Wat is een high tea?

De afternoon tea werd niet alleen een sociale gebeurtenis voor mensen uit de hogere klassen, het veranderde ook de tijd én de manier waarop ze hun thee dronken. Afternoon tea, wat eigenlijk het drinken van een kop thee in de late namiddag betekent, werd een overbrugging tussen twee maaltijden omdat velen mensen hun avondmaaltijd pas om 20.00 uur aten. De zogenaamde afternoon tea werd eigenlijk een ‘mini-maaltijd’ op zich.

Dit was allemaal goed en wel voor de mensen uit de hogere klassen, maar mensen die gewoon moesten werken, hadden een heel ander schema en een heel ander budget. Thee was op dat moment nog steeds vrij duur en de gewone man kon het zich niet veroorloven om geld uit te geven aan dingen, die niet echt nodig waren. Bovendien kon hij zich maar één kopje thee per dag veroorloven. Een vermoeide fabrieksarbeider kwam vaak pas om zes uur ‘s avonds thuis en dan was hij uitgehongerd! Zo ontwikkelde zich in de industriële gebieden van het Verenigd Koninkrijk (Noord-Engeland en Zuid-Schotland) de zogenaamde high tea.

Een Engelse high tea bestond meestal uit een mok thee, brood, groenten, kaas en af en toe wat vlees. Als variatie zette men ook weleens taarten, aardappelen en crackers op tafel.

Dus terwijl de afternoon tea grotendeels een sociale gebeurtenis was voor de mensen uit de hogere klasse, was in de achttiende en negentiende eeuw de high tea een noodzakelijke maaltijd voor de werkende man of vrouw. Deze traditionele high tea bestaat in sommige delen van het noorden van Engeland en in Schotland nog steeds.

high-tea

Waarom heet het dan ‘high tea’?

Een mogelijke verklaring waarom het drinken van thee op deze manier high tea werd genoemd, is het feit dat het aan een tafel werd genuttigd en de afternoon tea meestal in lage, comfortabele stoelen of banken werd gedronken. Natuurlijk ontwikkelden de hogere klassen kort daarna ook hun eigen variatie en noemden ze het ook ‘high tea’. Het was een maaltijd, die gegeten kon worden als hun bedienden weg waren of niet beschikbaar waren, omdat het zo gemakkelijk was om te bereiden dat ze het zelf konden. De ‘high tea’ van de hogere klasse was eigenlijk een samensmelting van de afternoon tea en de high tea van de armen, met de toevoeging van duiven, kalfsvlees, zalm en fruit.

Het is belangrijk om te vermelden dat de afternoon tea, die vandaag de dag in het Verenigd Koninkrijk en in veel andere delen van de wereld wordt geserveerd, vaak wordt aangeduid als high tea. Daarom gebruiken sommige hotels, zoals The Ritz in Londen, de term ‘High tea in Londen’ om zo hun afternoon tea aan te kunnen bieden omdat een groot deel van hun klanten uit het buitenland komt.

Sommige locaties serveren, naast de afternoon tea, een speciaal high tea-menu met extra hartige gerechtjes zoals Welsh rarebit, Engelse muffins, taarten of omelet.

high-tea-scone

Zelf een high tea meemaken? 

Ontdek op HighTea.nl de leukste en beste high tea deals per stad zoals bijv. High Tea Amsterdam om gemakkelijk te reserveren.

Laat een reactie achter