Net zoals andere valuta als de euro of de dollar hebben de digitale cryptovaluta een waarde. Je herinnert je vast wel de bizarre stijging van de waarde van de bitcoin een aantal jaar geleden, waar de hoogste waarde van een enkele bitcoin zo’n twintig duizend euro was. Nu is het weer gedaald en is een bitcoin een paar duizend euro waard. Maar wat zorgt ervoor dat het zo schommelt, en hoe komt de waarde van cryptovaluta eigenlijk tot stand?

Waar de waarde vandaan komt

crypto-trader

Veel van onze traditionele valuta zijn waardevol omdat de waarde wordt bepaald door middel van een tastbaar iets, bijvoorbeeld een metaal als goud. Echter is dat met deze cryptovaluta niet het geval en komt de waarde voort uit de waarde die mensen er zelf aan willen geven door interesse te tonen.

De reden dat cryptovaluta zo veel waard zijn, is omdat er niet oneindig veel van deze digitale munten zijn. Zo is er een maximum van 21 miljoen bitcoin en zal dit getal nooit overschreden worden. Er wordt dan ook niet gesproken van hele bitcoins, maar eerder delen of percentages. Zo is 0.02 bitcoin al best een hoop geld waard. Doordat een bitcoin zo ‘zeldzaam’ is, wordt het automatisch meer waard. Je kan het vergelijken met bijvoorbeeld tastbaar goud. Hier hebben we in de wereld niet veel van, waardoor er veel waarde aan komt te hangen. Hoe lager het aanbod, hoe groter de vraag en dus hoe meer mensen ervoor willen betalen. Zou het aantal bitcoins ineens verdubbeld worden, verliezen ze in één keer een hoop waarde omdat het aanbod niet meer laag is.

Er zijn een aantal dingen die ervoor zorgen dat een crypto currency meer of minder waard wordt. Zo kun je denken aan:

  • Vraag en aanbod;
  • Eventuele invloed van de media;
  • Hoeveelheid beschikbare munten;
  • Hoe gebruiksvriendelijk een cryptocurrency is;
  • Het vertrouwen in de normale banken en/of valuta.

Cryptocurrencies met lagere waardes

crypto-munten

Het hangt dus af van verschillende dingen waarom een cryptocurrency een lagere waarde heeft. Misschien is het een vrij nieuwe valuta, en zijn nog weinig mensen geïnteresseerd. Dan kun je je voorstellen dat ze ook niet erg waardevol zijn. Of de munt is op weinig manieren te gebruiken en is daarom niet erg interessant om aan te schaffen. Pas zodra veel mensen echt interesse beginnen te ontwikkelen in een cryptocurrency, wordt het waardevol en dan wordt het ook echt interessant.

Laat een reactie achter