Met meer dan 15.000 aangesloten sportscholen wereldwijd is CrossFit niet langer een cult-workoutprogramma dat alleen is voorbehouden aan de superfitte mensen. Tegenwoordig is er, waar je ook woont, waarschijnlijk wel een CrossFit sportschool – of “box” – in de buurt, waar iedereen, van topatleten tot beginners, zich bezighoudt met het intensieve trainingsprogramma dat steeds populairder wordt.

CrossFit training combineert veel verschillende fitnessstijlen. In een enkele sessie kun je Olympische liften uitvoeren, in touwen klimmen, banden omgooien of klassieke push-ups, pull-ups en squats met lichaamsgewicht doen. Als bandengooien en touwklimmen intimiderend klinken, maak je dan geen zorgen. CrossFit trainingen zijn aan te passen aan bijna elk fitnessniveau. Alles wat je nodig hebt is het verlangen om uitgedaagd te worden.

Elke dag is anders, met een nieuwe WOD, of “workout van de dag”, met bewegingen om kracht, uithoudingsvermogen, lenigheid en mobiliteit op te bouwen. Naast de trainingen word je aangemoedigd om andere gezonde gewoonten aan te nemen, waaronder schoon eten om gewichtsverlies, sportprestaties en algehele gezondheid te bevorderen.

Hoewel er enige bezorgdheid is over de veiligheid van CrossFit trainingen, kun je, als je een kwalitatief goede sportschool vindt met kundige trainers, meer van je gezondheids- en fitnessdoelen bereiken in minder tijd dan met je oude vermoeide training. Blijf lezen om alle voordelen van CrossFit te leren kennen.

1. Je ontmoet nieuwe, gelijkgestemde mensen

Een van de eerste dingen die je misschien opvalt als je een box binnenloopt is dat het een sociale omgeving is. Mensen praten vaak voor en na de les, moedigen elkaar aan tijdens de training, blijven daarna om samen te stretchen en nemen deel aan sociale evenementen buiten de les.

Als je ooit lid bent geweest van een standaard sportschool, waar mensen meestal zelfstandig trainen en misschien nooit met andere sportschoolleden praten, dan is dit een grote verandering en een groot voordeel van CrossFit. Ik denk dat [de gemeenschap] echt de grootste aantrekkingskracht uitoefent op mensen om te blijven komen en betrokken te blijven.

2. CrossFit verhoogt de cardiovasculaire conditie

grote-crossfit-box

Hoewel je urenlang in een gestaag tempo zou kunnen hardlopen in de hoop je cardiovasculaire uithoudingsvermogen te verbeteren, tonen de CrossFit statistieken aan dat dat misschien niet de meest effectieve manier is om de algehele aerobe conditie te verbeteren.

Een kleine studie uit november 2013 onderzocht de effecten van twee verschillende CrossFit trainingen op een groep mannen en vrouwen. Na het verzamelen en analyseren van gegevens over hartslag, VO2 max, maximale hartslag, verbrande calorieën en andere variabelen, concludeerden de onderzoekers dat CrossFit beter werkt dan traditionele trainingen vanwege de hogere eisen aan de aerobe en anaerobe energiesystemen.

3. De trainingen houden je lichaam en hersenen aan het raden

Elke keer dat je naar de sportschool gaat dezelfde oefeningen doen zonder ooit je routine te veranderen geeft niet de nodige stimulans om steeds sneller, sterker en beter te worden. Na verloop van tijd past je lichaam zich aan de oefeningen aan, zodat je dezelfde hoeveelheid en soort werk efficiënter kunt doen.

Maar dit is ook de reden waarom je fitnesswinst kan stagneren nadat je een aantal weken of maanden dezelfde routine hebt gedaan en waarom je progressieve overbelasting nodig hebt – je spieren voortdurend opvoeren. En dat is wat CrossFit al haar atleten probeert te bieden.

