Als zelfstandige zonder personeel (ZZP’er) kan het op een gegeven moment lonen om over te stappen naar een besloten vennootschap (B.V.). Het omzetten van je eenmanszaak naar een B.V. kan verschillende voordelen met zich meebrengen, zoals belastingvoordelen en een betere juridische structuur. In dit artikel zullen we bespreken wanneer het het beste moment is om de overstap te maken en waar je rekening mee moet houden.

1. Wat is een B.V.?

Een besloten vennootschap (B.V.) is een rechtspersoon waarbij het kapitaal verdeeld is in aandelen. Een B.V. oprichten biedt ondernemers een juridische scheiding tussen het bedrijf en hun privévermogen.

2. Voordelen van het overstappen naar een B.V.

2.1 Belastingvoordelen

Het overstappen naar een B.V. kan diverse fiscale voordelen met zich meebrengen. Als ZZP’er betaal je inkomstenbelasting over je volledige winst, terwijl een B.V. vennootschapsbelasting betaalt. De tarieven voor vennootschapsbelasting zijn vaak lager dan de inkomstenbelastingtarieven voor hogere inkomens. Daarnaast kun je als directeur-grootaandeelhouder (DGA) een deel van je inkomen uitkeren als dividend, wat onder bepaalde voorwaarden fiscaal voordelig kan zijn.

2.2 Beperkte aansprakelijkheid

Een belangrijk voordeel van een B.V. is dat je als ondernemer beperkt aansprakelijk bent voor eventuele schulden van het bedrijf. Dit betekent dat je persoonlijke vermogen in principe niet kan worden aangesproken bij faillissement of andere financiële problemen van de B.V.

2.3 Professionele uitstraling

Een B.V. kan ook zorgen voor een professionelere uitstraling van je bedrijf. Het hebben van een officiële bedrijfsnaam met de toevoeging B.V. wekt vaak meer vertrouwen bij klanten en zakenrelaties. Daarnaast kan een B.V. ook helpen bij het aantrekken van investeerders of het aangaan van samenwerkingen met andere bedrijven.

3. Wanneer is het tijd om over te stappen?

3.1 Financiële overwegingen

Het is belangrijk om je financiële situatie goed te analyseren voordat je besluit over te stappen naar een B.V. Het kan voordelig zijn om over te stappen wanneer je winst hoger is dan een bepaald bedrag, waarbij de belastingvoordelen van een B.V. opwegen tegen de kosten en administratieve lasten.

3.2 Groei van het bedrijf

Als je bedrijf snel groeit en je verwacht dat de winst in de toekomst verder zal stijgen, kan het verstandig zijn om over te stappen naar een B.V. Een B.V. biedt namelijk meer flexibiliteit en mogelijkheden voor financiering en investeringen.

3.3 Bescherming van persoonlijk vermogen

Als je onderneming aanzienlijke financiële risico’s met zich meebrengt, kan het overstappen naar een B.V. je persoonlijke vermogen beschermen. Mocht het bedrijf onverhoopt failliet gaan, dan blijft je privévermogen buiten schot.

4. Stappen voor het overstappen naar een B.V.

4.1 Oprichting van de B.V.

Het oprichten van een B.V. is een formele procedure waarbij je een notariële akte moet laten opstellen en inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Daarnaast dien je statuten op te stellen en een minimumkapitaal te storten. Het is verstandig om hierbij juridisch advies in te winnen.

4.2 Fiscale aspecten

Bij het overstappen naar een B.V. zijn er diverse fiscale aspecten waar je rekening mee moet houden. Zo moet je je inkomen als DGA opnieuw vaststellen en kunnen er wijzigingen optreden in de aftrekposten en heffingskortingen waar je recht op hebt. Een fiscaal adviseur kan je hierbij ondersteunen.

4.3 Overdracht van activa en passiva

Bij de overstap naar een B.V. moeten ook de activa en passiva van je eenmanszaak worden overgedragen. Dit kan gevolgen hebben voor bijvoorbeeld lopende contracten, vergunningen en intellectuele eigendomsrechten. Het is belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan en eventueel juridisch advies in te winnen.

