Weet jij nog wanneer je voor het laatst een brief hebt ontvangen? Tegenwoordig wordt bijna alles online gedaan. We leven in een digitale wereld waarbij het ontvangen van e-mails enorm populair is geworden. Wel dagelijks zul je tientallen mailtjes ontvangen met reclames, nieuwsbrieven, belangrijke mails van werk en zelfs uitnodigingen voor feestjes. Voorheen bestond dit allemaal natuurlijk niet. Boodschappen werden of persoonlijk of via de brief overgebracht. Online brieven versturen heeft zijn voordelen. Ten eerste is er sprake van minder CO2-uitstoot en een lagere kostprijs. Echter, je zult nog steeds mensen vinden die brieven versturen, deze doe je dan in een standaard envelop of in luchtkussen enveloppen wanneer de inhoud gevoelig is voor beschadigingen. Wil jij weten waarom dat zo is? In dit artikel lees je hier meer over.

E-mails krijgen steeds minder aandacht

man-houdt-laptop-macbook-vast

Je computer of laptop, je tablet of Ipad en de smartphones zijn digitale apparaten waarop je e-mailberichten kunt ontvangen. Door de dag heen hoor je tientallen keren een meldingsgeluid, dat aangeeft wanneer er een nieuw bericht is binnengekomen. Niet alleen op het werk of de school wordt er online gecommuniceerd, zelfs onder familieleden wordt dat gedaan. Bellen doen we niet meer zo vaak, want een berichtje sturen is sneller gedaan. Het gevolg is dat de inbox vol raakt en het ontvangen van berichtjes minder doeltreffend wordt. Je opent namelijk alleen de berichten die je daadwerkelijk nodig hebt, waardoor je anderen berichten over het hoofd zult zien.

Een brief krijgen is persoonlijk en ‘gewoon’ leuk.

postzegels-brieven

Natuurlijk zijn niet alle mailtjes alleen gericht naar jou. Uit gemak sturen bepaalde bedrijven bijvoorbeeld berichtjes vanuit verzendlijsten. Binnen enkele minuten zullen honderden mensen hetzelfde bericht ontvangen. Een e-mail met de titel ‘Speciaal voor jou!’ zal dan minder geloofwaardig klinken, tenzij je een brievenbuspakje ontvangt met wat een kleinigheidje gecombineerd met een bericht. Dit is veel persoonlijker en bovendien ook eerder gewaardeerd. Uiteraard hoeft niet elk bericht persoonlijk te zijn, maar het schept wel een band op met de ontvanger. Soms is het ontvangen van een brief ook ‘gewoon’ leuk. Een brief ontvangen door de brievenbus trekt aandacht en wordt wel eens ervaren als een aangename verrassing, vooral wanneer je een verjaardagskaartje ontvangt.

Kortom, tegenwoordig zijn veel dingen digitaal geworden. Zo worden er veel minder brieven op de post gedaan dan voorheen. Toch zijn er mensen die nog steeds brieven versturen. Dit heeft onder andere te maken met e-mails die steeds minder doeltreffend worden, brieven die iets persoonlijks achterlaat en een brief krijgen soms ook gewoon leuk is.

Laat een reactie achter