Ze zijn allebei superleuk. Snowboarden is moeilijker te leren, ook al kan de leerweg sneller zijn. Maar vallen doet meer pijn. Polsbeschermers en helm sterk aanbevolen. SnowBoards zijn een beetje lastig op vlakke toegangspaden.

Skiën daarentegen is iets gemakkelijker te leren maar moeilijker onder de knie te krijgen. Skiën is over het algemeen sneller dan Snowboarden. Makkelijker op vlakke wegen en je kunt meestal uit diepe sneeuw of driften lopen.

 • Als je iets zoekt dat wat gemakkelijker te leren is, met als voordeel het snel om bomen heen snijden – dan is skiën waarschijnlijk iets voor jou.
 • Als je meer een surfgevoel zoekt dat speels is en aanvoelt als vliegen, maar ten koste gaat van het feit dat het moeilijker te leren is – is snowboarden waarschijnlijk iets voor jou.

Skiën en snowboarden zijn erg populaire wintersporten. Hoewel het gelijksoortige spelen zijn wat betreft het feit dat ze in de sneeuw gespeeld worden.

Terwijl bij snowboarden alleen een stevige, enkele, brede plank wordt gebruikt, worden bij skiën twee planken gebruikt.

Bij skiën worden twee ski’s gebruikt die met bindingen vastgebonden zijn. De skiërs gebruiken de ski’s om te navigeren en zich door de sneeuw voort te stuwen.

Maar snowboarders, die geen skies gebruiken, gebruiken hun lichaam om te navigeren en voort te stuwen.

Skiën is aanvankelijk gemakkelijker te leren. Je valt bij allebei, maar de valpartijen zijn over het algemeen zachter op ski’s.

Je kunt een val op ski’s gemakkelijker stoppen omdat je een ander been hebt om op te steunen om je evenwicht op te vangen.

Als je op een snowboard vastzit is er geen mogelijkheid om je evenwicht te hervinden.

Een voordeel van snowboarden is dat je sneller kunt uitblinken tot hogere vaardigheidsniveaus dan bij skiën, als je eenmaal voorbij de eerste leerfase bent.

Skiërs hebben meer dan snowboarders de neiging zich op het tussenniveau te stabiliseren.

Skiërs kunnen zich gemakkelijker een weg banen op de berg door gebruik te maken van stokken.

Tenslotte is het minder duur om een snowboardlaars en board-setup te kopen dan skischoenen, ski’s, en bindingen.

Overigens zou je het beste eerst even zelf kunnen testen in SnowWorld bijvoorbeeld wat je leuker vindt om te doen. Met deze SnowWorld kortingscode kan je besparen op een dagje skiën of snowboarden.

Laten we een paar van de belangrijkste voor- en nadelen van zowel Snowboarden als Skiën op een rijtje zetten, die je kunnen helpen bij het beslissen welke wintersport te kiezen.


ski-helm-oostenrijk

Voordelen van Skiën:

 • Je hoeft niet op je bips rond te schuifelen bij de top van elke stoeltjeslift om een voet weer in zijn laars te zetten.
 • Sleepliften (vooral T-bars) vervullen je niet met angst of je de top wel zult halen, of zelfs maar van de startpost af zult komen.
 • Je hebt geen sleepje van een buddy of vriendelijke skiër nodig op de vlakke stukken
 • Als je per ongeluk buiten de piste een diepe depressie in skiet (vooral bij slecht licht) kun je jezelf er op ski’s met je stokken uitduwen: op een snowboard is de enige optie afzetten en een lange wandeling tegemoet gaan waarbij je benen diep in de poeder wegzakken en elke stap langzaam en kronkelig wordt.
 • Onderhandelen van ijzige hobbelige velden kan leuk zijn, of tenminste beheersbaar, in plaats van een eindeloze nachtmerrie.
 • Je springt niet steeds met je klonterige board over de gloednieuwe ski’s van iemand anders in een liftrij.
 • Je klinkt niet als 1000 spijkers die over een schoolbord worden geschraapt bij het draaien op een overvolle of ijzige piste en schrikt de kinderen voor je af

Nadelen van skiën

 • Lopen in skischoenen is lastig – althans zo ziet het er zeker uit – vooral naar boven en beneden. En ze zijn meestal trager, dus wat je aan tijd inhaalt bij het uitstappen van liften verlies je bij het rondlopen.
 • Ski-uitrusting (ski’s, skibindingen, en skischoenen) is een flink stuk duurder dan snowboarduitrusting

springende-snowboarders

Voordelen voor snowboarden:

 • Veel mensen vinden laarzen met zachte schalen comfortabeler dan laarzen met harde schalen.
 • Je hoeft maar één ding naar/van de piste te dragen.
 • Gemakkelijker om achteruit te rijden.
 • Snowboards “drijven” over het algemeen meer in poedersneeuw, zodat skiërs meestal meer centimeters verse sneeuw nodig hebben om hetzelfde “bodemloze” gevoel te krijgen. (Er zijn extra brede ski’s die dit kunnen egaliseren, maar als je een mix van verse en bepakte sneeuw rijdt, sta je de helft van de tijd op suboptimale ski’s.)
 • Je hoeft nooit rond te lopen om je planken en stokken op te rapen na een flinke val.
 • Als je tuimelt, is het gemakkelijker om meteen weer op te staan, vaak zonder zelfs maar te stoppen.
 • Beenblessures komen bij snowboarders minder vaak voor dan bij skiërs, omdat beide benen op precies dezelfde manier worden verrekt of verdraaid – nooit in tegengestelde richting.

