De zomer is weer in aankomst, en daarvoor moeten we enkele dingen regelen. We willen immers graag van de zon genieten, maar wel op een veilige manier. Om onze huid te beschermen tegen de felle UV-stralingen, kopen we daarom zonnebrandcrème. En om onze ogen te behoeden, kopen we natuurlijk een zonnebril. Maar waarom eigenlijk? De krachtige UV-stralingen van de zon kunnen schadelijke effecten hebben op onze ogen. Het is dus belangrijk om je ogen te beschermen en een goede zonnebril te dragen. Om je een beetje op weg te helpen lees je in dit artikel precies waar je op moet letten bij het kopen van een zonnebril.

Montuur van een zonnebril moet goed passen

zonnebril-wit-ibiza

Het eerste waar je op moet letten zijn de glazen in het montuur. Zorg ervoor dat het montuur van de zonnebril de ogen zoveel mogelijk afsluit. Dit betekent niet alleen van voren, maar ook aan de boven- en onderkant van de zonnebril. Op deze manier kun je voorkomen dat de UV-straling via de boven- of onderkant alsnog de ogen kunnen raken. Neem als voorbeeld de Ray-Ban zonnebril. Bij het ontwerp van deze zonnebrillen wordt optimaal rekening gehouden met het blokkeren van de zon.

Breng je in de zomer veel tijd door in de zon? Kies dan voor gepolariseerde glazen. De polarisering neutraliseert de schitteringen waardoor je minder druk op je ogen hoeft te leggen. Gepolariseerde glazen zijn ook handig wanneer je bijvoorbeeld veel in de auto rijdt op momenten dat de zon laag aan de hemel staat.

Zonnebril moet een UV-filter hebben

Een goedkope zonnebril is misschien verleidelijk, maar het is écht belangrijk om te investeren in een sterke zonnebril. Niet alleen het montuur zelf moet gemaakt zijn van hoogstaande materialen, maar ook de glazen van de zonnebril moeten voldoen aan bepaalde eisen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat jouw zonnebril beschikt over een UV-filter. Dit is een speciale coating over de glazen die de UV-straling optimaal kan filteren. Een zonnebril zonder UV-filter kan slechts de helft van de UV-stralingen filteren, maar bij een zonnebril met UV-filter ben je verzekerd van 100 procent gefilterd licht. Deze zonnebrillen beschermen je ogen dus vele malen beter.

Kleur van de brillenglazen

RayBan-zonnebril-strand

Zonnebrillen zijn verkrijgbaar met veel verschillende kleuren glazen. Neem bijvoorbeeld de Oakley zonnebril, die onder andere verkrijgbaar is met rode, groene, bruine en gele glazen. Maar welke kleur glazen beschermen je ogen nou het beste? Maak je geen zorgen, want alle kleuren beschermen eigenlijk even goed. De bescherming wordt namelijk niet bepaald door de kleur glazen, maar door een combinatie van het materiaal en de UV-filter coating. Groene glazen verbeteren het contrast en de details, ook wanneer er weinig licht is. Bruine lenzen versterken het contrast en dieptewaarneming. Schroom dus niet om verschillende kleuren glazen uit te proberen.

Laat een reactie achter