Als eigenaar van een bedrijf heb je, als het gaat om het selecteren van een bank die al je zakelijke rekeningen beheert en je transacties regelt, natuurlijk wel wat zaken waarop je moet letten.

Elke bank die je benadert, zal je willen verleiden met allerlei voorstellen, toezeggingen en aanbiedingen. Maar hoe weet je nu wat het beste is voor je zakelijke behoeften?

Gelukkig concurreren de beste banken voor een beperkte groep ondernemers wel allemaal met elkaar en daarom is het onwaarschijnlijk dat er erg veel variatie zal zijn in het aanbod, dat iedereen je biedt. Toch zit er verschil in, en kan je op Bankr.nl de verschillen goed met elkaar vergelijken.

Dat gezegd hebbende, zijn er natuurlijk wel bepaalde dingen die je aan je bank moet vragen wanneer je bereid bent om ze te gaan gebruiken voor je zakelijke rekening.

Als je in het rood staat, weet je dan hoeveel je precies in rekening wordt gebracht als je banksaldo elke maand, elke week of elke dag onder een bepaald saldo komt?

Krijg je bijvoorbeeld voorkeurtarieven op langetermijnleningen, beveiligde kredieten of bedrijfsgerelateerde activiteiten op je rekening? Heb je bij de bank toegang tot een business consultant?

Hoe zit het met de handel in vreemde valuta? Welke provisies zal je bank je in rekening brengen als je geld wilt wisselen voor vreemde valuta? Hoe zit het met creditcard faciliteiten die zijn uitgerust voor je mobiele smartphone, tablet of phablet?

Dit zijn voor een eigenaar van een bedrijf maar een paar van de vele zaken die je serieus moet overwegen bij het openen van een zakelijke rekening.

Laten we de belangrijkste aspecten van een zakelijke rekening eens bekijken en voordat je een rekening opent, uitzoeken hoe belangrijk deze voor jou zijn.

vergaderen houten tafel

Overweeg wat je opties zijn wat betreft de service van je zakelijke rekening

Als eigenaar van een bedrijf heb je misschien niet de middelen om voor een boekhouder of voor een accountant te betalen. De door de banken aangeboden payrolldiensten bieden je als eigenaar van een bedrijf dan veel toegevoegde waarde.

De service, die een bank aanbiedt, kan dan bijvoorbeeld heel belangrijk zijn.

Wat zal er bijvoorbeeld gebeuren als je onvoldoende saldo op je rekening hebt en je medewerkers moet uitbetalen? Dan zijn er natuurlijk ook nog dingen als een verzekering tegen fraude.

Als er bijvoorbeeld frauduleuze activiteiten op je rekening plaatsvinden, hoe zal je bank daar dan mee omgaan? Even belangrijk is het probleem van de ongedekte cheques van de leveranciers waarmee je samenwerkt.

Je zult zeker veel toegevoegde waarde vinden in zaken zoals kortingen van partnerbedrijven. Je kunt bijvoorbeeld ook voorkeursdeals krijgen voor kantoorbenodigdheden, hotels, luchtvaartmaatschappijen, verzekeringen en dergelijke.

Als je bedrijf pensioenplannen aan werknemers aanbiedt, dan zou je moeten proberen te kijken naar de diensten die worden aangeboden door je bank en niet door je verzekeringmaatschappij omdat dit voordeliger kan zijn. Je zult ook zorgvuldig moeten overwegen hoeveel controle je over de creditcards van het bedrijf hebt.

Zal de bankier in dit opzicht met je willen samenwerken? Je wilt zeker weten dat je werknemers geen zakelijke creditcards gebruiken voor niet-zakelijke activiteiten.

Controle op de personeelskosten is in dit opzicht essentieel. Het nieuwste aanbod, dat voor zakelijke klanten beschikbaar is, is de controle over creditkaarten van Visa.

creditcard

Wat moet je vermijden met zakelijke rekeningen?

Als je als eigenaar van een bedrijf op zoek bent naar een zakelijke rekening, kan het echt verwarrend zijn om te weten wat je wel en wat je echt niet moet doen. Voordat je de bovenstaande opties wat betreft de zakelijke rekening in overweging neemt, moet je voorkomen dat je de volgende fouten maakt.

Heb je bijvoorbeeld voordat je begint met het openen van een rekening wel al het vereiste papierwerk in handen? Heb je precies wat je nodig hebt om de juiste rekening te kunnen openen?

Vergeet niet dat elke kredietvereniging of bank die je benadert andere vereisten zal hebben en je moet goed op de hoogte blijven van deze zaken om ervoor te zorgen dat je precies biedt wat nodig is voor jouw persoonlijke omstandigheden.

De meest gevraagde documenten die je moet meenemen, zijn je sofinummer en je burgerservicenummer en natuurlijk de gegevens over de registratie van je bedrijf.

Houd er rekening mee dat je om een zakelijke rekening te openen in de Verenigde Staten niet je persoonlijke nummers zult gebruiken, maar dat je dan het federale ID-nummer voor werkgevers zult gebruiken.

Wat het koppelen van rekeningen betreft, moet je je persoonlijke rekening zeker niet met je zakelijke rekening mengen. Het wordt uiterst moeilijk om zo je persoonlijke en zakelijke uitgaven te scheiden.

Als je bedrijf meerdere personeelsleden heeft, is het een goed idee om te beslissen hoe je met handtekeningen en met cheques omgaat. Heb je een enkele handtekening nodig bij cheques of meerdere handtekeningen ter controle?

En er zijn nog andere zaken waar je tegen aan kunt lopen. Heb je bijvoorbeeld speciale handtekeningen nodig voor cheques die boven een bepaald bedrag zijn of niet?

Dit is een beslissing die voorafgaand aan het openen van een zakelijke rekening moet worden genomen. En wat de kwestie van banken betreft, moet je goed overwegen welke bank je kiest, die je het beheer van je zakelijke rekening in handen geeft.

Soms is de bank waar je nu bij zit niet de juiste bank en is het kiezen van een bank op basis van gemak of locatie onvoldoende. Niet alle banken bieden ook zakelijke betaalrekeningen aan.

En als het gaat om het controleren van de rekeningen wil je er zeker van zijn dat de naam die op de cheques wordt afgedrukt ook echt de juiste naam is.

Geloof het of niet maar dit maakt echt een enorm verschil als het gaat om fraude-gerelateerde activiteiten.

En tot slot moet je er ook altijd voor zorgen dat je aan het minimale dagelijkse of maandelijkse saldo voor je zakelijke rekeningen voldoet. Als je dat namelijk niet doet, zul je al snel merken dat je een hoop extra kosten betaalt. Het laatste dat je wilt is dat de bank aan jouw bedrijf geld verdient.

Laat een reactie achter