt plekje. Ook het wennen aan het nieuwe huis kan best even duren. Respecteer daarbij de grenzen van het dier en sta voor je hond klaar.

Type hond

Je kunt natuurlijk uit een heleboel soorten honden kiezen als je een hond wil nemen. Denk hier vooraf zeker over na. De ene hond kan namelijk beter bij je passen dan de andere hond. Zo zitten er duidelijke verschillen in het karakter van honden. De ene hond is bijvoorbeeld rustig, de andere hond kan juist veel energieker en speelser zijn. Kijk ook goed hoeveel beweging je een hond kan bieden. Doorgaans hebben grote honden meer beweging nodig dan kleine honden. Dan moet jij er dus wel de tijd voor vrij willen maken om de hond ook vaak en lang uit te laten. Je leefomgeving telt tevens mee. Heb je een groot huis en een ruime tuin? Daar past een grote hond prima bij. Maar als je kleiner woont, kun je beter een kleine hond nemen.

Hond opvoeden

hond-bal-bek

Het is belangrijk om je hond goed op te voeden. Zeker als het nog een puppy is, gaat hier veel werk in zitten. En dat is juist leuk, want zo bouwen jullie samen een prachtige band op. Honden vinden het genieten om samen te trainen. Wees wel duidelijk en consequent in de aanwijzingen die je je hond geeft. Zo snapt de hond je beter. Niet iedere hond is trouwens even makkelijk om op te voeden. Bij eigenwijze hondenrassen is het toch wel verstandig als je hier al wat ervaring mee hebt. Of trek er anders echt de tijd voor uit en lees je er goed over in. Het liefst natuurlijk al voordat je de hond in huis haalt.

Ga goed na of een hond echt iets voor jou is. Past het goed in je huis? En heb je er in je eigen leven ook genoeg tijd voor? Als dat voor jou duidelijk is, kan het zeker een verrijking van je leven zijn. Je hond wordt immers echt je maatje!

Laat een reactie achter