Sinds de pandemie van het coronavirus heeft de inflatie een ravage aangericht in de Amerikaanse economie. De consumentenprijsindex van de overheid steeg van juni 2021 tot juni 2022 met 9,1%. De stijging was de grootste jaar-op-jaar sprong in de VS sinds de recessie van 1981-82. De energieprijs werd een probleem na de Russische inval in Oekraïne. Op het hoogtepunt stegen de energieprijzen met 42% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Zo’n sterke stijging is niet meer voorgekomen sinds 1980, toen de Iraanse revolutie de olieproductie aanzienlijk verminderde.

Economisch gezien was vorig jaar moeilijk, maar deze inflatieperiode is de ergste in meer dan 40 jaar. De koopkracht van de consument is veel lager en het is niet te zeggen wanneer het beter zal worden. Hogere prijzen voelen misschien wat somber aan, maar de huidige inflatoire omgeving is niet volledig hopeloos. Er zijn een paar stappen die je kunt zetten om je geld te beschermen tegen inflatie en mogelijk winst te maken op de lange termijn.

Wat zijn de beste investeringen tijdens inflatie?

bitcoin-telefoon

Inflatie is een volkomen normaal verschijnsel voor de economie. Hoewel een stijging van 9,1% extreem hoog is, ligt de jaarlijkse inflatie gemiddeld ergens rond de 2%. In sommige gevallen kan de inflatie aan het eind van het jaar negatief zijn. Dat is echter ongebruikelijk, en je moet elk jaar rekening houden met ten minste 2% inflatie. De beste optie om je persoonlijke financiën op peil te houden wanneer de inflatie stijgt, is een percentage van je geld in lange termijn beleggingen te houden als onderdeel van een gediversifieerde portefeuille.

Pensioenrekeningen, bijvoorbeeld, worden vaak gebruikt als een manier om je geld langzaam te laten groeien en de natuurlijke stijging van de inflatie bij te houden. Het probleem is dat je pas veel later in je leven toegang krijgt tot deze rekeningen. Als je op korte termijn bescherming tegen inflatie zoekt, zal je een alternatieve methode moeten zoeken. Daarom geven we je een overzicht van een aantal goede investeringen die je kunt doen in tijden van hoge inflatie. De meeste van deze opties zijn over het algemeen solide investeringen, maar kunnen vooral veilig zijn in tijden van inflatie.

1. Onroerend goed

Vastgoed is bijna altijd een uitstekende investering en zou bovenaan je lijst moeten staan. Onder normale omstandigheden is commercieel vastgoed de meest lucratieve investeringsmogelijkheid. De afgelopen jaren waren echter allesbehalve “normale omstandigheden”. Work-from-home en hybride werkschema’s zouden de nieuwe standaard kunnen worden. Aan de andere kant, residentieel vastgoed kan ook een optie zijn om je aandacht op te richten.

Sinds 1991 is de gemiddelde jaarlijkse groei van de woningwaarde ongeveer 4%. Dat is meer dan genoeg om de gemiddelde jaarlijkse inflatie te dekken. Een ander voordeel is dat de huurprijzen de pan uit rijzen. Je kunt een nieuwe woning voor jezelf kopen, je huidige woning verhuren en maandelijks een aanzienlijk bedrag in rekening brengen. Natuurlijk zijn er risico’s verbonden aan het bezit van meerdere woningen. De kosten van de financiering van de aankoop en het routineonderhoud kunnen betekenen dat je waarschijnlijk geruime tijd geen winst zult zien. Ook is er altijd het risico van een nieuwe crisis op de huizenmarkt zoals in 2007-2008.

Het goede nieuws is dat je deze risico’s niet alleen hoeft te nemen. Real estate investment trusts (REIT’s) zijn overheidsbedrijven die vastgoed en hypotheken bezitten. Door in een van hen te beleggen, kun je de potentiële meevallers van onroerend goed ervaren zonder zelf onroerend goed te kopen. Het samengevoegde geld kan leiden tot grotere aankopen met een veel lager persoonlijk risico.

