Twee van de belangrijkste redenen waarom consumenten steeds vaker zich verdiepen in welk soort lamp zij willen zijn 1) de impact op de natuur en 2) het simple verlangen om minder energie te moeten betalen.

Wat zijn LED lampen?

gekleurde verlichting

LED lichten zijn al een tijdje in omloop – de kans is groot dat je ze al in het klein hebt gezien in electronica, instrumenten panels, penlichtjes en soms zelfs bij kerstlichtjes.

Tegenwoordig worden de van nature erg kleine LED lichtjes teruggevonden in de vorm van normale lampen, gevormd door een “cluster” van kleine LEDs (soms meer dan 150) samengestopt binnen een diffuserende lens om het licht gelijk te verspreiden. Deze nieuwe generatie van LED lichten wordt geleverd met een basis die bij alle normale licht frames past.

Er zijn veel redenen waarom het logisch kan zijn de moderne LEDs in huis te nemen, in plaats van de ouderwetse gloeilamp, dus laten we eens kijken naar de belangrijkste.

Lange levensduur

Volgens Design Recycle Inc., gaan LEDs (met 50,000 uren) maar liefst 41.6 keer langer mee dan traditionele gloeilampen (met pak hem beet 1,200 uren). (Kleine tip: hoe koeler de directe omgeving, des te langer de LEDs mee zullen gaan!)

Ook al zijn LED lampen een stuk duurder (gemiddeld €30 in tegenstelling tot €1,25 voor elke gloeilamp), is het op de lange termijn toch winstgevend. Dat is omdat hoewel ze 24 keer duurder zijn, een LED licht tot wel 41.6 keer langer mee zullen gaan en je zo dus uiteindelijk de helft aan stroomkosten zal hebben.

Energiebesparende besparing

Naast het feit dat je geld bespaart met de aankoop van LED lichten, zullen ze ook op je stroomfactuur een hoop geld schelen. Ze gebruiken maar 2-17 watt om je kamer net zo op te lichten als een gloeilamp met 45 watt doet. Net als met alle andere lampen, kan je de helderheid zelf kiezen als je in de winkel staat.

Duurzaamheid

led verlichting slaapkamer

Terwijl gloeilampen en CFLs makkelijk breken, zijn LEDs verrassend duurzaam en kunnen ze wel tegen een stootje, omdat ze massief zijn en geen filament hebben.

Geen hitte

Het gevaar dat jij (of je kinderen) je huid verbrandt, bestaat dus niet bij LEDs. Een andere factor waarmee je rekening moet houden, is dat je indirect wat geld bespaart op airconditioning kosten, aangezien je LED lampen niet bijdragen aan het verhogen van de temperatuur in je huis.

Kleurenkeuzes

led-lampen-restaurant

Tot voor kort klaagden veel mensen over de felle, onnatuurlijke kleuren van LED verlichting. Dit is niet langer van toepassing, want de fabrikanten hebben goed geluisterd en introduceerden LED lampen met verschillende kleurkeuzes, zodat je hetzelfde warme gevoel kunt creëren dat je gewend bent van gloeilampen.

Veiligheid en gezondheid

woonkamer-led-verlichting

Ten slotte bevatten LEDs, in tegenstelling tot de even energiezuinige spaarlampen, absoluut geen kwik (ook wel ‘quicksilver’ genoemd). Dat is een enorm voordeel, omdat verhoogde kwikspiegels in het bloed vertraging van de groei en misvormingen bij kinderen kunnen veroorzaken. (Opmerking: zolang spaarlampen niet kapot gaan, zijn ze veilig.)

Om alle risico’s te vermijden, is het echter de beste keuze om te kiezen voor de LED lamp. LEDs zijn niet alleen kwikvrij, maar zenden ook geen ultraviolet (UV) licht uit, wat meestal vliegen of andere insecten aantrekt.

Hoewel het misschien een kleine investering vooraf vereist, zijn het besparen van geld op de lange termijn en het vermijden van aanzienlijke gezondheidsrisico’s zeker sterke redenen waarom LEDs de gloeilampen van de toekomst zouden kunnen zijn en waarom je zou moeten overwegen om ze in je huis te gebruiken.

Laat een reactie achter