Warme verlichting voelt ’s avonds natuurlijk aan en bevordert ook ontspanning. Als onderdeel van ons natuurlijke circadiane ritme lijkt warm licht ons te ontspannen en ons te helpen om beter te kunnen slapen om zo weer op te laden voor de volgende dag. Terwijl koele verlichting ons helpt om alert en energiek bij het uitvoeren van taken te zijn, kan blootstelling aan koele verlichting in de avond onze innerlijke klok verstoren.

Wij beschouwen roodachtig licht als warmer en blauwachtig licht als koeler. De kleur van licht wordt uitgedrukt in de kleurtemperatuur, die betrekking heeft op de temperatuur die een hypothetisch zwart lichaam bij verschillende temperaturen zou uitstralen en, misschien wel verwarrend, een lagere kleurtemperatuur produceert een warmer meer ontspannen licht dan koelere kleurtemperaturen. Dit is dus goed om over na te denken wanneer je bijvoorbeeld stoere wandverlichting wilt ophangen.

De kleurtemperatuurschaal

verlichting keuken

Kleuren op de kleurtemperatuurschaal, die variëren van ongeveer 2700K tot 3000K, worden warme kleuren genoemd. Dit zijn de roodachtige of geelachtige tinten en zijn typerend voor gloeilampen.

Gloeilampen zenden op basis van thermische straling licht uit – de warmte van de gloeidraad en dus de kleurtemperatuur hangt nauw samen met de werkelijke temperatuur van de gloeidraad van de gloeilamp.

Zachtwitte compacte fluorescentielampen produceren licht bij een kleurtemperatuur van ongeveer 3000K.

Bij zonsondergang en zonsopgang is er typisch licht in het warme kleurtemperatuurbereik, dat iets lager is in aantal (ongeveer 1800K) dan het licht van een warme gloeilamp. Het licht van de maan is een beetje blauwer of koeler en ligt rond het bereik van 4100K. Vlammen van kaarsen en lucifers bevinden zich doorgaans in het bereik van 1700K tot 1900K.

Waarom zullen warmere kleuren ’s avonds resoneren?

led verlichting slaapkamer

Waarschijnlijk resoneren warmere kleuren ’s avonds vanwege de kleur van bijvoorbeeld een haardvuur. Warm licht in de vroege ochtend, dat misschien door een raam op het oosten binnenkomt, kan ook geruststellend zijn en ons helpen om helemaal wakker te worden. Wat de reden ook is, je kunt door middel van verlichting in het ‘warme’ assortiment het effect van warmte en comfort creëren.

De meesten van ons doen dat met aparte lichtbronnen. We openen overdag de gordijnen of jaloezieën en laten het warme zonlicht van de vroege ochtendzon binnen en later ook het koele natuurlijke daglicht. Dan gebruiken we ’s avonds verlichting en misschien een open haard om die warmere sfeerverlichting te kunnen produceren. Als we willen lezen, doen we misschien wel een koelere leeslamp aan, zodat we de pagina of een scherm beter kunnen zien.

Naarmate we ouder worden, kan de lens van onze ogen enigszins vergeeld raken en kunnen we kleuren als warmer zien. Vanwege dat evenwicht kan naarmate we ouder worden een combinatie van warm licht met meer koel licht beter zijn.

Warme kleuren veranderen onze perceptie

gekleurde verlichting

Warme kleuren in een kamer zullen de kleur van objecten anders laten lijken dan dat als je ze ziet bij daglicht. Het kan zomaar zo zijn dat je meubels of andere decoraties er bij daglicht heel anders uitzien.

Te veel warm licht kan een beetje slaapverwekkend zijn en het moeilijker maken om je op specifieke taken te kunnen concentreren. Daarom worden veel kantoorruimtes verlicht met koelere lampen.

Onthoud ook bij het gebruik van lampen dat niet alleen de kleurtemperatuur van de lamp de kleur van het licht beïnvloedt. Als je die lamp in een armatuur met een kap of filter plaatst, verandert de kleur van die kap of filter namelijk ook de kleur van het licht.

Waar moet ik warm licht gebruiken?

Overweeg niet alleen de keuze tussen warm of koel licht, maar ook waar en wanneer je welk soort licht moet gebruiken. Je wilt waarschijnlijk een mix van koel en warm licht in een ruimte en het is vooral handig om aparte bedieningselementen te hebben, zodat je op elk gewenst moment het juiste soort licht kunt gebruiken.

Warm of zacht wit licht is vooral geschikt voor in gezellige woonruimtes waar we willen ontspannen. Gebruik warme verlichting om avondlicht of heel vroeg ochtendlicht te simuleren. Gebruik koelere verlichting voor taken, die veel aandacht vereisen. Een warm witte lamp is een veel voorkomende keuze om een oudere gloeilamp mee te vervangen.

Laat een reactie achter