Nadelen voor snowboarden:

 • Geen stokken om je evenwicht op te vangen als je zijwaarts begint te vallen.
 • Overgang van bergop naar bergaf is met een snowboard omslachtig. Typische snowboard tochten hebben een constante helling. Op ski’s zijn kleine vlakke of opnieuw stijgende stukken geen probleem. Veel snowboarders gebruiken skistokken.
 • Je kunt ook niet zomaar een been verder naar opzij zetten om je te stabiliseren.
 • Moeilijker bij zeer hoge snelheden – in wedstrijdverband zijn de snelste snowboarders niet zo snel als de snelste skiërs.
 • Springen is wat moeilijker.
 • Onhandig bij heel lage snelheden.
 • Nog onhandiger bij het uitstappen van de lift.
 • Ook onhandig bij stilstand, als gevolg van de eerste twee bullet points.
 • Moguls zijn wat moeilijker, weer door de eerste twee bullet points.
 • Armblessures komen vaker voor bij snowboarders, ook vanwege de eerste twee bullet points. Je hebt meer kans om te kantelen, en meer kans om je armen te gebruiken om de val op te vangen.

Wat is moeilijker, snowboarden of skiën?

ski springen

Ik vind de leercurve voor snowboarden eigenlijk sneller dan bij skiën. Dat gezegd hebbende, is snowboarden pijnlijker omdat het aantal verwondingen bij het leren snowboarden groter is dan bij het leren skiën.

Snowboarders kunnen meer last krijgen van polsblessures, gezien de valfactor, en het gebruik van hun handen als steun bij het weer opstaan nadat ze gekanteld zijn.

En bij zowel skiën als snowboarden zijn je kern en benen de delen van je lichaam die de grootste spierversterking ondervinden.

Hoewel de uitrustingsadviezen voor beide sporten gelijk zijn’ gelaagde kleding, een bril, lange handschoenen, een helm’ is er één verschil: de laarzen. Bij skiën draag je veel hardere skischoenen in plaats van de zachte laarzen voor snowboarden, die meestal comfortabeler zijn.

Enerzijds hebben deskundigen verklaard dat Skiën gemakkelijker te leren is, maar vrij moeilijk om onder de knie te krijgen. Als je leert skiën zijn de eerste paar dagen meestal erg leuk. Het is gemakkelijk aan te slaan wat de instructeur doet, en je profiteert ervan dat je twee aparte ski’s aan twee aparte benen hebt.

Na een paar sessies heb je voldoende vaardigheid om een paar skipistes aan te kunnen. Als het echter tijd wordt om je benen tegelijk te bewegen, kun je daar moeite mee hebben.

Daar staat tegenover dat snowboarden weliswaar moeilijker te leren is, maar dat je deze activiteit gemakkelijker onder de knie zult krijgen. De eerste paar dagen van het snowboarden zullen meestal veel vallen inhouden.

Maar als dit eenmaal voorbij is zul je geen moeite hebben een uitstekend snowboarder te worden.

Ook is er bij snowboarden veel beschermend materiaal waarmee je de val kunt breken.

Comfort

Als het op comfort aankomt is er een enorm verschil. Van snowboardlaarzen wordt gezegd dat ze veel comfortabeler zijn dan skischoenen.

Met snowboardlaarzen kun je met gemak en comfort rondlopen. Maar lopen in Skischoenen kan heel moeilijk en oncomfortabel zijn.

Veiligheid

Alle winterse activiteiten zijn superleuk en gaan ook gepaard met het inherente risico dat ermee verbonden is.

Wat skiën versus snowboarden betreft, denk ik niet dat het ene gevaarlijker is dan het andere.

Door de verschillen in uitrusting zijn er verwondingen die enigszins specifiek zijn voor elke discipline.

Snowboarders lopen tussen 50% en 70% meer kans om gewond te raken, maar ook beduidend minder kans om gedood te worden op de piste dan skiërs.

Skiën

– Sla de opwarming niet over! Slechts een paar minuten kunnen je pezen, ligamenten en spieren helpen ontspannen.

– Kortere ski’s kunnen de hefboomwerking op de benen verlagen, wat extra kan helpen bij het voorkomen van breuken.

– Zorg ervoor dat het ontgrendelmechanisme van de skibinding goed is ingesteld!

Snowboarden

– Vergeet polsbeschermers niet die kunnen helpen botbreuken te voorkomen.

– Draag een stootbroek die je kan helpen om vallen op te vangen en koude stoeltjesliften op afstand te houden tijdens het snowboarden.

– Investeer in een goede helm

Conclusie

kinderen skien myrkdalen

Snowboarden is moeilijker om mee te beginnen. Beginners moeten in het begin opletten voor valblessures.

Skiën begint met een lagere moeilijkheidsgraad. Zolang je op de valhouding let, is de kans op verwondingen kleiner, maar het snowboarden is moeilijk om de valhouding te beheersen. Daarom is het nodig goede beschermende uitrusting mee te nemen, zoals stootbeschermers, kniebeschermers, polsbescherming, helm enzovoort.

Laat een reactie achter