Er is geen twijfel over dat de keukenrenovatie een leuke manier kan zijn om je huis op te frissen en je ruimte een nieuw leven in te blazen. Het kan echter ook een duur en tijdrovend proces zijn dat je niet al te vaak wilt uitvoeren.

Keukens zijn vaak een van de meest gebruikte kamers in huis, waarbij de gemiddelde persoon de keuken 2 tot 3 keer per dag betreedt. Daarom raden sommige deskundigen aan je keuken om de 10 tot 15 jaar te renoveren. Er zijn bepaalde omstandigheden waarin je misschien eerder vroeger dan later wilt renoveren. Hier zijn een paar dingen om over na te denken voor je je volgende renovatie plant.

Slijtage

Bij dagelijks gebruik is het geen verrassing dat je keukenkasten en oppervlakken er op een gegeven moment wat slechter uit gaan zien. Je kunt de levensduur van je keuken echter aanzienlijk verlengen door hoogwaardige producten en materialen te kiezen en onderweg wat onderhoud uit te voeren.

Het opnieuw verven van kasten, vervangen van deurtrekjes en opnieuw sealen van aanrechten is misschien tijdrovend, maar het is veel sneller en portemonnee vriendelijker dan een volledige keukenrenovatie. Als je keuken echt niet meer te repareren is, dan zal wat onderzoek doen naar de beste materialen voor je budget helpen de tijd tussen renovaties te rekken.

Bijvoorbeeld, terwijl je van een laminaat aanrechtblad kunt verwachten dat het 10 tot 20 jaar meegaat, kunnen kwarts aanrechtbladen een leven lang meegaan. Het brengt misschien een hogere kostprijs vooraf met zich mee, maar voorkomt dat je in de toekomst nog meer werk moet laten doen.

Veranderende stijlen

keuken-witte-tegels

Zoals de geschiedenis ons heeft laten zien kunnen interieurstijlen van het ene decennium op het andere drastisch veranderen. De stijlen die eens in de mode waren kunnen nu keukens armoedig en gedateerd doen aanvoelen. Als je nog steeds van je old school keuken houdt, is er geen reden waarom je zou moeten renoveren alleen maar om met de tijd mee te gaan! Je huis moet altijd een plek zijn waar je je prettig voelt, dus je moet het nooit veranderen uit angst voor wat anderen denken.

Als je je keuken toch bij de tijd wilt brengen, is het een goed idee een tijdje te besteden aan het vinden van inrichtingen met een tijdloze uitstraling. Door te kiezen voor neutrale kleuren en afwerkingen die de tand des tijds hebben doorstaan, kun je voorkomen dat je keuken te snel gedateerd aanvoelt.

Als de neutrale look niet echt je ding is, denk dan na over manieren waarop je kleuren en stijlen kunt introduceren die je gemakkelijk kunt veranderen als de tijd rijp is. Zo zal het verwisselen van de deuren van je keukenkastjes een veel eenvoudiger klus zijn dan het vervangen van de vloer.

Functionaliteit verbeteren

Het creëren van een keuken die meer op je dagelijkse behoeften is afgestemd is een even goede reden als elke andere om je ruimte te renoveren (ook al is het iets eerder dan je verwachtte).

Misschien heb je meer opbergruimte nodig of een extra oppervlak om alles netjes en opgeruimd te houden. Misschien moet de hele indeling veranderd worden om het voetverkeer te verbeteren en te voorkomen dat de keuken krap aanvoelt.

Een professionele keukenontwerper inschakelen voor je renovatie kan je helpen om precies duidelijk te krijgen waar de problemen liggen en oplossingen te bedenken die voor jou en je gezin werken. Het goede nieuws is dat als je dit proces eenmaal doorlopen hebt, de meeste toekomstige verbouwingen in vergelijking daarmee gering zullen zijn.

Overweeg je opties

zwarte keuken inrichting

Het is gemakkelijk om je te laten meeslepen door ontwerpen en plannen, maar bedenk dat er geen reden is waarom je keuken upgrades alles of niets moeten zijn. Het kan zijn dat een paar weloverwogen veranderingen al genoeg zijn om het soort keuken te krijgen dat je zoekt. Zelfs alleen al een aanrechtblad kan het uiterlijk en het gevoel van de ruimte veranderen.

Evenzo is er niets mis met een gefaseerde renovatie, waarbij je de dingen beetje bij beetje aanpakt. Het vergt een beetje planning en veel geduld, maar dit kan de ideale optie zijn om onnodige uitgaven en verstoring te vermijden.

Conclusie

Hoewel er mooie algemene richtlijnen zijn voor hoe vaak je je keuken zou moeten renoveren, is het belangrijk je specifieke omstandigheden te overwegen voor je de sprong waagt. Elke woningrenovatie is een grote onderneming en het is ook verstandig om een professioneel advies in te winnen van iemand die het proces al honderden keren eerder heeft doorlopen. Dus wil jij je keuken opknappen? Zorg er dan voor dat je dit doet door een professioneel bedrijf.

Laat een reactie achter