Niet-fungibele tokens (NFT’s) lijken dit jaar uit de ether te zijn geëxplodeerd. Van kunst en muziek tot taco’s en toiletpapier, deze digitale activa verkopen als 17de-eeuwse exotische Hollandse tulpen – sommige voor miljoenen dollars.

Maar zijn NFT’s het geld – of de hype – waard? Sommige deskundigen zeggen dat ze een zeepbel zijn die op het punt staat uit elkaar te spatten, zoals de dotcom rage of de Beanie Babies. Anderen geloven dat NFT’s hier zijn om te blijven, en dat ze beleggen voorgoed zullen veranderen.

Wat is een NFT?

nft-logo

Een NFT is een digitaal activum dat objecten uit de echte wereld voorstelt, zoals kunst, muziek, voorwerpen in spellen en video’s. Ze worden online gekocht en verkocht, vaak met cryptocurrency, en ze zijn meestal gecodeerd met dezelfde onderliggende software als veel crypto’s. Hoewel ze al sinds 2014 bestaan, krijgen NFT’s nu meer bekendheid omdat ze een steeds populairdere manier worden om digitale kunstwerken te kopen en te verkopen.

NFT’s zijn ook meestal enig in hun soort, of tenminste van een zeer beperkte oplage, en hebben unieke identificatiecodes. Dit staat in schril contrast met de meeste digitale creaties, die bijna altijd oneindig in aanbod zijn. Hypothetisch zou het afsnijden van het aanbod de waarde van een bepaald goed moeten verhogen, ervan uitgaande dat er vraag naar is.

Maar veel NFT’s zijn, althans in deze begintijd, digitale creaties die elders al in een of andere vorm bestaan, zoals iconische videoclips van NBA wedstrijden of gesecuritiseerde versies van digitale kunst die al op Instagram rondzweeft. Iedereen kan de afzonderlijke beelden – of zelfs de hele collage van beelden – gratis online bekijken. Dus waarom zijn mensen bereid miljoenen uit te geven voor iets dat ze gemakkelijk kunnen screenshotten of downloaden? Omdat een NFT de koper in staat stelt het originele voorwerp te bezitten. Niet alleen dat, het bevat ingebouwde authenticatie, die als bewijs van eigendom dient. Verzamelaars hechten bijna meer waarde aan die “digitale opscheprechten” dan aan het voorwerp zelf.

Hoe verschilt een NFT van cryptocurrency?

NFT staat voor niet-fungibele token. Het wordt meestal gebouwd met dezelfde soort programmering als cryptocurrency, zoals Bitcoin of Ethereum, maar daar houdt de gelijkenis op.

Fysiek geld en cryptocurrencies zijn “fungibel”, wat betekent dat ze tegen elkaar verhandeld of geruild kunnen worden. Ze zijn ook gelijk in waarde – een euro is altijd een andere euro waard; een Bitcoin is altijd gelijk aan een andere Bitcoin. De fungibiliteit van crypto’s maakt ze tot een vertrouwd middel om transacties op de blockchain te verrichten.

NFT’s zijn anders. Ze hebben elk een digitale handtekening die het onmogelijk maakt dat NFT’s voor of gelijk aan elkaar kunnen worden geruild (vandaar: niet fungibel).

Hoe werkt een NFT?

cryptopunks-nft

NFT’s bestaan op een blockchain, dat is een verdeeld openbaar grootboek dat transacties bijhoudt. Je bent waarschijnlijk het meest bekend met blockchain als het onderliggende proces dat cryptocurrencies mogelijk maakt. Specifiek worden NFT’s meestal bewaard op de Ethereum blockchain, hoewel andere blockchains ze ook ondersteunen.

Een NFT wordt gemaakt, of “geslagen” van digitale objecten die zowel tastbare als ontastbare voorwerpen vertegenwoordigen, waaronder: Kunst, GIF’s, Video’s, Verzamelobjecten, Virtuele avatars en skins voor videospellen, Merksneakers, Muziek. In wezen zijn NFT’s als fysieke collector’s items, alleen digitaal. Dus in plaats van een echt olieverfschilderij om aan de muur te hangen, krijgt de koper een digitaal bestand in de plaats.

Ze krijgen ook exclusieve eigendomsrechten. Dat is juist: NFT’s kunnen maar één eigenaar tegelijk hebben. De unieke gegevens van NFTs maken het gemakkelijk hun eigendom te verifiëren en tokens tussen eigenaars over te dragen. De eigenaar of maker kan er ook specifieke informatie in opslaan. Kunstenaars kunnen bijvoorbeeld hun kunstwerken signeren door hun handtekening in de metadata van een NFT op te nemen.

Waar worden NFT’s voor gebruikt?

Blockchain technologie en NFT’s bieden kunstenaars en makers van inhoud een unieke kans om hun waren te gelde te maken. Kunstenaars hoeven bijvoorbeeld niet langer op galeries of veilinghuizen te vertrouwen om hun kunst te verkopen. In plaats daarvan kan de kunstenaar het rechtstreeks aan de consument verkopen als een NFT, waardoor hij ook meer van de winst kan houden. Bovendien kunnen kunstenaars royalty’s inprogrammeren, zodat ze een percentage van de verkoop ontvangen telkens als hun kunst aan een nieuwe eigenaar wordt verkocht. Dit is een aantrekkelijke eigenschap omdat kunstenaars meestal geen toekomstige opbrengsten ontvangen nadat hun kunst voor het eerst verkocht is.

Zelfs beroemdheden als Snoop Dogg en Lindsay Lohan springen op de NFT-bandwagon, en geven unieke herinneringen, kunstwerken en momenten vrij als gesecuritiseerde NFT’s.

