Je huis verkopen kan moeilijk zijn. De meeste mensen zijn immers geen vastgoedexperts zoals de dehuisopkoper.be bijvoorbeeld. Hier zijn tien suggesties om het proces minder pijnlijk te maken.

1. Je hoeft een bod niet te aanvaarden

Als je makelaar een bod heeft afgeslagen dat belachelijk lijkt, vertel het hem dan. Onderschat je eigendom niet omwille van een snelle verkoop – je zou er spijt van kunnen krijgen.
Instrueer je makelaar bij het begin van het verkoopproces en vertel hem welke aanbiedingen je zult accepteren.

2. Bekijk je huis door de ogen van de kopers

groot-huis

Je vindt misschien dat je huis er prachtig uitziet, maar anderen kunnen daar anders over denken. Vraag een vriend om met je rond je huis te gaan en je te wijzen op feiten en kenmerken die de kansen op een verkoop kunnen schaden. Het is beter realistisch te zijn over je huis dan de kans te lopen de belangstelling van een potentiële koper te verliezen.

3. Ruim op

Zorg ervoor dat je altijd opruimt vóór een bezichtiging. Je moet je tapijten en ander zacht meubilair schoonmaken, evenals alle andere oppervlakken. Kopers zullen niet geïnteresseerd zijn in een vuil huis.

4. Blijf scherp

Notarissen kunnen de gewoonte hebben de procedure te vertragen. Als je een bod aanvaard hebt, zorg er dan voor dat je contact opneemt met de notarissen en makelaars om te zorgen dat de verkoop van je huis op schema blijft. Als er vertragingen zijn, vraag dan waarom en hoe eventuele problemen overwonnen kunnen worden.

5. Pas op voor tijdverspillers

Sommige mensen wonen bezichtigingen van huizen bij gewoon omdat ze nieuwsgierig zijn. Geef je makelaar opdracht alle potentiële kopers door te lichten en tijdverspillers uit te sluiten. Je verkoopt geen huis alleen om mensen te vermaken.

6. Snel verkopen

boekhouder-laptop

Verkopen via een makelaar kan tot zeven maanden duren, of langer. Verkoop je huis in plaats daarvan snel met een gerenommeerde online site. Ze kunnen je binnen 24 uur een bod doen, en als een geregistreerde taxateur je huis geïnspecteerd heeft, kun je er zeker van zijn dat het opkopend bedrijf slechts zeven dagen nodig heeft om de koop af te ronden.

7. Geen duidelijke vervoersverbindingen

Soms zul je een koper moeten helpen om tot een beslissing te komen. Maak een lijst van plaatselijke scholen, ziekenhuizen en winkelcentra en zet op een rijtje hoe deze plaatsen te bereiken zijn. Je beantwoordt zo een heleboel vragen van je koper en maakt het hem gemakkelijker om tot een beslissing te komen.

8. Altijd rondkijken

Het is aan te raden rond te kijken voor zowel notarissen als makelaars. Honoraria en commissies variëren. Ook zijn sommige makelaars beter in het verkopen van bepaalde soorten onroerend goed dan andere; doe dus veel onderzoek voor je je aan een bepaald makelaarskantoor vastlegt.

9. Vergeet de tuin niet

wit-huis-grote-tuin

Een rommelige en onverzorgde tuin kan je huis vaak in de steek laten. Ook al is je woning misschien in onberispelijke staat, als je een rommelige tuin hebt, verklein je je kansen op een verkoop. Kopers willen een droomhuis en -tuin.

10. Het hoogste bod is niet altijd het beste

Ga bij je makelaar na of je koper de financiën kan opbrengen om hem in staat te stellen je huis te kopen. Als een koper een ‘in principe brief’ van zijn hypotheekverstrekker heeft, dan is hij misschien een betere gok dan een koper die zonder enige inhoud een hogere prijs belooft en in werkelijkheid niets levert.

Laat een reactie achter