Een airco koelt je woning ‘s zomers heerlijk af en ‘s winter warmt hij de ruimtes lekker op. Een warmtepomp is net als de airconditioning bedoeld om je woning ’s zomers te verkoelen en in de koudere maanden op te warmen. Veel mensen vragen zich af wat zij moeten doen: een airco aanschaffen of een lucht lucht warmtepomp bestellen. In dit artikel wordt duidelijk gemaakt wat de verschillen tussen de twee apparaten zijn, zodat jij een betere beslissing kunt maken.

Lucht-lucht warmtepomp

warmtepomp

Warmtepompen zijn een erg milieuvriendelijke manier om je woning te verwarmen of af te koelen. De pomp werkt namelijk op elektriciteit, waardoor er geen fossiele brandstoffen aan te pas komen. Een lucht-lucht warmtepomp verwarmt je huis met, je raadt het al, lucht! Vergeleken met andere warmtepompen zoals de lucht-water warmtepomp of de water-water warmtepomp is dit type warmtepomp het goedkoopst. Door middel van een buitenunit wordt de buitenlucht opgewarmd (of afgekoeld) door middel van een compressor. Via de binnenunits wordt de warme (of koele) lucht door de woning verspreid.

hoe-werkt-warmtepomp

Airconditioning

Net als de lucht-lucht warmtepomp bestaat een airconditioning uit een binnen- en buitenunit. De lucht wordt uit de buitenlucht gehaald en verkoeld of opgewarmd om zich vervolgens door het huis te verspreiden. Precies dezelfde werking als de warmtepomp dus. Het grote verschil is dat de airconditioning geprogrammeerd is om koude lucht te produceren, terwijl een lucht-lucht warmtepomp voornamelijk wordt gebruikt om ruimtes op te warmen. Lees snel verder over alle informatie over airconditioning en warmtepompen.

Wat zijn nou de verschillen?

Zoals we hebben aangegeven is de werking van warmtepompen en airco’s nagenoeg gelijk. Warmtepompen bieden echter wel meer mogelijkheden dan een airconditioning. Zo verwarmt of verkoelt een lucht-lucht warmtepomp het gehele huis. Een airconditioning doet dit niet. Wanneer je wilt dat je hele woning door een airco wordt verwarmd of verkoeld, heb je voor elke ruimte een binnenunit nodig. Daarnaast wordt een warmtepomp aangesloten op het afgiftesysteem. De warmte wordt dus niet enkel afgegeven aan de lucht in jouw woning, maar ook aan het water in de leidingen. In tegenstelling tot een warmtepomp kan een airco om deze reden nooit de hoofdverwarming van een woning zijn.

De verschillen tussen een airconditioning en een lucht-lucht warmtepomp zijn niet enorm, maar ze zijn er toch! De apparaten hebben dezelfde werking, maar een warmtepomp biedt toch enkele voordelen ten opzichte van een airco. Voordat je één van de systemen aanschaft, is het belangrijk om jezelf af te vragen waar je behoefte aan hebt.

Laat een reactie achter