De bureaustoelen die op de markt zijn terug te vinden zijn tegenwoordig verkrijgbaar in de meest uiteenlopende uitvoeringen. Het wordt tegenwoordig sterk aangeraden om te kiezen voor het kopen van een ergonomische bureaustoel. Het gaat hierbij dan om een exemplaar welke verstelbaar is. Deze verstelbare eigenschappen moeten ervoor zorgen dat ze zowel door kleine als door grote mensen kunnen worden gebruikt. Bovendien is het zo dat deze stoelen er ook om bekend staan dynamisch te zijn waardoor ze een goede ondersteuning bieden in verschillende zithoudingen.
Voor menig aantal bureaustoelen die op de markt worden aangeboden geldt dat ze zich profileren als zijnde een ergonomisch exemplaar terwijl dat eigenlijk helemaal het geval niet is. Wil je dus, met andere woorden, kunnen rekenen op echt ergonomische eigenschappen, dan is het zeker de moeite waard om rekening te houden met de aangehaalde aandachtspunten op deze pagina!
Wanneer is een bureaustoel echt ergonomisch?
Zoals reeds aangegeven geldt voor een bureaustoel dat ze vandaag de dag al snel de stempel ‘ergonomisch’ krijgt terwijl dat eigenlijk helemaal niet het geval is. Een bureaustoel is dan ook in de praktijk alleen maar ergonomisch wanneer:
- De zithoogte naar wens kan worden ingesteld;
- De zitdiepte naar wens kan worden ingesteld;
- Er sprake is van een lage rugsteun;
- Wanneer er armsteunen voor handen zijn;
- Indien er sprake is van een bewegingsmechanisme;
Wil je er echt zeker van kunnen zijn dat je kiest voor een ergonomische bureaustoel? In dat geval zal je er rekening mee willen houden dat deze dient te voldoen aan de vooropgestelde, Europese norm. Het gaat hierbij dan concreet om de EN1335 norm. Bovendien is het zo dat ze eveneens moet voldoen aan de Nederlandse praktijkrichtlijn NPR1813. Enkel en alleen wanneer dit het geval is zal je kunnen vaststellen dat de bureaustoel op ergonomisch vlak perfect tegemoet zal weten te komen aan alle vooropgestelde verwachtingen en eisen.
Ergonomische bureaustoelen voorkomen statisch zitten
Er wordt wel eens gezegd dat de beste houding die je kan aannemen de volgende houding is. Dat klinkt misschien vreemd, maar dat is het niet. Statisch zitten in één en dezelfde positie zorgt er namelijk voor dat er constante druk wordt uitgeoefend op de zogenaamde tussenwervelschijven. Bovendien is er ook sprake van een constante rek op de ligamenten. Voor onze rug geldt dat ze beweging nodig heeft. Het is mede omwille van deze reden dat een ergonomische bureaustoel steeds bestaat uit een dynamisch bewegingsmechanisme. Enkele voorbeelden van dergelijke exemplaren zijn:
- Synchroonstoelen;
- Kantelstoelen;
- Muilti-dynamische stoelen;
Voor deze laatste geldt bijvoorbeeld dat de zit en de rug onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Zou je graag willen ontdekken welke van de bovenstaande opties voor jou nu precies de interessantste keuze is? Dan is het eigenlijk vooral aan te raden om even een test te organiseren. Zo kan je even de verschillende bureaustoelen uitproberen en wordt het meteen duidelijk welke ergonomische bureaustoel het beste aan jouw vooropgestelde verwachtingen zal weten te voldoen. Eén ding staat in ieder geval als een paal boven water, het is in de praktijk zeker en vast de moeite waard om tegenwoordig te kiezen voor een op ergonomisch vlak geoptimaliseerde bureaustoel.
Laat een reactie achter