Hoewel er een aantal benchmark trainingen worden gebruikt om de vooruitgang te meten die consistent blijven, zul je bijna elke keer dat je een CrossFit les bezoekt andere oefeningen doen op verschillende snelheden en verschillende intensiteiten. Dit stimuleert je lichaam om zich te blijven aanpassen en te groeien, en het houdt je hersenen bezig zodat je je niet gaat vervelen met je training.

4. De lessen zijn kort maar effectief

Hoge intensiteit training, die de basis vormt van het CrossFit programma, is effectiever dan lage of matige intensiteit training bij het verbeteren van cardiovasculaire conditie en lichaamssamenstelling. Dit betekent dat je minder tijd in de sportschool kunt doorbrengen en toch dezelfde – of betere – resultaten kunt behalen dan tijdens je vorige trainingsregime.

Volgens een studie die in augustus 2014 werd gepubliceerd in het tijdschrift BMC Public Health is de kans groter dat je geniet van een training met hoge intensiteit en dat je het volhoudt. In de studie meldden deelnemers die in groepsverband aan functionele training met hoge intensiteit zoals CrossFit deden, meer plezier, en meer van hen zeiden dat ze van plan waren het programma voort te zetten, vergeleken met deelnemers die aan een trainingsprogramma met matige intensiteit deden. Bovendien besteedden de sporters met een hoge intensiteit aanzienlijk minder tijd aan het trainen, terwijl ze dezelfde resultaten zagen in de lichaamssamenstelling.

5. CrossFit bouwt fysiek en mentaal zelfvertrouwen op

Jezelf dag na dag uitdagen in de sportschool en je vorige persoonlijke records blijven overtreffen geeft je een geweldig gevoel van prestatie dat je gevoel over jezelf kan verbeteren. Ervaren CrossFit atleten herinneren zich vaak met grote trots de eerste keer dat ze bepaalde uitdagende bewegingen konden uitvoeren.

Voor mensen die nog nooit een pull-up hebben kunnen doen, is het doen van hun eerste pull-up spannend. Het is een groot moment voor de meeste. Door dit soort positieve versterking van je vaardigheden en kracht voel je je natuurlijk zelfverzekerder – een gevoel dat je mee kunt nemen naar andere gebieden van je leven.

6. CrossFit verbetert het spieruithoudingsvermogen

overhead-press-dame-crossfit

Spieruithoudingsvermogen is het vermogen van je spieren om gedurende langere tijd te presteren zonder vermoeid te raken. Dit is cruciaal voor deelnemers aan duursporten zoals hardlopen en fietsen, maar het is een belangrijk onderdeel van goed presteren bij elke activiteit in je dagelijks leven.

In een studie van januari 2014, gepubliceerd in het Journal of Sport and Human Performance, werd gekeken naar de effecten van twee verschillende oefenvormen – CrossFit en een traditioneel trainingsprogramma – op het spieruithoudingsvermogen. De onderzoekers ontdekten dat CrossFit deelnemers het spieruithoudingsvermogen met 22 procent en hun aerobe capaciteit met zes procent verhoogden.

7. CrossFit biedt meetbare resultaten

Met behulp van benchmark CrossFit workouts – “the girls” genoemd omdat ze allemaal traditioneel vrouwelijke namen hebben zoals Fran, Barbara en Angie – kun je gemakkelijk je vooruitgang meten van dag één tot dag 101.

Neem bijvoorbeeld de benchmark workout Cindy, waarbij je in 20 minuten zoveel mogelijk rondes van vijf pull-ups, 10 push-ups en 15 squats moet doen. Hoeveel rondes kon je doen toen je met CrossFit begon? Hoeveel rondes kun je drie maanden later doen? Als je regelmatig bent gegaan, is het antwoord waarschijnlijk aanzienlijk meer.

Je kunt je krachttoename ook duidelijk zien door je one-rep max te testen (het zwaarste gewicht dat je met de juiste vorm voor één rep van een bepaalde oefening kunt tillen). Deze tests zijn ingebouwd in CrossFit-sessies, zodat je periodiek je vooruitgang in conditie kunt zien en je er goed bij voelt.