2. Spaarobligaties

De U.S. Treasury verkoopt spaarbrieven die zijn ontworpen om rente te verdienen op basis van een vaste rente en een die wordt aangepast aan de inflatie. De rente wordt eens in de zes maanden vastgesteld en wordt aangepast aan het actuele inflatiepercentage. De huidige rentevoet voor een I-Bond is bijvoorbeeld 9,62% en loopt tot oktober 2022. De rente wordt verhoogd of verlaagd op basis van de economische situatie in het najaar. Het voordeel van I-Bonds is dat het zowel korte- als lange termijn beleggingen zijn. Een I-Bond levert slechts 30 jaar rente op, maar je kunt hem na een jaar verzilveren als je dat wilt. Als je hem echter vóór vijf jaar verzilvert, krijg je een boete van drie maanden rente. Maar vijf jaar na aankoop van je I-Bond kun je hem zonder boete verzilveren.

3. Aandelen

beurs-aandelen-vermogen

Aandelen zijn een van de meest voorkomende investeringen in de VS. Hoewel je miljardair kunt worden, kun je ook veel geld verliezen door slechte investeringen te doen. Het kopen van aandelen is de meest riskante optie op deze lijst, maar de potentiële winst maakt het de moeite waard om met een makelaarskantoor of beleggingsmaatschappij te praten. De sleutel tot beleggen in tijden van hoge inflatie is het zoeken naar opties waarbij consumenten de hogere kosten kunnen compenseren. Zo betalen nutsbedrijven doorgaans dividend aan hun aandeelhouders wat je een passief inkomen kan opleveren.

De winsten zijn minder gevoelig voor marktinstabiliteit. Stijgende kosten betekenen doorgaans stijgende prijzen voor de consument, zodat de winst bijna altijd positief is. Een andere solide beleggingsstrategie is om deel te nemen aan een aandelenindexfonds. Deze opties zijn verkrijgbaar als beleggingsfondsen of exchange-traded funds (EFT’s) en volgen een specifieke index zoals de S&P 500 of Nasdaq 100. Het geld waarmee je je indexfonds koopt, wordt gebruikt om te beleggen in alle bedrijven die bij die specifieke index betrokken zijn. Jouw fonds zal sterk gediversifieerd zijn, wat de risico’s bij inflatie aanzienlijk kan beperken. Bovendien kun je tegen veel lagere kosten meedoen dan wanneer je voor ieder bedrijf afzonderlijk aandelen zou willen kopen.

4. Zilver en goud

Zilver en goud zijn edelmetalen die al eeuwenlang als ruilmiddel worden gebruikt. De Amerikaanse dollar werd door goud gedekt tot 15 augustus 1971, toen president Nixon de goudstandaard officieel opgaf. In de decennia daarna zijn zilver en goud voor veel mensen sterke investeringen gebleven. De beste tijd om zilver of goud te kopen is wanneer de munt waarde verliest in tijden van inflatie. Wanneer de dollar verzwakt, worden grondstoffen duurder. Historisch gezien heeft zilver het beter gedaan dan goud tijdens inflatie. Goud is echter de duurdere optie en ruwweg 70 keer duurder dan zilver. Het kan een goed idee zijn om in beide te investeren om je investering af te dekken. Je hebt twee opties om in zilver en/of goud te beleggen: fysiek wat kopen of beleggen in ETF’s die ze volgen. Fysiek zilver en goud kopen kan riskant zijn, tenzij je weet wat u doet. Je moet voorzichtig zijn en ervoor zorgen dat wat je koopt de prijs waard is die je betaalt. Aan de andere kant kan investeren in een ETF een veel veiligere gok zijn, en je hoeft je geen zorgen te maken over de opslag.

