Gezien het brede scala aan beschikbare modellen, stijlen en maten van wasmachines, zijn er veel dingen die je moet overwegen bij het kopen van een wasmachine. Zorgvuldig te werk gaan, zorgt ervoor dat de keuze die je maakt ook echt bij de behoeften van jouw gezin past. De vereisten voor de installatie van de wasmachine is, net zoals de kosten van het apparaat, ook iets wat je echt niet over het hoofd mag zien. Je moet dan niet alleen maar naar de aanschafkosten kijken, maar ook naar de kosten van het gebruik van de wasmachine gedurende de tijd dat hij mee zal gaan.

Soorten wasmachines

shallow focus photo of washing machines

Hoewel de installatie van de wasmachine zeker een belangrijk punt is om te bekijken, is de eerste beslissing die je moet nemen toch welk type wasmachine je wilt. Een traditionele wasmachine met een bovenlader kost veel minder dan de meeste modellen met voorladers of zeer efficiënte bovenladers, maar deze conventionele machines zijn wel duurder tijdens de tijd dat ze worden gebruikt (vanwege het hogere energieverbruik). Het is aan te raden om op zoek te gaan naar de beste Miele wasmachines.

Wanneer de ruimte maar beperkt is, kun je ook overwegen om een wasmachine en een droger, die je op elkaar kunt zetten, te nemen. Dit wordt ook wel een wascentrum genoemd. Voor in kleine appartementen is een was-droogcombinatie misschien wel de beste optie. Dit zijn enkele machines die zowel kunnen wassen als drogen en de meeste modellen passen onder een standaard aanrecht in de keuken. Sommigen modellen hebben geen ontluchter nodig, waardoor ze gemakkelijk in een huurappartement kunnen worden ingebouwd. Je kunt dit nagaan bij geteste Miele wasmachines.

De capaciteit en de fysieke grootte van een wasmachine

De capaciteit van de wasmachine is gerelateerd aan het volume van de binnentrommel en wordt gemeten in kilo’s wasgoed, die de trommel kan hebben. Gemiddeld is een wasmachine geschikt voor 5 tot 7 kilo wasgoed. Een machine met een grotere binnentrommel kan maximaal 10 kilo wasgoed wassen. Houd er rekening mee dat de aanbevolen belasting afhankelijk is van het model wasmachine en de fabrikant.

De fysieke grootte van een wasmachine heeft ook betrekking op de buitenafmetingen – de hoogte, de breedte en de diepte – gemeten in centimeters. Naast de unit zelf, heb je 3-8cm aan elke kant voor de behuizing nodig, 10-15cm aan de achterkant van de wasmachine voor de slangen en 50-65cm aan de voorkant voor de deur nodig (of ongeveer 50cm aan de bovenkant in het geval van een bovenlader).

Overwegingen bij de installatie

De meeste wasmachines vereisen sanitaire installaties, met uitzondering van enkele combo-units of compacte wasmachines, die indien nodig via een adapter op de keukenkraan kunnen worden aangesloten. Als je in huis nog geen aansluiting voor een wasmachine hebt, kun je het beste voordat je een wasmachine koopt een loodgieter om advies vragen. Bepaal bij het inrichten van een woning ook waar de wasmachine/droger moet komen te staan zodat je deze gemakkelijk kunt gebruiken.

Voor het aansluiten op de elektriciteit hebben wasmachines een stopcontact van 20 ampère en 120 volt nodig, een warm- en koud watervoorziening en een afvoeraansluiting. Conventionele elektrische drogers hebben een stopcontact van 240 volt nodig en een ventilatiekanaal dat naar buiten leidt. Gasdrogers hebben een stopcontact van 120 volt, een aansluiting op een gasleiding en een ventilatiekanaal nodig.

Bovenladers versus voorladers

three red front-load clothes dryers

De traditionele bovenlader is gemakkelijker te laden en goedkoper in de aanschaf. Zeer efficiënte wasmachines, die zowel als bovenlader en als voorlader beschikbaar zijn, kosten veel meer, maar zijn wel voordeliger in het water- en energieverbruik en hebben ook de beste energielabels. Wasmachines met een voorlader hebben meestal ook de hoogste centrifugeersnelheid, waardoor er minder water in de kleding achterblijft en de was sneller droog is.

De nieuwere modellen voorladers vereisen minder schuimend wasmiddel omdat ze met minder water wassen en ze hebben iets meer zorg nodig. Ze hebben vaak ook meer programma’s en functies dan de traditionele bovenladers. De garantieperiode voor beide modellen is over het algemeen één jaar.

Energie beoordelingen

De nieuwere modellen voorladers zijn als het gaat om het besparen van elektriciteit en water toonaangevend, maar alle wasmachines hebben tegenwoordig over het algemeen een betere energiebeoordeling dan voorheen. Koop voor het minste energieverbruik een wasmachine met een A-label.

Neem ook de tijd om de labels van de concurrerende wasmachines te vergelijken. Dit zijn de bekende stickers, die je voorop de machine tegenkomt en die je vertellen hoeveel het waarschijnlijk kost om elk model wasmachine per jaar te gebruiken.

Wasprestaties en cycli

Traditionele bovenladers hebben minder programma’s en kortere wastijden dan de meeste voorladers maar ze zullen de kleding dan ook niet zo effectief wassen. Voorladers hebben betere prestaties laten zien en zijn zachter voor kleding omdat ze geen ronddraaiend element hebben, maar de programma’s zijn meestal wel veel langer.

Bekijk, ongeacht het type wasmachine, ook het waterverbruik en de instellingen voor de watertemperatuur, zodat je desgewenst kunt wassen/spoelen met koud water. Een programma met weinig centrifugeren is een andere geweldige functie omdat dit kreukels in bepaalde stoffen kan voorkomen. Een delicaat programma of een handwasprogramma is ook erg handig.

Andere kenmerken waarop je kunt letten zijn stoom, uitgesteld starten van het programma, een roestvrijstalen wastrommel, extra spoeling, voorwasprogramma, dispensers voor de wasverzachter en bleekmiddel en signalen aan het einde van het programma. Sommige modellen kiezen aan de hand van het gewicht in de trommel de hoeveelheid water en wasmiddel, die er worden gebruikt.

Laat een reactie achter