Hoe kan je NFT’s kopen

nft-kopen-masha-svyatogor

Als je graag je eigen NFT collectie wilt beginnen, moet je een aantal belangrijke voorwerpen aanschaffen:

Eerst heb je een digitale portemonnee nodig waarmee je NFT’s en cryptocurrencies kunt opslaan. Je zult waarschijnlijk wat cryptocurrency moeten kopen via Bitvavo bijvoorbeeld, zoals Ether, afhankelijk van welke valuta’s je NFT aanbieder accepteert.

Je zult rekening willen houden met kosten terwijl je opties onderzoekt. De meeste beurzen rekenen minstens een percentage van je transactie als je crypto koopt.

Populaire NFT Marktplaatsen

Als je je portemonnee eenmaal hebt opgezet en gefinancierd, is er geen tekort aan NFT sites om te winkelen. Momenteel zijn de grootste NFT marktplaatsen:

Foundation

NFTs are transforming the digital art world. | Foundation

Hier moeten kunstenaars “upvotes” of een uitnodiging van mede-makers krijgen om hun kunst te plaatsen. De exclusiviteit van de gemeenschap en de kosten om er binnen te komen betekenen dat kunstenaars ook “gas” moeten kopen om NFT’s te kunnen slaan – het kan dus kunst van een hoger niveau opleveren. Zo verkocht Nyan Cat maker Chris Torres de NFT op het Foundation platform. Het kan ook hogere prijzen betekenen – niet noodzakelijk een slechte zaak voor kunstenaars en verzamelaars die er munt uit willen slaan, ervan uitgaande dat de vraag naar NFT’s op het huidige niveau blijft of zelfs toeneemt.

OpenSea.io

OpenSea-nft-logo

Dit peer-to-peer platform noemt zichzelf een leverancier van “zeldzame digitale voorwerpen en verzamelobjecten”. Om te beginnen hoef je alleen maar een account aan te maken om door NFT verzamelingen te bladeren. Je kunt ook stukken sorteren op verkoopvolume om nieuwe artiesten te ontdekken.

Rarible

rarible-logo-nft

Vergelijkbaar met OpenSea is Rarible een democratische, open marktplaats die kunstenaars en makers in staat stelt NFT’s uit te geven en te verkopen. RARI tokens die op het platform worden uitgegeven stellen houders in staat mee te wegen over functies als vergoedingen en regels voor de gemeenschap.

Hoewel deze en andere platforms onderdak bieden aan duizenden makers en verzamelaars van NFT’s, moet je goed onderzoek doen voor je iets koopt. Sommige kunstenaars zijn het slachtoffer geworden van imitators die hun werk zonder hun toestemming op de lijst plaatsten en verkochten.

Bovendien zijn de verificatieprocessen voor makers en NFT listings niet op alle platforms gelijk – sommige zijn strenger dan andere. OpenSea en Rarible, bijvoorbeeld, vereisen geen verificatie van de eigenaar voor NFT vermeldingen. De bescherming van kopers lijkt op zijn best schaars te zijn, dus bij het zoeken naar NFT’s is het misschien beter het oude gezegde “caveat emptor” (laat de koper oppassen) in gedachten te houden.

Moet je nu NFT’s kopen?

nft-kat

Alleen omdat je NFT’s kunt kopen, betekent dat dan ook dat je dat moet doen? Het hangt ervan af.

NFT’s zijn riskant omdat hun toekomst onzeker is en we nog niet veel geschiedenis hebben om hun prestaties te beoordelen. Omdat NFT’s zo nieuw zijn, kan het de moeite waard zijn om kleine bedragen te investeren om het voorlopig uit te proberen.

Met andere woorden, investeren in NFT’s is een grotendeels persoonlijke beslissing. Als je geld te besteden hebt, kan het het overwegen waard zijn, vooral als een stuk betekenis voor je heeft.

Maar bedenk dat de waarde van een NFT volledig gebaseerd is op wat iemand anders bereid is ervoor te betalen. Daarom zal de vraag de prijs bepalen en niet de fundamentele, technische of economische indicatoren, die gewoonlijk de aandelenprijzen beïnvloeden en althans in het algemeen de basis vormen voor de vraag van beleggers.

Dit alles betekent dat een NFT misschien voor minder wordt doorverkocht dan je er voor betaalde. Of je kunt het helemaal niet doorverkopen als niemand het wil hebben.

NFT’s zijn ook onderhevig aan vermogenswinstbelasting – net als wanneer je aandelen met winst verkoopt. Omdat ze echter als verzamelobjecten worden beschouwd, krijgen ze misschien niet de voorkeurswinstbelasting op lange termijn die aandelen wel krijgen en kan er zelfs een hogere belasting op verzamelobjecten op geheven worden, hoewel de IRS nog niet heeft beslist wat NFT’s voor belastingdoeleinden worden beschouwd. Bedenk dat de cryptocurrencies die gebruikt werden om de NFT te kopen ook belast kunnen worden als ze in waarde gestegen zijn sinds je ze kocht, wat betekent dat je misschien een fiscaal deskundige wilt raadplegen als je overweegt NFT’s aan je portefeuille toe te voegen.

Dat gezegd hebbende, benader NFT’s net zoals je elke andere belegging zou benaderen: Doe je onderzoek, begrijp de risico’s – ook dat je al je investeringsdollars kunt verliezen – en als je besluit de sprong te wagen, ga dan met een gezonde dosis voorzichtigheid te werk.

Laat een reactie achter