Veel mensen zijn huiverig over leasen omdat de voordelen ten opzichte van kopen onduidelijk zijn. Immers, waarom zou je een auto leasen als je hem ook kunt bezitten en wat geld terug kunt krijgen bij verkoop? Afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren, levensstijl en financiële situatie kan leasen boordevol voordelen zitten.

Van lagere maandelijkse betalingen tot nog meer auto opties, hier lees je waarom een leasing auto voor jou geschikt kan zijn.

Wat zijn de voordelen van een auto leasen?

Leasen is in theorie vergelijkbaar met het huren van een appartement. Als de persoon die de auto least, betaal je enkele initiële kosten samen met maandelijkse betalingen om de auto te gebruiken, maar je bezit hem niet echt. Elke leaseovereenkomst heeft voorwaarden waaraan je je moet houden en aan het eind van de afgesproken termijn lever je de auto in bij de leasemaatschappij. Dit type regeling heeft verschillende voordelen die van leasen een veel betere deal voor je kunnen maken.

1. Je hoeft je geen zorgen te maken over doorverkoop

man-auto-rijden

Als je leasecontract is afgelopen, lever je hem gewoon weer in en ga je verder met je volgende auto. Er is geen gedoe om hem door te verkopen, en de waarde van de auto aan het eind van het leasecontract is de verantwoordelijkheid van de leasemaatschappij, niet van jou. Je kunt aan het eind van de leaseperiode nog wel aansprakelijk zijn voor extra bedragen, waaronder overmatige slijtage en gebruik en te veel gereden kilometers.

2. Minder contant geld nodig bij het afrijden

Een aanbetaling voor de aankoop van een auto kan oplopen tot 20%, maar bij een leasecontract is vaak weinig tot niets nodig. Je moet meestal de eerste maand betalen, belastingen, titel en registratiekosten, en misschien een overname vergoeding of andere kosten wanneer je de lease ondertekent. Maar de kosten zijn meestal minder dan het geld dat je zou moeten neerleggen op een financiering voor de aankoop van een auto.

3. Lagere maandelijkse betalingen

opel-auto

Een van de grootste voordelen van een leasing auto zijn de doorgaans lagere maandelijkse betalingen dan wanneer je de auto zou financieren.

Wanneer je de aankoop van een voertuig financiert, betaal je de volledige aankoopprijs van een voertuig gedurende de looptijd van de financiering plus rente. Maar leasebetalingen worden iets anders berekend.

In plaats van de volledige waarde van de auto te betalen, dekken je maandelijkse betalingen de afschrijving van de auto (plus huur en belastingen) gedurende de leaseperiode. Omdat je alleen de afschrijving financiert in plaats van de aankoopprijs, is je betaling meestal veel lager.

Met deze besparingen kun je ofwel upgraden naar een nieuwer, wenselijker model voor je budget, ofwel elke maand geld besparen op een minder dure auto-betaling.

4. Lagere reparatiekosten

Omdat de leasetermijnen zo kort zijn, vallen de meeste reparaties onder de bumper-tot-bumper garantie van de fabrikant. In sommige gevallen dekt de fabrikant de onderhoudskosten. Wanneer je je leaseovereenkomst en garantie- of onderhoudsovereenkomsten doorneemt, zorg er dan voor dat je begrijpt welke reparaties en onderhoud worden gedekt om onverwachte onderhoudsrekeningen voor de auto te voorkomen.

5. Je kunt om de paar jaar probleemloos een nieuwe auto krijgen

Auto leases duren meestal tussen de 24 en 48 maanden. Omdat de leasetermijnen relatief kort zijn, kun je in een nieuwe auto met de nieuwste technologie en veiligheidsnormen rijden zonder de verplichting of het gedoe om je huidige auto te kopen of te verkopen als het tijd is om te upgraden.

Zodra je lease afloopt, breng je hem gewoon terug naar de dealer, kies je je volgende voertuig en teken je een nieuw leasecontract.

6. Meer voertuigen om uit te kiezen

minicooper-auto

Veel mensen hebben hun oog laten vallen op een droomauto, maar kunnen moeite hebben met de financiering van de aankoop.

Een auto leasen opent echter de deur naar duurdere modellen en uitrustingspakketten, omdat het meestal gepaard gaat met een lagere maandelijkse betaling voor hetzelfde voertuig. Dit geeft je meer flexibiliteit met je auto opties, zodat je degene kunt kiezen die het beste bij je levensstijl past.

7. Je kunt de optie hebben om de auto aan het eind van de lease te kopen

Leases bevatten vaak een optie tot koop tegen een vooraf vastgestelde prijs. Je kunt ervoor kiezen om deze optie uit te voeren als je van je auto houdt of als de aankoopprijs lager is dan de waarde ervan. Aan de andere kant kun je weglopen als de aankoopprijs meer is dan het voertuig waard is.

Hoewel je dan misschien spijt krijgt dat je hem niet vanaf het begin hebt gekocht, geeft het je een kans om het voertuig een paar jaar te “proefrijden” voordat je je er langdurig aan verbindt.

Moet je een auto leasen?

Er is geen definitief goed of fout antwoord op de vraag of je een auto moet leasen of kopen. Het hangt af van je levensstijl, financiën en persoonlijke voorkeur.

Laat een reactie achter