8. Je bouwt gezonde gewoonten op die blijvend zijn

Je begint misschien te denken dat je gewoon een nieuwe training uitprobeert, maar je zult je al snel realiseren dat niet alleen je training een revisie krijgt. Veel CrossFitters merken dat ze gezonder eten, beter slapen, hun concentratie op het werk verbeteren en zich gelukkiger voelen.

Als je eenmaal het CrossFit-virus te pakken hebt, zul je waarschijnlijk gezondere keuzes gaan maken in je dagelijks leven. In plaats van je training over te slaan om naar happy hour te gaan, zul je er waarschijnlijk voor zorgen om je training vooraf in te passen. Misschien sla je happy hour zelfs wel helemaal over!

9. CrossFit verbetert de lichaamssamenstelling

Volgens auteurs van een studie uit januari 2017, gepubliceerd in het Journal of Diabetes Research, heeft oefening met hoge intensiteit een grotere invloed op buikvet dan traditionele aerobe oefening. De meeste mensen trainen gewoon niet intensief genoeg om vooruitgang te boeken, en dan vragen ze zich af waarom ze geen vooruitgang boeken.

Maar in een CrossFit programma ligt de nadruk op intensiteit. Bij elke training drijf je jezelf tot je maximale capaciteit, waarbij je ofwel de hele training voluit gaat, ofwel een periode hard werkt en dan een periode rust. Dit soort oefeningen met hoge intensiteit heeft het vermogen om lichaamsvet effectiever en in minder tijd te verminderen dan oefeningen met een constante lage of matige intensiteit, concludeerden de auteurs van het onderzoek.

10. Het kan helpen de prestaties in andere sporten te verbeteren

Goed afgeronde crosstrainingsprogramma’s, zoals CrossFit, kunnen de totale werkcapaciteit van je lichaam helpen opbouwen op een manier waartoe sportspecifieke training alleen niet in staat is. Een voorbeeld uit de praktijk is FINA World Masters recordhouder Hannah Caldas, die CrossFit.com vertelde dat CrossFit haar heeft geholpen een betere zwemster te worden, zowel fysiek als mentaal.

Hetzelfde geldt voor andere sporten. Een algemene toename van je uithoudingsvermogen zou je helpen op de tennisbaan als je in een langere rally terechtkomt. Als je leeft in een lichaam dat in het algemeen fit is, zal bijna alles wat je gaat doen beter worden.

11. CrossFit bouwt flexibiliteit en mobiliteit op

man-vrouw-crossfit

CrossFit gaat niet alleen over het verleggen van je grenzen in trainingen met hoge intensiteit en zware lifts. Elke les bevat ook oefeningen en oefeningen om flexibiliteit en mobiliteit te vergroten – het vermogen van je gewrichten om hun volledige bewegingsbereik te doorlopen – en leerlingen worden aangemoedigd om buiten de les aan beide te werken.

Dit gerichte werk helpt CrossFitters en atleten in andere sporten beter en efficiënter te bewegen, zowel tijdens de training als in hun dagelijks leven, en het evenwicht in hun lichaam te bewaren. Het helpt ook blessures te voorkomen.

12. Je krijgt persoonlijke training

In veel CrossFit-boxen is de verhouding tussen trainer en leerling vaak minder dan één op tien. Typische groepslessen kunnen 20 of meer studenten per instructeur hebben, en als je in je eentje in de sportschool aan het trainen bent, nou ja – dan ben je op jezelf aangewezen.

Ik denk dat een van de inherente voordelen van Crossfit is dat je een coach bij je hebt elke keer dat je naar binnen gaat. Zulke kleine klassen betekenen dat je CrossFit-coach je individuele feedback kan geven over je vorm en techniek en mogelijk kan voorkomen dat je fouten maakt die blessures kunnen veroorzaken.

