Steeds meer mensen zijn bezig om hun leven anders in te delen. Minder werken, meer vrije tijd en meer aandacht voor de dingen in het leven die ze echt belangrijk vinden. Natuurlijk gaat dat niet vanaf dag één. Er moet geld in het laatje komen, maar als je weet hoe je hier mee om moet gaan dan kun ook jij ooit financiele vrijheid creëren. 

De definitie van financiële- onafhankelijkheid of vrijheid is voor velen anders. In de basis gaat het erom dat je niet meer hoeft te werken om uiteindelijk rond te kunnen komen. Vaak is hiervoor een vermogen opgebouwd waarvan het rendement geleefd kan worden. Overigens betekent dit niet dat je helemaal niet mag werken. Vind jij het hartstikke leuk om werken dan moet je dat vooral doen! Het gaat erom dat je de vrijheid hebt om dit niet te hoeven doen.

Waar komt financiele vrijheid opeens vandaan?

business-man-blij

Financiële vrijheid is steeds populairder onder de FIRE beweging. Wat staats voor 

Financially Independent en Retire Early. Het is een beweging wat is overgekomen uit Amerika wat draait vooral draait om gelukkig worden

In tegenstelling tot de veel andere mensen draait het hier niet om geld verdienen, status of macht. Je maakt keuzes op basis wat je echt gelukkig maakt en daarbij is werken ondergeschikt. Zo ligt  hier meer de focus op het leven simpel houden waardoor je met zo min mogelijk kosten kan rondkomen.

Hoe word je financieel onafhankelijk?

Wil jij ook financieel onafhankelijk worden dan moet jij je richten op een paar pijlers. Hieronder een simpel stappenplan

Minder geld uitgeven is de absolute basis van financieel onafhankelijk worden. Alles wat je niet uitgeeft, hoef je ook niet te verdienen of kan je sparen. Hierbij is het belangrijk om je vaste lasten naar beneden te brengen. Ga kleiner wonen, wordt zelfvoorzienend en doe enkel aankopen die je echt nodig hebt.

Laat geld renderen is ontzettend belangrijk om uiteindelijke een vermogen op te bouwen om van te kunnen leven. Met enkel spaargeld ga je het gewoonweg niet redden. Zorg daarom dat je met je vermogen rendement maakt door bijvoorbeeld te beleggen met je vermogen. Bij FIRE houden ze bijvoorbeeld rekening met een rendement van 4% per jaar.

Kies voor geluk is één van de laatste punten van financieel onafhankelijk worden. Dit klinkt ontzettend logisch, maar heel veel mensen nemen keuzes op basis wat financieel mogelijk is, verwachtingen of maatschappelijke druk. Maar uiteindelijk bepaal alleen jij wat je echt gelukkig maakt. Laat los wat allemaal normaal is en kijk wat jou het meeste gelukkig maakt.

Hoeveel geld heb je nodig om financieel onafhankelijk te zijn?

vrouw met geld

Natuurlijk wil je uiteindelijk antwoord op hoeveel geld je uiteindelijk nodig hebt om financieel onafhankelijk te zijn. Het simpele antwoord is dat dit afhangt van je uitgeven. Geef jij €3.000 per maand uit dan heb je een veel hoger vermogen nodig als iemand die van €2.000 per maand kan leven. Daarom zie je dat veel mensen hun vaste lasten zo laag mogelijk houden.

Bij FIRE hebben ze twee belangrijke vuistregel om te kunnen leven van je vermogen. Zo moet je 25 keer je jaaruitgave als vermogen hebben om uiteindelijk met 4% rendement op dit vermogen te kunnen leven.

Stel jij geeft €2.000 per maand uit dan geef je per jaar €24.000 uit. Dit moet je een vermogen opbouwen van €600.000. Want uiteindelijk is 4% van €600.000 weer €24.000 en dat weer €2.000 per maand, wat je nodig hebt om van te kunnen leven.

Nu zul je waarschijnlijk denken dat dit onbegonnen werk is, maar dat zal je verbazen. Begin jij op je 20ste met €600 per maand te beleggen en weet je 6% rendement per jaar te maken dan kan je op je 50ste stoppen met werken en enkel leven van het rendement.

Laat een reactie achter