5. Juridische en fiscale consequenties

5.1 Inkomstenbelasting

Als DGA van een B.V. betaal je inkomstenbelasting over het salaris dat je ontvangt en eventueel over het dividend dat je uitkeert aan jezelf. De regels rondom inkomstenbelasting voor DGA’s kunnen complex zijn, dus het is raadzaam om een belastingadviseur in te schakelen.

5.2 Vennootschapsbelasting

Een B.V. is verplicht om vennootschapsbelasting te betalen over de behaalde winst. Het tarief voor vennootschapsbelasting is afhankelijk van de hoogte van de winst. Ook hierbij is het verstandig om fiscaal advies in te winnen om optimaal gebruik te maken van de fiscale mogelijkheden.

5.3 Overige juridische aspecten

Naast fiscale consequenties zijn er ook andere juridische aspecten waar je bij een overstap naar een B.V. rekening mee moet houden. Denk hierbij aan contracten met leveranciers, arbeidsovereenkomsten en eventuele vergunningen die aangepast moeten worden.

6. Advies en begeleiding

Het overstappen naar een B.V. is een complex proces waarbij het verstandig is om deskundig advies in te winnen. Een notaris, accountant of belastingadviseur kan je helpen bij de juridische, fiscale en financiële aspecten van de overstap.


Veelgestelde vragen over het overstappen van ZZP naar B.V.

bedrijf-vergadering-kantoor

Q1: Wat zijn de kosten van het oprichten van een B.V.?: De kosten voor het oprichten van een B.V. kunnen variëren, afhankelijk van factoren zoals de notariskosten, de inschrijvingskosten bij de Kamer van Koophandel en eventuele juridische begeleiding. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €500 en €1.500.

Q2: Kan ik mijn eenmanszaak omzetten naar een B.V. zonder belasting te betalen?: Het omzetten van een eenmanszaak naar een B.V. wordt gezien als een fiscale geruisloze overgang. Dit betekent dat je in principe geen belasting hoeft te betalen op het moment van overstappen. Echter, er zijn wel specifieke regels en voorwaarden verbonden aan een geruisloze overgang. Raadpleeg een belastingadviseur voor meer informatie.

Q3: Kan ik als DGA pensioen opbouwen binnen mijn B.V.?: Ja, als DGA kun je pensioen opbouwen binnen je B.V. Dit kan bijvoorbeeld via een pensioen-B.V. of een collectieve pensioenregeling. Het opbouwen van pensioen binnen je B.V. kan fiscale voordelen met zich meebrengen.

Q4: Kan ik mijn B.V. later weer omzetten naar een eenmanszaak?: In principe is het mogelijk om je B.V. later weer om te zetten naar een eenmanszaak. Houd er echter rekening mee dat dit administratieve en fiscale consequenties met zich meebrengt. Het is verstandig om hierover advies in te winnen bij een specialist.

Q5: Is het verplicht om een B.V. op te richten als ZZP’er?: Nee, het oprichten van een B.V. is niet verplicht voor ZZP’ers. Het is een keuze die je maakt op basis van je bedrijfssituatie en toekomstplannen. Het kan echter wel voordelen bieden op fiscaal en juridisch gebied, zoals belastingvoordelen en beperkte aansprakelijkheid.


Geef het oprichten van een B.V. liever uit handen

In 2012 werd het oprichten van een BV in Nederland vereenvoudigd door het wegvallen van het vereiste startkapitaal van €18.000,-. Dit werd echter niet meteen de gewenste “vereenvoudiging” voor ondernemers, aangezien er nog steeds een notaris nodig was met traditionele tarieven voor de besloten vennootschap. In 2013 besloot Firm24 eindelijk vorm te geven aan deze “vereenvoudiging” door middel van een platform waar ondernemers terecht kunnen voor de oprichting van hun BV en alles wat daarbij komt kijken, allemaal 100% online.

Conclusie

Het overstappen van een ZZP’er naar een B.V. kan diverse voordelen met zich meebrengen, zoals belastingvoordelen en beperkte aansprakelijkheid. Het is echter belangrijk om je situatie goed te analyseren en eventueel advies in te winnen voordat je de overstap maakt. Door de juiste stappen te volgen en rekening te houden met de juridische en fiscale consequenties, kun je een succesvolle overstap naar een B.V. realiseren.

Laat een reactie achter