Inzicht in de motieven en interesses van je doelmarkt helpt bij het nemen van productbeslissingen, het ontwikkelen van een winkelinrichting en het promoten van je bedrijf. Doorverkopers van producten moeten beslissen welke mix van merkproducten en merkloze goederen ze willen aanbieden. Consumenten kopen over het algemeen merkloze producten vanwege de prijs. Ze kopen merknamen om verschillende redenen.

Waarom kopen mensen merkkleding?

hoe-herken-je-neppe-stone-island-kleding

Mensen kopen merkkleding bij bijvoorbeeld LUTZ kleding om uiteenlopende redenen. Van goede ervaringen met het merk in het verleden, tot het willen uitstralen van een bepaald imago, veel shoppers zijn extreem trouw aan hun geliefde merken.

Vertrouwen in ervaring

Consumenten kopen meestal voor het eerst een product in de hoop dat het een kwaliteitservaring biedt. Ze hopen dat een computer efficiënt werkt en hen helpt persoonlijke of werktaken effectief uit te voeren. Ze kopen eten in de hoop op een goede smaak of voedingswaarde. Erkende merknamen hebben meestal een consistente productkwaliteit die heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van het merk. Vaak vertrouwen consumenten bij het kiezen van merken op eerdere ervaringen of mond-tot-mondreclame.

Sociale aanvaarding en erbij horen

Mensen willen erbij horen, op school, op het werk of in sociale kringen. Daarom kopen mensen soms merken omdat ze denken dat die zullen bijdragen tot een grotere sociale acceptatie. Dit geldt vooral voor de mode.

Consumenten kopen vaak kledingmerken die ofwel worden gezien als modieus, trendy of high class, of die passen in een bepaalde subcultuur.

Klantentrouw aan merken

gucci winkel waarom kopen we luxe merken

Mettertijd ontwikkelen consumenten loyaliteit aan merken die een consistente ervaring van hoge kwaliteit bieden. Loyaliteit is in wezen een emotionele gehechtheid aan een merk. Sommige autokopers hebben een sterke affiniteit met het merk Ford, terwijl anderen een soortgelijke verbondenheid hebben met Chevrolet.

Merkentrouw zorgt ervoor dat klanten zichzelf ongemak bezorgen of meer uitgeven voor een bepaald merk. Het ontwikkelen van een sterk bedrijfsmerk of het voeren van gewenste productmerken leidt tot meer klantentrouw en zakelijke voordelen op lange termijn.

Persoonlijk of professioneel imago

Net zoals bedrijfs- of productmerken identiteiten hebben, hebben mensen dat ook. Sommige mensen kopen bepaalde merken om hun persoonlijke of professionele imago te ondersteunen. Tech liefhebbers kopen Apple technologie om overeen te komen met een verlangen om als “techie” te worden gezien. Het kopen van een Lexus of een ander duur automerk of Armani pakken kan bijdragen aan je imago als een hoogstaande, welgestelde of verfijnde professional.

Merkfanatisme en -loyaliteit

schoenen-winkel

Wanneer twee bedrijven felle rivalen zijn, ontwikkelen fans van het ene of het andere een felle loyaliteit aan hun keuze. In het begin gaven ze er niet voor niets de voorkeur aan, of het nu de smaak, het uiterlijk of de pasvorm was. Maar toen het grote debat onder de fans begon, veranderde het in een merkencompetitie die net zo serieus was als de voorkeur voor een politieke partij.

Coke vs. Pepsi is een geweldig voorbeeld. Kijk maar eens hoe de gezichten van de fans trekken als ze er in een restaurant om vragen en te horen krijgen dat ze alleen het andere merk voeren.

Laat een reactie achter