In een niet zo ver verleden ontmoetten significante anderen elkaar meestal via lokale hangplekken, op het werk of via nieuwe of bestaande sociale kringen. Vandaag de dag heeft online daten snel aan populariteit gewonnen, waarbij veel mensen elkaar ontmoeten, een langdurige relatie krijgen of trouwen met iemand die ze hebben ontmoet op een dating app. Terwijl veel mensen succes hebben met online dating, hebben veel anderen ervaringen die ervoor zorgen dat ze online dating voorgoed afzweren. Is online dating echt zo vreselijk als vaak wordt beweerd? Laten we dat eens onderzoeken.

De valkuilen van online dating

iphone-tinder-telefoon-mannen-hand

Online daten heeft een flinke lijst voor- en nadelen. Het is dan ook geen verrassing dat maar liefst 40% van de stellen aangaf elkaar voor het eerst online te hebben ontmoet in een recent onderzoek van sociologen van Stanford University. In het begin werd online daten gezien als vreemd, taboe of zelfs iets voor de echte wanhopigen. Nu is het echter vrij normaal om je telefoon of computer te gebruiken om op zoek te gaan naar liefde – of kortstondig gezelschap – en is het geclassificeerd als een acceptabele manier om een toekomstige partner te ontmoeten.

Hoewel online dating zijn intrede heeft gedaan in de culturele normen, wordt het nog steeds vaak gezien met een zekere mate van wantrouwen of onzekerheid. Voor velen komt online dating met een nieuwe (en mogelijk verwarrende) set regels naast de standaard datingnormen, waardoor het moeilijk of ongemakkelijk kan aanvoelen. Communicatiepatronen, dating etiquette en verwachtingen kunnen allemaal drastisch verschillen tussen online dating en een persoonlijke ontmoeting, waardoor sommige mensen het gevoel hebben dat online dating de frustratie en het risico niet waard is.

Veel mensen hebben online de liefde gevonden, maar evenveel anderen zijn in verwarring geraakt en hebben liefdesverdriet gehad. Gelukkig zijn er manieren om om te gaan met de onzekerheid en de valkuilen van online daten om de emotionele gevolgen en het online liefdesverdriet tot een minimum te beperken.

Hoewel het stigma dat eraan kleeft grotendeels verdwenen is, is de reputatie van online daten blijven bestaan als een reputatie die vol complicaties en zelfs gevaren zit. Sommige van deze gevaren hebben geleid tot de ontwikkeling van gerichte apps zoals Bumble, waarbij een vrouw de eerste moet zijn die een interactie begint. Andere hebben geleid tot apps als Tinder, waar een hookup meer de norm is dan een langdurige relatie. Online daters kunnen bladeren uit een ware zee van mensen, waarbij ze binnen een paar minuten en een paar veegbewegingen met hun vinger door wel 50 mensen kunnen bladeren.

Misschien deels vanwege het werkelijk enorme aantal mensen dat online datet, beschouwen velen het medium als een ideale dating locatie. Eén onderzoek gaf aan dat maar liefst 1 op de 5 koppels elkaar online heeft ontmoet. Er wordt zelfs voorspeld dat tegen het jaar 2040 maar liefst 70% van de stellen elkaar online zal hebben ontmoet. De populariteit van online dating – en de bijbehorende voorspellingen – wordt meestal toegeschreven aan twee dingen: efficiëntie en gemak. Online dating stelt mensen in staat om hun zoekveld te verkleinen tot gelijkgestemden en stelt hen in staat om vanuit het comfort en de veiligheid van hun eigen huis potentiële matches te bekijken.

Hoewel de meeste indicatoren hierboven suggereren dat online dating iets is om te vieren en te omarmen, zijn er een aantal problemen die kunnen blijven bestaan bij online dating. Deze hardnekkige problemen zijn onder andere:

Hook up cultuur en ongelijke verwachtingen

Veel mensen die hun computer gebruiken om liefde en een band te vinden, zijn onthutst als ze merken dat veel van hun matches vooral geïnteresseerd zijn in een hookup of een zeer toevallige ontmoeting. Dit hoeft niet per se slecht te zijn, mits beide partijen op de hoogte zijn en toestemming geven, maar er kan online sprake zijn van onevenwichtige verwachtingen of een gebrek aan transparantie. Sommige mensen vermelden hun profiel als mensen die op zoek zijn naar een duurzame relatie en komen daar snel op terug als er eenmaal een connectie tot stand is gekomen, terwijl anderen misschien gewoon uit nieuwsgierigheid rondkijken op apps en sites.