13. CrossFit dwingt je uit je comfortzone.

Als je alleen in de sportschool traint, kun je de oefeningen kiezen die je wilt doen. Dit betekent dat je gemakkelijk de oefeningen kunt vermijden die je het minst leuk vindt. Maar het vermijden van de oefeningen die voor jou het meest uitdagend zijn, helpt niet; het houdt je in je comfortzone.

CrossFit zal je daar niet laten blijven. Het zal je tot je grenzen drijven en je dingen laten doen die je nog nooit gedaan hebt of ooit gedacht had te kunnen doen. Je zult harder werken dan je ooit in je leven hebt gedaan. Je zult pijn hebben op plaatsen waarvan je niet wist dat je spieren had. Je zult misschien zelfs wat tranen laten. Maar je zult sterker, sneller en beter worden.

14. CrossFit moedigt schoon eten aan

Heel weinig trainingsprogramma’s komen met een dieetplan, wat niet logisch is gezien de rol die voeding speelt bij gewichtsverlies, sportprestaties en algemene gezondheid en een lang leven.

Veel CrossFit boxen bieden voedingsbegeleiding en bevelen een dieetplan aan met hele, onbewerkte voedingsmiddelen bestaande uit magere eiwitten, fruit, groenten, noten en zaden. Het dieet beperkt suiker en hoog-glycemische koolhydraten, die je bloedsuiker kunnen doen pieken.

Voedingswedstrijden waarin leden met elkaar concurreren om te zien wie zich het meest consequent aan hun dieet kan houden, evenementen, seminars en het delen van recepten geven je het zetje dat je nodig hebt om sterk bewerkt eten te beperken en je beter te voelen.

15. CrossFit Workouts zijn schaalbaar

deadlift-outdoor-workout-soldaat

Het is niet omdat je geen 300 pond kunt deadliften dat je geen CrossFit kunt doen. Sterker nog, zelfs als je geen enkele push-up kunt doen, kun je met CrossFit beginnen. Voor elke oefening in een CrossFit workout is er minstens één aanpassing (maar vaak vele) om de oefening aan te passen aan jouw fitnessniveau.

Als je geen pull-up kunt doen, kun je een band ter ondersteuning gebruiken of ring rows doen; als je geen volledige snatch kunt doen met een belaste stang, kun je alleen het eerste deel van de beweging doen met een lege stang of zelfs een PVC-pijp totdat je klaar bent om naar het volgende deel van de beweging te gaan of gewicht toe te voegen.

16. Het kan je helpen je fitnessdoelen te bereiken

De resultaten die je met CrossFit wilt bereiken hangen af van hoe gemotiveerd je bent om regelmatig lessen bij te wonen en van de kwaliteit van de box die je kiest en de begeleiding die je krijgt. Doe je huiswerk voordat je je aanmeldt om er zeker van te zijn dat de trainers ten minste CrossFit Level 1 gecertificeerd zijn. Vraag om verwijzingen van vrienden en familie, en wees niet bang om veel vragen te stellen als je voor het eerst een box bezoekt.

Zorg ervoor dat de box die je kiest een inleidend (of on-ramp) programma biedt voor beginners dat je leert hoe je de bewegingen correct uitvoert voordat je gevraagd wordt ze met intensiteit uit te voeren. Een CrossFit box die de nadruk legt op intensiteit boven kwaliteit van beweging heeft niet het beste voor met hun leden.

17. Het is gewoon leuk!

CrossFit is niet je oude vertrouwde sportschool routine. Wanneer heb je voor het laatst een handstand gedaan of een touw naar het plafond geklommen? Als je bent zoals de meeste volwassenen, waarschijnlijk niet meer sinds de lagere school. In elke sessie zul je touwtje springen, box jumps doen, medicijnballen gooien, rennen en klimmen – het is een beetje als reces voor volwassenen.

Dit is een groot deel van wat het programma zo populair maakt en ervoor zorgt dat mensen steeds weer terugkomen. Je kunt dingen doen waardoor je jezelf gewoon verliest in de ervaring. Dat is niet iets wat de meeste mensen kunnen beweren over hun loopbandtraining.

Laat een reactie achter