5. Grondstoffen

Zoals eerder vermeld, stijgt de prijs van grondstoffen typisch dramatisch tijdens perioden van hogere inflatie. Dit creëert een unieke investeringsmogelijkheid die uiterst lucratief kan zijn als er correct mee wordt omgegaan. Het is echter belangrijk op te merken dat de prijs van grondstoffen wordt bepaald door vraag en aanbod. Het is net zo goed mogelijk dat je geld verliest door in grondstoffen te beleggen. De sleutel tot beleggen in grondstoffen is timing. Grondstoffen als olie, aardgas, graan, rundvlees, koffie, katoen, sojabonen en koper zijn de afgelopen jaren allemaal in waarde gestegen.

Met name de olieprijs schoot omhoog nadat de Russische invasie eind februari 2022 begon. Veel mensen verdienden veel geld door te investeren in olie als grondstof, net voordat de prijzen sprongen. Hetzelfde gold voor de prijs van hout. De aanvoerketen voor hout en andere bouwmaterialen werd ernstig verstoord door de pandemie. De vraag bleef echter ongeveer gelijk. Daardoor schoot de houtprijs omhoog, en konden gewiekste beleggers enorme winsten maken. In tegenstelling tot zilver en goud, hebben de meeste andere grondstoffen een vervaldatum. Het zou belachelijk zijn om een ton avocado’s te kopen en ze met winst te verkopen. Kijk naar ETF’s die specifieke grondstoffenindexen volgen. Je kunt veilig profiteren van de potentiële meevallers van een prijsstijging zonder het risico te lopen vast te zitten aan vervallen grondstoffen.

6. Cryptocurrency

verschillende-crypto-munten

Cryptocurrency is een digitale valuta die transacties vastlegt op een digitaal grootboek dat bekend staat als een blockchain. Het is nogal ingewikkeld en is nog steeds een zeer nieuwe beleggingsmogelijkheid in vergelijking met de andere opties op deze lijst. Er valt nog veel te zien over hoe cryptocurrency standhoudt tegen inflatie. Het is een zeer riskante beleggingsoptie, maar het heeft ook het potentieel om een zeer hoge beloning te zijn. De voornaamste reden dat cryptocurrency zo’n lucratieve investering kan zijn, is het beperkte aanbod. Het delven van cryptocurrency is zeer kostbaar en wordt niet onmiddellijk beloond. Als gevolg daarvan wordt de markt niet overspoeld met een ton nieuwe cryptocurrency, wat betekent dat de bestaande cryptocurrency zijn waarde zeer goed behoudt.

Een ander voordeel is dat cryptocurrency gedecentraliseerd is en niet gecontroleerd wordt door een overheid of financiële instelling. Het gebrek aan toezicht maakt het een behoorlijke gok om in te investeren (zoals recente markten hebben laten zien), maar zorgt voor een veel hogere beloning. Investeren in de andere opties op deze lijst is waarschijnlijk een slim idee. Je zou echter een enorm rendement op je investering kunnen zien door een paar cryptocurrencies te kopen.

Investeer vandaag nog om je geld te beschermen tegen hoge inflatie

Een wereldwijde pandemie zorgde ervoor dat de hele wereld van de ene op de andere dag anders ging functioneren en duurde meer dan twee jaar. De samenleving keert misschien langzaam terug naar normaal, maar de economie zal wat langer op zich laten wachten, vooral voor mensen met een vast inkomen. De inflatie heeft de laatste tijd hard toegeslagen en beïnvloedt vrijwel elk onderdeel van het dagelijks leven. De storm zal niet eeuwig duren, maar hij kan nog wel even aanhouden en ernstige schade aanrichten. Bescherm je resultaat. Beleggen in enkele van de zes bovengenoemde mogelijkheden kan je helpen je geld veilig te stellen. Je kunt de storm van de inflatie doorstaan en misschien aan de andere kant uitkomen met een stevige winst.

Laat een reactie achter