Deze onbalans heeft ertoe geleid dat veel sites blokkades installeren op de berichtendiensten van de site om ongewenste afbeeldingen van de genitaliën van een toekomstige match en ander ongewenst en ongevraagd materiaal te blokkeren. Veel sites en apps stellen je ook in staat om gebruikers te blokkeren of te rapporteren die je lastigvallen, voorstellen of op een andere manier ongepast behandelen. Toch kunnen sommige online daters moe worden van het uitfilteren van mensen die op zoek zijn naar een relatie en mensen die op zoek zijn naar korte termijn of casual dating.

Wie zit er echt achter die (gefilterde) foto’s?

space grey Apple iPhone 6ss

Iedereen kan liegen over wie hij is en wat hij doet, maar online daten kan het veel gemakkelijker maken om een hele persoonlijkheid te creëren die in werkelijkheid niet bestaat. Van het gebruik van vervalste of verouderde foto’s tot het nemen van uren om een perfecte opener te maken ondanks het feit dat ze geneigd zijn tot onhandigheid in hun dagelijkse interacties, veel mensen zijn niet helemaal zoals ze online lijken te zijn. Deze praktijken worden meestal “pronken” genoemd, oftewel het zo goed mogelijk voor de dag komen in plaats van het realistische zelf. Hoewel het grotendeels onschuldig is, kan pronken een kloof creëren tussen wat een potentiële match verwacht en wat ze daadwerkelijk tegenkomen op een date.

Veel minder onschuldig is katvissen, waarbij iemand valse foto’s en eigenschappen gebruikt om potentiële matches te lokken. Uit een onderzoek bleek dat 53% van de mensen toegeeft ten minste één detail op hun profiel te hebben vervalst. Van liegen over je uiterlijk tot bedriegen over hoeveel geld je verdient, online dating kan ervoor zorgen dat mensen zich comfortabeler voelen om oneerlijk te zijn tijdens het zoeken naar een date.

Oordeel in overvloed

Het formaat van online daten kan ervoor zorgen dat mensen zich veiliger voelen door een oordeel te vellen dat volledig gebaseerd is op het uiterlijk, in plaats van mensen te beoordelen op wie ze als geheel zijn. Online dating is sterk gericht op het uiterlijk, vooral in het huidige “swipe right” klimaat, wat mensen kan aanmoedigen om het fysieke uiterlijk de primaire determinant van hun interesse te maken. Er is zelfs gesuggereerd dat mensen een ideale match uitsluitend op basis van hun fysieke verschijning afkeuren – een handeling die waarschijnlijk veel minder voorkomt tijdens persoonlijke interacties.

Online dating kan worden gezien als tijdverspilling

Hoewel online in contact komen en chatten met mensen heel gewoon is, leiden veel van deze gesprekken nooit tot een fysieke ontmoeting of regelmatige afspraakjes. De precieze redenen hiervoor zijn talrijk: tijdens het chatten kunnen potentiële matches ontdekken dat ze weinig chemie hebben, of ze kunnen ontdekken dat ze niet zoveel gemeen hebben als aanvankelijk gedacht. Sommige mensen gaan zelfs online daten zonder de intentie om een gesprek te laten uitmonden in een echte date en zijn meer op zoek naar conversatie en vriendschappelijk gezelschap. Wat de werkelijke reden ook is, urenlang heen en weer chatten zonder een echte date kan je het gevoel geven dat online daten tijdverspilling is.

Eén onderzoek evalueerde de hoeveelheid tijd die werd besteed aan praten voorafgaand aan een date en stelde vast dat meer dan 17 dagen chatten voorafgaand aan de ontmoeting leidde tot idealisering van een potentiële partner en daaropvolgende desillusie. Sommige onderzoeken suggereren zelfs dat koppels die elkaar online ontmoeten minder kans hebben om één jaar getrouwd te blijven.

Veiligheid

Intimidatie is een van de grootste zorgen en klachten over online daten. Onderzoek heeft aangetoond dat 28% van de mensen die datingsites en apps gebruiken zich ongemakkelijk of lastig gevallen hebben gevoeld via ongewenste berichten en afbeeldingen. Om de veiligheid te waarborgen, moeten online daters zich houden aan een paar eenvoudige richtlijnen, waaronder het niet geven van hun telefoonnummer, niet te veel identificeerbare details prijsgeven (thuis- of werkadres, dagelijkse routines, etc.), afspreken op een openbare plaats en altijd iemand laten weten waar ze zijn. Het maakt niet uit hoeveel dates je in het verleden hebt gehad of hoeveel dates je in de toekomst zou kunnen hebben, veiligheid is het allerbelangrijkste.

Beslissingsmoeheid

Er zijn verschillende uitdrukkingen die gebruikt worden om het probleem van te veel opties te beschrijven, maar de keuzeparadox en beslissingsmoeheid zijn de meest voorkomende omschrijvingen. Het hebben van veel opties lijkt een belangrijke zegen voor online dating, maar het kan ertoe leiden dat mensen zich overweldigd voelen of overmoedig zijn in hun vermogen om gewoon “een andere date te krijgen”.

