Mode is een van de belangrijkste industrieën, maar het is ook de belangrijkste oorzaak van vervuiling en overexploitatie van natuurlijke hulpbronnen. Gelukkig is er nu een minimalistische aanpak in opmars. Duurzame mode is (ook wel eco-mode genoemd) een opkomend concept dat niet alleen voldoet aan de behoeften van wie op zoek is naar trendy kleding, schoeisel en accessoires, maar zorgt er ook voor dat de processen die bij de productie van de artikelen een rol spelen en geen negatieve gevolgen voor het sociale en milieu-welzijn achterlaten. Verschillende kledingmerken in Nederland hebben zichzelf als duurzaam verklaard en maken zich sterk voor het idee van ethische kleding door een duurzame toeleveringsketen in te voeren. Maar laten we eens dieper graven naar waarom duurzame kleding belangrijk is.

1. Vermindert waterverbruik

water

Water is in grotere hoeveelheden nodig dan elke andere hulpbron in de mode-industrie, omdat het in alle stadia wordt gebruikt; katoenteelt, stofbereiding, verwerking, verven, en het maken van het eindproduct.

Bij de productie van katoen wordt ongeveer 2700 liter water gebruikt dat gebruikt wordt voor het maken van één T-shirt. Voor de productie van conventioneel katoen is meer water nodig dan voor de productie van biologisch katoen. Jammer genoeg wordt wereldwijd slechts 1% van het katoen volgens biologische methoden geproduceerd. Andere duurzame stoffen zoals linnen, gerecycleerd katoen en hennep gebruiken weinig water bij de productie.

Door kleding van biologisch katoen of van duurzame productiemethoden te kiezen, beperk je niet alleen je water- en koolstofvoetafdruk, maar help je ook een leefbare planeet achter te laten voor toekomstige generaties.

2. Verbetert de arbeidsnormen

Harde chemicaliën die bij de productie gebruikt worden, veroorzaken ziekten bij de arbeiders en leiden soms tot geboorteafwijkingen bij kinderen die kinderarbeid verrichten voor werk op het veld. De mode industrie heeft de prijzen laag gehouden ten koste van lage lonen en arbeidsomstandigheden in ontwikkelingslanden. Deze bedrijven bieden de arbeiders in de fabrieken geen bevorderlijke werkomgeving. Door over te schakelen op ethische kleding ben je er zeker van dat het geld dat je uitgeeft geen enkel leven doet lijden. Dus als je aan het winkelen bent, kies dan voor duurzame en ethische kledingmerken die hun arbeiders respectvol behandelen en hen de nodige steun geven.

3. Bespaart natuurlijke hulpbronnen

Sipisopiso-waterval-in-noord-Sumatra-indonesie

Er is behoefte aan verandering van de productiestrategieën in de mode-industrie. Een studie uit 2015 toont aan dat slechts 3% van het materiaal gerecycleerd wordt, terwijl 97% van de nieuwe grondstoffen gebruikt wordt bij het maken van de stof. Duurzame kleding heren industrieën volgen het concept van de 5R’s (Reduce, Repair, Recycle, Repurpose en Reinvent) om hun processen efficiënt, minder kosten intensief, en met weinig behoefte aan nieuwe grondstoffen te maken. Dit helpt bij het behoud van hulpbronnen en het verbeteren van het merkimago.

4. Kies kwaliteit boven kwantiteit

Duurzame kledingmerken, zoals Twinlife.com bijvoorbeeld, gebruiken duurzaam geoogste materialen op bio-basis, zoals bamboe, kurk, enz. voor hun producten en verminderen het verbruik van synthetische materialen. Dit helpt je ook geld te besparen. Zo promoten verschillende kledingmerken in Nederland handgemaakte producten. Ze gebruiken plant geverfde vezels en biologische producten. Ze volgen biologische landbouwtechnieken waarbij geen gebruik gemaakt wordt van genetisch gemodificeerde organismen. Bovendien hebben ze het gebruik van insecticiden en pesticiden verboden, met respect voor het milieu en de arbeiders.

5. Vermindert het lijden van dieren

dierentuin-herten-kind

Het is een gangbare misvatting dat de leerindustrie alleen het bijproduct van de vleesindustrie gebruikt. De industrie doodt ongeveer 430 miljoen dieren in een jaar. Duurzame kledingmerken houden het welzijn van dieren hoog in het vaandel en zorgen ervoor dat er bij geen van hun processen sprake is van dierenmishandeling. Duurzame modemerken hebben alternatieven aangenomen zoals het maken van stof van de bladeren van ananas, het herscheppen van tassen van gerecyclede autogordels, en het maken van composteerbare sneakers op plantaardige basis.

6. Vermindert de milieukosten van mode

kleding-rek

Mode brengt hoge kosten voor het milieu met zich mee. Het is verantwoordelijk voor 10% van de koolstofuitstoot van de mensheid. Het afval van de mode-industrie vervuilt de lucht en het water. Het dumpen in de oceanen brengt het onderwaterleven in gevaar. Op een ernstige manier doet de mode-industrie meer kwaad dan goed voor het milieu. Als je duurzame kleding kiest, maak je een eco-bewuste keuze voor een planeet waar mens en natuur kunnen gedijen.

Het introduceren van duurzame kleding en mensen voorlichten over ethische kleding is belangrijk voor de duurzaamheid van de planeet. Consumenten hebben altijd de keuze om te kiezen voor wat hen aantrekt en wat voor hen toegankelijk is. Maar het is de verantwoordelijkheid van de merken dat ze kwaliteitsproducten produceren en promoten die geen schade toebrengen aan de natuur en de mens. Als ze de juiste keuzemogelijkheden krijgen, zullen de klanten eerder geneigd zijn voor een duurzame optie te kiezen. Kies de planeet boven winst!

Laat een reactie achter