Omdat het niet verplicht is om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten, laten veel mensen deze verzekering links liggen. Toch is het zeker het overwegen waard om je te verzekeren voor rechtsbijstand. Waarom? Omdat je dan zelf niet opdraait voor de kosten die het inschakelen van juridische hulp met zich meebrengt. Voordat je een rechtsbijstandverzekering afsluit, wil je vast en zeker eerst weten waar je wel en niet voor verzekerd bent. Wij komen je hierin tegemoet, want in deze tekst gaan we in op de dekking van een rechtsbijstandverzekering.

Waar ben je voor verzekerd?

contract-papier-pen

Wie een rechtsbijstandverzekering afsluit, is verzekerd voor juridische hulp bij conflicten. Het grote voordeel hiervan is dat je er niet alleen voor staat. Wij kunnen ons voorstellen dat je benieuwd bent waar je precies voor verzekerd bent. De onderstaande 4 zaken vallen binnen de dekking van een rechtsbijstandverzekering.

1. Juridische hulp als je getuige bent in een strafzaak.
2. Juridische hulp als je verwacht wordt van een verkeersovertreding waarbij iemand anders overlijdt of gewond raakt.
3. Juridische hulp als je een borgsom moet betalen in het buitenland.
4. Soms: een schadevergoeding als iemand niet kan betalen.

Standaarddekking + aanvullende dekking(en)

Dankzij de basisdekking van een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd voor de bovenstaande 4 zaken. Wie denkt dat het hierbij blijft, heeft het mis. Veel verzekeraars verlangen namelijk dat je minimaal één aanvullende dekking afsluit naast de basisdekking. Vaak kun je kiezen uit verschillende aanvullende dekkingen. Kies nooit een willekeurige dekking uit, maar ga voor de aanvullende dekking die het beste past bij jouw persoonlijke situatie. Bij veel verzekeraars kun je kiezen uit aanvullende dekkingen als Werk & Inkomen, Consument & Wonen, Verkeer en Fiscaal & Vermogen. Denk je dat één aanvullende dekking niet voldoende is? Geen probleem, want je mag namelijk ook meerdere aanvullende dekkingen afsluiten. Bedenk je wel dat je meer gaat betalen naarmate je meer verzekert.

Voor deze zaken ben je niet verzekerd

papieren-ondertekenen-vrouwen-handen-pen

Sommige mensen denken dat zij altijd verzekerd zijn voor juridische hulp wanneer zij een rechtsbijstandverzekering afsluiten. Helaas is dit niet het geval. Er zijn namelijk zaken die op voorhand al uitgezonderd worden door verzekeraars. Zo ben je bijvoorbeeld niet verzekerd voor juridische hulp bij een conflict dat ontstaat of verwacht wordt voordat de verzekering begint. Ook conflicten die betrekking hebben op een echtscheiding of uit elkaar gaan zijn niet verzekerd.

Je hebt niet altijd direct recht op juridische hulp

Heb je recent een rechtsbijstandverzekering afgesloten en raak je betrokken bij een conflict? Dan wil je mogelijk juridische hulp inschakelen. Dit kan alleen als er geen sprake meer is van wachttijd. In de eerste paar maanden na het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering heb je namelijk geen recht op juridische hulp. Een geschil dat tijdens de wachttijd ontstaat valt namelijk buiten de dekking van deze verzekering. Er kan overigens wel sprake zijn van rechtsbijstand zonder wachttijd. Zo krijg je vanuit je rechtsbijstandverzekering juridische hulp zonder wachttijd bij een geschil in het verkeer, letselschade en een geschil over een overeenkomst die tijdens de verzekering gesloten is.

Laat een reactie achter