Leren ermee om te gaan

a man and a woman sitting at a table

Als online dating ter sprake komt, zijn veel mensen snel op zoek naar advies om hun profiel aantrekkelijker te maken, in plaats van advies om de veel voorkomende pijnpunten en valkuilen te vermijden die samenhangen met het gebruik van dating apps en -sites. Om je voor te bereiden op een aantal minder aantrekkelijke aspecten van het daten via internet, kun je het volgende overwegen:

Wees specifiek over je wensen en behoeften

Als je weet wat je wilt, kun je een nauwkeurig profiel maken en gemakkelijk door potentiële matches navigeren. Van het type relatie waar je naar op zoek bent (lange termijn, korte termijn, hookups, etc.), tot het type relatie waar je voornamelijk in geïnteresseerd bent (een zeer onafhankelijke relatie, een relatie waarbij je veel tijd met elkaar doorbrengt, en meer), zorg ervoor dat je de tijd neemt om uit te zoeken waar je precies naar op zoek bent.

Stel je grenzen

Grenzen zijn van vitaal belang voor gezonde relaties, of je nu date of niet. Communicatiegrenzen zijn belangrijk en kunnen bijvoorbeeld inhouden wanneer er sms’jes worden uitgewisseld en hoe vaak jij en je potentiële partner elkaar aan de telefoon of persoonlijk spreken. Grenzen kunnen ook betrekking hebben op wanneer je je telefoonnummer doorgeeft, wanneer je verwacht vrienden te ontmoeten, of je kinderen of persoonlijke details bespreekt, en nog veel meer.

Blijf open-minded

Een snelle blik op iemands gezicht is niet echt genoeg om aan te geven of iemand bij je past of niet. Voordat je meteen naar rechts of links veegt, moet je even de tijd nemen om het profiel van een potentiële match te bekijken en te evalueren hoe waarschijnlijk het is dat jullie bij elkaar passen. In plaats van het internet af te struinen op zoek naar die ene perfecte persoon, kun je ook overwegen om een breder metaforisch net uit te werpen en verschillende soorten mensen te leren kennen in verschillende omgevingen of zelfs gewoon op verschillende sites of apps.

Oefen geduld

Daten is een voorwaarde voor het vinden van een relatie. Het lijkt misschien aantrekkelijk om de sleur van het daten helemaal over te slaan en in een relatie te springen, maar als je dat doet, kan dat leiden tot onrealistische verwachtingen en overmatige druk op een prille relatie. In plaats van afspraakjes te zien als frustrerend of saai, kun je beter geduld oefenen en dankbaar zijn voor de verschillende wegen die afspraakjes je kunnen brengen.

Online counseling

Ongeacht het formaat kan daten je geduld op de proef stellen en moeilijk zijn voor je zenuwen en zelfvertrouwen. Sommige valkuilen van het daten kun je helemaal vermijden, terwijl je andere gewoon zo effectief mogelijk moet aanpakken. Als je graag verder wilt gaan met daten maar je onzeker voelt over jezelf, of als je merkt dat je dezelfde oude patronen blijft volgen zonder opluchting, dan is het misschien tijd om te overwegen om contact op te nemen met een professional op het gebied van geestelijke gezondheid. Online platforms zoals AttractionGym kunnen gebruiken voor date, versier en tinder tips, zonder ooit de veiligheid en het comfort van je huis te hoeven verlaten. Hoewel je misschien gewend bent om veel uit te gaan om nieuwe mensen te ontmoeten in de dating scene, hoef je dat niet te doen als je online therapie krijgt. Dit kan voor de broodnodige verlichting zorgen, zodat je thuis kunt ontspannen terwijl je werkt aan de problemen waarmee je in je leven te maken hebt.

De effectiviteit van online counseling

Als je aan het daten bent, is er meestal een kans op afwijzing. Of je nu tegen iemand zegt dat je hem niet meer wilt zien of het zelf hoort, het kan een onvermijdelijk onderdeel zijn van jezelf blootgeven. Afwijzing kan moeilijk zijn om mee om te gaan. Als je regelmatig wordt afgewezen, kun je symptomen van angst of depressie ontwikkelen en emoties als boosheid of verdriet voelen. Online counseling kan je hierbij helpen, zoals blijkt uit een onderzoek heeft aangetoond. Onderzoekers hebben consequent vastgesteld dat online counseling interventies net zo effectief zijn als persoonlijke interventies. Degenen die online counseling kregen, rapporteerden minder symptomen van depressie, interpersoonlijke gevoeligheid en angst, wat een positief resultaat zou kunnen zijn voor degenen die zich in de dating wereld bewegen.

Laat een reactie achter