Niacinamide, ook nicotinamide genoemd, is een vorm van vitamine B-3, een essentiële voedingsstof. Een tekort aan B-3 kan leiden tot aandoeningen van de huid, de nieren en de hersenen. Het innemen van niacinamide kan een B-3 tekort helpen voorkomen.

En er is nog veel meer aan de hand met deze voedingsstof, vooral als het gaat om de algemene gezondheid van de huid. Hoewel meer onderzoek nodig is, kan topische niacinamide helpen bij de behandeling van bepaalde huidaandoeningen, waaronder acne en eczeem.

Lees verder om meer te weten te komen over de voordelen, waar je op moet letten in producten, en meer.

Is niacinamide hetzelfde als niacine?

body-cream-niacinamide

Ondanks de gelijkenissen in namen is niacinamide niet hetzelfde als niacine. Het zijn twee verschillende soorten vitamine B-3.

Je lichaam kan echter niacinamide maken uit niacine supplementen die je hebt ingenomen. Dit gebeurt als er een te grote hoeveelheid niacine in het lichaam is. Tryptofaan in het lichaam kan ook in niacinamide omgezet worden.

Je moet altijd met een arts overleggen voordat je vitamine B-3 of andere supplementen neemt.

Welke voordelen biedt niacinamide?

In het algemeen kan niacinamide helpen bij de opbouw van proteïnen in de huid en bij het insluiten van vocht om schade door de omgeving te voorkomen.

Afzonderlijke voordelen zijn o.a.:

Immuniteit. Niacinamide helpt bij de opbouw van keratine, een soort eiwit dat je huid stevig en gezond houdt.
Lipidenbarrière. Niacinamide kan je huid helpen een ceramide (lipiden) barrière aan te laten groeien, die op haar beurt helpt vocht vast te houden. Dit is gunstig voor alle huidtypes, vooral als je eczeem of een rijpere huid hebt.
Minimaliseert roodheid en vlekkerigheid. Niacinamide vermindert ontstekingen, wat roodheid bij eczeem, acne, en andere ontstekingsgevoelige huidaandoeningen kan helpen verlichten.
Minimaliseert het verschijnen van poriën. Houdt de huid glad en gehydrateerd kan een secundair voordeel hebben – een natuurlijke vermindering van de poriegrootte na verloop van tijd.
Reguleert olie. De voordelen van het vasthouden van vocht zijn niet alleen voor mensen met een droge huid. Niacinimide kan ook helpen bij het reguleren van de hoeveelheid olie die de talgklieren produceren en voorkomen dat je klieren in overdrive gaan.
Beschermt tegen beschadiging door de zon. Niacinamide kan tegelijk gezonde huidcellen weer opbouwen en ze ook beschermen tegen schade door ultraviolette stralen.
Behandelt hyperpigmentatie. Uit sommige onderzoeken is gebleken dat concentraties van 5 procent niacinamide kunnen helpen bij het lichter maken van donkere vlekken. Voordelen werden gezien na vier weken, maar niet langer dan twee maanden. Dit voordeel kan te danken zijn aan een verhoogde collageenproductie.
Minimaliseert fijne lijntjes en rimpels. Onderzoek heeft ook uitgewezen dat dezelfde concentratie behulpzaam was bij het verminderen van sommige tekenen van zonneschade die met het ouder worden gepaard gaan. Hiertoe behoren fijne lijntjes en rimpels.
Beschermt tegen oxidatieve stress. Niacinamide helpt bij de opbouw van cellen in de huid terwijl het ze ook beschermt tegen omgevingsstress, zoals zonlicht, vervuiling en gifstoffen.
Behandelt acne. Niacinamide kan helpen bij ernstige acne, vooral bij ontstekingsvormen zoals papels en pustels. Na verloop van tijd kun je minder laesies zien en een verbeterde huidtextuur.

Maakt het soort huidverzorgingsproduct uit of wanneer het in je routine gebruikt wordt?

slakkengel-huid

Veel topische niacinamide producten komen in de vorm van serums. Beschouw serums als extra behandelingen die individuele huidproblemen aanpakken buiten de gewone reiniging, tonifiëring en hydratatie om.

Je niacinamide serum moet je aanbrengen na de tonic, maar vóór de hydratatie.

Sommige reinigers en crèmes bevatten ook niacinamide. Dit ingrediënt zit ook in sommige gezichtsmaskers, die na elk gebruik afgespoeld worden.

Lees zorgvuldig het etiket van elk product en volg alle gebruiksaanwijzingen op.

Is er een risico op bijwerkingen?

Topische niacinamide wordt over het algemeen als veilig in gebruik beschouwd.

Mensen met reeds bestaande allergieën kunnen meer kans hebben op een allergische reactie. Dit komt doordat niacinamide je lichaam histamine kan doen vrijmaken.

Je kunt wijdverspreide allergische reacties en product gevoeligheden vermijden door een lap proef te doen:

  • Breng een knikker grootte hoeveelheid product aan op je onderarm.
  • Wacht 24 uur.
  • Als je roodheid, jeuk of zwelling begint te krijgen, was dan de plek en stop met het gebruik.
  • Als je geen bijwerkingen ondervindt, zou het veilig moeten zijn om het elders aan te brengen.

Welke resultaten kun je verwachten?

man-vrouw-huid-hoofd

Zoals bij elk nieuw huidverzorgingsproduct zul je waarschijnlijk pas na enkele weken duidelijke resultaten zien.

Hoewel het meeste beschikbare onderzoek merkbare verbeteringen beschrijft na vier weken gebruik, is er geen precieze tijdlijn.

Je kunt na acht weken nog meer veranderingen aan je huid zien. Dit omvat een gladdere, getonifieerde en gehydrateerde huid.

Als je binnen een paar maanden nog geen veranderingen ziet, kan het tijd zijn om een dermatoloog te raadplegen. Die kan je huidverzorgingsroutine beoordelen en je adviseren over welke producten je het beste kunt gebruiken, dieetveranderingen die de gezondheid van je huid kunnen verbeteren, en meer.

Conclusie

Wanneer je niacinamide dagelijks plaatselijk gebruikt, kan het een positieve invloed hebben op de algemene gezondheid van je huid. Het ingrediënt kan helpen ontstekingen en hyperpigmentatie te verminderen, je algehele huidtextuur gladder te maken, en je huid te verhelderen.

Het kan enkele weken duren voor je merkbare verbetering ziet, dus het is belangrijk geduldig te zijn en je routine vol te houden.

Je mag geen niacinamide supplementen nemen, tenzij je arts of andere zorgverlener ze voorschrijft om een B-3 tekort of een andere onderliggende aandoening te behandelen.

Laat een reactie achter