In 1954 gebruikte een jonge Elvis Presley de country standaard “Blue Moon of Kentucky” om zijn carrière een vliegende start te geven. Tegen die tijd waren “blauwe manen” een vast onderdeel geworden van de populaire cultuur. Dit is vandaag de dag nog steeds het geval; kijk maar naar Blue Moon bier of de 2014 single “Blue Moon” van Beck. Maar het is niet omdat een term veel gebruikt wordt, dat hij ook veel begrepen wordt. Als je je ooit hebt afgevraagd wat blauwe manen zijn in de astronomische betekenis van de uitdrukking, lees dan verder.

De term “blauwe maan” stamt minstens uit de 16e eeuw. Sindsdien zijn er verschillende definities van gegeven, waarvan vele tegenstrijdig zijn.

Maar dat is onmogelijk!

In het begin was “blauwe maan” jargon voor iets dat gewoonweg onmogelijk was. Maar na verloop van tijd veranderde de betekenis van dit idioom om te verwijzen naar dingen die zeldzaam of hoogst onwaarschijnlijk waren. Dit verklaart de moderne uitdrukking “eens in de blauwe maan“. Als iemand tegenwoordig zegt dat iets “eens in de blauwe maan” voorkomt, bedoelen ze dat het niet vaak gebeurt – maar het is niet onmogelijk.

De fasen van de maan

blauwe-maan

In de jaren 1800 kreeg deze uitdrukking nog een andere betekenis. De maan doet er 29,53 dagen over om een volledige omwenteling rond de aarde te maken. Daarbij doorloopt de maan al haar fasen. Daarom zijn er in elk kalenderseizoen – lente, zomer, herfst en winter – meestal drie volle manen elk, wat neerkomt op één volle maan per maand. Maar zo nu en dan heeft één maand twee blauwe manen. In de 19e eeuw begonnen sommige sterrenkijkers de derde volle maan in een seizoen met vier volle manen een “blauwe maan” te noemen. De Maine Farmer’s Almanac heeft deze definitie populair gemaakt.

Tijd voor een korte opmerking terzijde. Je vraagt je misschien af waarom de derde maan in een seizoen met vier volle manen hier is uitgekozen. Waarom werd die vierde niet ook een “blauwe maan” genoemd? Het antwoord komt neer op naamgevingsconventies. Nogmaals, in de meeste jaren zijn er in totaal 12 volle manen. Veel culturen hebben namen gegeven aan de manen die op specifieke momenten in het jaar verschijnen. In Amerika wordt de laatste volle maan van de winter bijvoorbeeld de “wormmaan” genoemd. Als het winterseizoen in een bepaald jaar vier volle manen zou zien, dan zou het noemen van de laatste maan als “blauwe maan” deze taalkundige status quo verstoren.

Goed dan: Terug naar de Maine Farmer’s Almanac. Van 1932 tot 1957 verdedigde de (nu verdwenen) publicatie die hele “derde maan is scheepsrecht” definitie en gebruikte die om de datum van de volgende seizoensgebonden blauwe maan en daaropvolgende seizoensgebonden blauwe manen aan te wijzen.

De blunder van James Hugh Pruett

Het water werd later vertroebeld in 1946, toen een astronoom genaamd James Hugh Pruett een artikel schreef over blauwe manen voor het tijdschrift Sky & Telescope. Daarin interpreteerde hij een passage uit de Maine Farmer’s Almanac van 1937 verkeerd. Hierdoor concludeerde hij – ten onrechte – dat een blauwe maan de tweede volle maan in een kalendermaand is.

De blunder van Pruett ging een eigen leven leiden. Een aflevering uit 1980 van het radioprogramma “StarDate” herhaalde zijn verkeerde idee over wat een blauwe maan is. Daarna dook deze nieuwe definitie op op een Trivial Pursuit kaart en in een non-fictie boek voor kinderen. De misvatting van gisteren kan de geaccepteerde wijsheid van morgen worden: De meeste mensen onderschrijven nu de definitie van Pruett. Het Merriam-Webster woordenboek trouwens ook.

Dankzij deze ruzie zitten astronomiefans nu met twee concurrerende denkrichtingen over wat een “blauwe maan” is. De rivaliserende definities hebben nu verschillende namen. De derde volle maan in een seizoen met vier volle manen wordt een “seizoensgebonden blauwe maan” genoemd. Ondertussen wordt de tweede volle maan in een kalendermaand een “maandelijkse blauwe maan” of calendrische blauwe maan genoemd. Dit laatste fenomeen komt eens in de twee tot drie jaar voor.

Maar is het echt blauw?

grote-blauwe-maan

Je zult merken dat geen van beide definities iets te maken heeft met de kleur van de maan. Door de geologie van het oppervlak ziet de natuurlijke satelliet van de aarde er meestal grijs uit. En tijdens maansverduisteringen kan de breking van het zonlicht de maan een roestrode kleur geven. Maar wordt de maan ooit blauw?

Ja, maar alleen onder bepaalde omstandigheden. In het verleden zijn er gedocumenteerde gevallen geweest van rook en as van grote bosbranden en vulkaanuitbarstingen die deeltjes die rood licht filteren de atmosfeer in stuurden. Als dit gebeurt, ziet de maan er azuurblauw uit. Kortom, als je ooit een maan ziet die letterlijk blauw is, dan komt dat omdat er iets heel destructiefs gebeurt op aarde. Een behoorlijk hoge prijs om er een te zien.


Blauwe maan FAQ

Wat betekent de term blauwe maan?

De tweede volle maan in een kalendermaand wordt een “maandelijkse blauwe maan” genoemd.

Hoe vaak komt een blauwe maan voor?

Ze zijn vrij zeldzaam en komen eens in de twee tot drie jaar voor.

Wat veroorzaakt een blauwe maan?

Een blauwe maan komt voor omdat de maanfases niet precies synchroon lopen met onze kalender – elke maand behalve februari is langer dan de maancyclus, dus uiteindelijk hebben we een aantal maanden met twee volle manen. Letterlijke blauwe manen kunnen worden veroorzaakt wanneer rook en as, misschien van bosbranden of vulkaanuitbarstingen, deeltjes die rood licht uitfilteren de atmosfeer in sturen, waardoor de maan blauw lijkt.

Wat betekent een blauwe maan?

Er zijn twee concurrerende stromingen over wat een “blauwe maan” is. De rivaliserende definities hebben nu verschillende namen. De derde volle maan in een seizoen met vier volle manen wordt een “seizoensgebonden blauwe maan” genoemd. Ondertussen wordt de tweede volle maan in een kalendermaand een “maandelijkse blauwe maan” genoemd.

Hoe zeldzaam is een blauwe maan?

Blauwe manen komen om de paar jaar voor, dus ze zijn een zeldzame gebeurtenis. De volgende blauwe maan zal plaatsvinden in 2023, gevolgd door blauwe manen in 2026 en 2028 volgens Maanreus. Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

Laat een reactie achter