Rente zijn de kosten, die je betaalt voor het gebruik van andermans geld. Als je geld leent, betaal je rente. Als je geld uitleent, verdien je rente.

Er zijn verschillende manieren om rente te berekenen en sommige methoden zijn gunstiger voor geldschieters dan voor degene, die het geld leent. De beslissing om de rente te betalen, hangt af van wat je ervoor terugkrijgt en de beslissing om rente te verdienen, hangt af van de alternatieve opties die er beschikbaar zijn om het geld te beleggen.

Wat is rente?

geld-munten

Rente is een percentage van een lening (of een deposito) dat periodiek betaald wordt aan de kredietverstrekker omdat je hun geld mag gebruiken. Het bedrag wordt meestal vermeld als een jaarlijks tarief, maar rente kan ook worden berekend voor perioden die langer of korter zijn dan een jaar. Een rente persoonlijke lening heet het ook wel.

Rente is extra geld dat moet worden terugbetaald – naast het oorspronkelijk geleende bedrag of de aanbetaling. Je kunt jezelf ook de vraag stellen wat is er nodig om geld te lenen? Het antwoord: meer geld.

Bij lenen: bij het lenen van geld moet je natuurlijk het bedrag dat je leent terugbetalen. Bovendien moet je, om de kredietverstrekker te compenseren, voor het risico van het lenen van het bedrag aan jou (en hun onvermogen om het geld ergens anders voor te gebruiken, terwijl jij het gebruikt), meer terugbetalen dan je in eerste instantie hebt geleend.

Bij kredietverlening: als je extra geld beschikbaar hebt, kun je het zelf uitlenen of het geld op een spaarrekening storten (de bank in feite het geld lenen of het geld laten beleggen). In ruil daarvoor kun je rente verdienen. Als je niets aan rente zult verdienen, zul je het geld eerder uitgeven want het op een rekening storten heeft dan weinig voordelen (behalve dan sparen voor toekomstige uitgaven).

Hoeveel betaal je aan rente of hoeveel rente kun je verdienen? Dit hangt af van:

  1. Het rentepercentage
  2. Het bedrag van de lening
  3. Hoe lang duurt het om het geld terug te betalen

Een hoger tarief of een lening met een lange looptijd zorgt ervoor dat de persoon, die de lening aangaat, meer rente betaalt.

Rente verdienen

pot-met-geld

Je verdient rente wanneer je geld leent of geld op een rentedragende bankrekening zoals bijvoorbeeld een spaarrekening stort. Banken lenen jouw geld voor je uit: ze gebruiken je geld om leningen aan andere klanten aan te bieden en andere investeringen te doen en ze geven een deel van die inkomsten terug aan jou in de vorm van rente.

Periodiek (bijvoorbeeld elke maand of elk kwartaal) betaalt de bank rente over je spaargeld. Je ziet op je afschrift een transactie voor de rentebetaling en je zult merken dat je saldo toeneemt. Je kunt dat geld uitgeven of op de rekening laten staan, zodat je rente blijft verdienen. Je spaargeld kan, wanneer je de rente op je rekening laat staan, echt flink meer worden – je verdient dan rente over je oorspronkelijke bedrag en de rente, die aan je rekening is toegevoegd.

Het verdienen van rente bovenop de rente, die je al eerder hebt verdiend, staat bekend als samengestelde rente.

Voorbeeld: je stort € 1.000 op een spaarrekening met een rente van vijf procent. Met een enkelvoudige rente zou je in een jaar € 50 verdienen:

  1. Vermenigvuldig € 1.000 aan spaargeld met vijf procent rente.
  2. € 1.000 x 5% = € 50 aan inkomsten
  3. Het saldo van je rekening is na een jaar = € 1.050.

De meeste banken berekenen echter dagelijks je renteopbrengsten en niet slechts na een jaar. Dit is in je voordeel omdat je zo profiteert van compounding. Ervan uitgaande dat je bank dagelijks rente aan je uitbetaalt, is de som als volgt:

  • Het saldo van je rekening zou na een jaar € 1.051,16 bedragen.
  • Je jaarlijkse percentage aan rente is 5,12 procent.
  • Je zou dan over dat jaar € 51,16 aan rente verdienen.

Het verschil lijkt misschien klein, maar we hebben het alleen over je eerste € 1.000 (wat een indrukwekkend begin is, maar het zal nog meer besparingen vergen om de meeste financiële doelen te kunnen bereiken).

Met elke € 1.000 verdien je wat meer. Naarmate de tijd verstrijkt en je meer geld op je rekening stort, zal er een sneeuwbaleffect ontstaan en krijg je steeds meer inkomsten. Als je de rekening niet aanraakt, verdien je het volgende jaar € 53,78 (vergeleken met € 51,16 in het eerste jaar).

Rente betalen

geld lenen vergadering

Als je geld leent, moet je over het algemeen rente betalen. Maar dat is misschien niet voor de hand liggend: er is niet altijd een regelitemtransactie of een afzonderlijke factuur voor de rentekosten.

Termijnschuld: bij leningen voor het kopen van een woning, een auto of het betalen van een studie worden de rentekosten in de maandelijkse betaling verwerkt. Elke maand wordt een deel van je betaling gebruikt voor het verminderen van je schuld en het ander deel is voor het betalen van de kosten voor de rente. Bij dit soort leningen betaal je je schuld over een bepaalde periode af (bijvoorbeeld een hypotheek van 15 jaar of een lening van 5 jaar voor het kopen van een auto).

Doorlopende schuld: andere leningen zijn doorlopende leningen, wat betekent dat je iedere maand meer kunt lenen en je schuld in termijnen kunt afbetalen. Met creditcards kunt je bijvoorbeeld herhaaldelijk uitgeven zolang je maar onder je kredietlimiet blijft. Renteberekeningen variëren, maar het is niet zo moeilijk om erachter te komen hoeveel rente er in rekening wordt gebracht en hoe de betalingen in zijn werk gaan.

Laat een reactie achter