Strijkvrije overhemden begonnen zich begin jaren ’50 te verspreiden om mannen een elegant en praktisch kledingstuk te bieden dat weinig (of niet) gestreken hoefde te worden. Strijkvrije overhemden zijn perfect voor iedereen die vaak reist of weinig tijd heeft, maar toch bij elke gelegenheid met een onberispelijke look voor de dag wil komen, vooral in professionele en formele contexten.

Aanvankelijk vereiste de behandeling die gebruikt werd om overhemden te maken die de hele dag gestreken konden blijven, het gebruik van chemische harsen. Een procédé waarmee goede resultaten verkregen konden worden maar dat de stof niet kon laten ademen, met het risico op het ontstaan van allergieën en irritaties.

Uiteindelijk heeft de technologische vooruitgang ons nieuwe en vernieuwende technieken verschaft die ons in staat stellen de eigenschappen van gemakkelijk strijken op alle soorten stof toe te passen, zodat we zachte, comfortabele, kreukvrije overhemden kunnen maken, die tegelijk een verfijnd en elegant ontwerp hebben.

Overhemden zijn tegenwoordig het must have item in de garderobe van elke man. In dit artikel zullen we zien wat strijkvrije overhemden echt betekent, wat de voordelen zijn die deze eigenschap aan overhemden biedt en hoe we onze strijkvrije overhemden moeten verzorgen om de beste resultaten te krijgen.

Wat zijn strijkvrije overhemden?

CASA MODA grijs

Hoe we dit soort overhemden ook willen noemen, deze overhemden danken hun eigenschappen aan een speciale behandeling van de stof (veredeling).

Als deze behandeling is aangebracht, wordt de stof verhit zodat het product kan reageren met de moleculen ervan, die zich zo aan elkaar binden dat ze niet meer kunnen bewegen om de gevreesde kreukels te veroorzaken. Op HemdVoorHem.nl kan je een grote collectie uit strijkvrije overhemden vinden.

Is strijken niet nodig bij strijkvrije overhemden?

Overhemden die dit proces ondergaan zijn veel beter bestand tegen kreuken dan onbehandelde.

Het is echter niet helemaal waar dat deze behandelingen de noodzaak om een hemd te strijken kunnen wegnemen. Je zult altijd het strijkijzer nodig hebben om 100% van de kreukels weg te werken.

Denk maar aan het canvas dat in de kragen en manchetten zit: ze hebben altijd een snelle strijkbeurt nodig om er perfect uit te zien.

De waarheid is dat, als bij het wassen en drogen van het kledingstuk alle voorzorgsmaatregelen genomen worden, je met de strijkvrije technologie een overhemd niet compleet kreukel vrij krijgt.

Andere kenmerken die de kreukels van een overhemd verminderen

blauw-overhemd-met-donkerblauw-stropdas

Het in het vorige hoofdstuk beschreven afwerkingsproces kan met verschillende chemische producten op alle soorten stof bereikt worden. Behalve van de behandeling zelf zijn er ook andere factoren waarvan de kreukgevoeligheid van een overhemd kan afhangen.

Allereerst de weefsoort van het overhemd: popeline of linnen kledingstukken zijn moeilijker te strijken en hebben het meeste baat bij de behandeling.

Terwijl sommige andere materialen al “gemakkelijk strijkbaar” zijn, weinig buigend dankzij hun natuurlijke kenmerken, zoals wollen hemden.

Andere kenmerken die verschil uitmaken voor de kreukbestendigheid van hemden zijn de textuur en het gewicht van de stof waarvan ze gemaakt zijn.

Eenvoudigere texturen zijn gevoeliger voor kreuken, terwijl hoe lichter een stof is, hoe beter hij tegen kreuken bestand is (bedenk hoe lang het zou duren om de plooien van je oude denim overhemd te strijken).

Wanneer zou je een strijkvrije overhemd kopen?

Meer in het algemeen zijn strijkvrije hemden perfect voor iedereen die ze vaak draagt, want veelvuldig gebruik vereist veel wassen en het gebruik van een strijkijzer.

Het kiezen van een strijkvrij overhemd hangt vooral af van nut en tijdsbesparing. Dankzij de nieuwste generatie behandelingen blijft de kwaliteit van de stof, samen met zijn oorspronkelijke kenmerken, zoals ademend vermogen en zachtheid, tijdens het proces onveranderd.

Een voorbeeld? Wie veel reist en niet altijd zijn al gestreken overhemden in de kleerhanger kan meenemen en in de auto ophangen.

In dit geval kan een strijkvrij overhemd je helpen, want je hoeft het hemd na de reis alleen maar uit de koffer te halen, in de badkamer te hangen en een lekkere warme douche te nemen, die je zowel ontspanning als de stoom kan geven die nodig is om kreukels weg te werken.

Als de douche klaar is, kun je er met de haardroger nog een finishing touch aan geven, waarbij je de platte uitloop gebruikt voor een nog optimaler resultaat.

Hoe kan je strijkvrije overhemden het beste wassen?

afwasmiddel-dopje

Een strijkvrij overhemd kan dat veelzijdige en elegante kledingstuk zijn dat in staat is ons haastige leven een beetje gemakkelijker te maken.

Laten we samen een paar kleine maar nuttige trucjes bekijken om het meeste uit onze strijkvrije hemden te halen.

Gebruik een waszak en verminder het centrifugeren van je wasmachine. Door hemden zonder enige bescherming te wassen kan het kledingstuk beschadigen of kreuken. Gebruik een losse netzak en knoop je hemden dicht om beschadiging van de kraag of mouwen bij het wassen te voorkomen.

Door een verminderd centrifugeerprogramma in te stellen kan de stof bovendien meer vocht vasthouden, waardoor de plooien langer worden dankzij het grotere gewicht dat zo verkregen wordt. Voor een beter resultaat kun je, als het hemd niet bijzonder vuil is, de centrifuge overslaan en, als de cyclus klaar is, het hemd zachtjes aantikken voor je het ophangt.

Pas op voor hoge temperaturen bij het strijken

Zoals we al zeiden, kunnen gemakkelijk strijkbare overhemden ook gedragen worden zonder gestreken te worden. Maar als je een 100% perfect uiterlijk zoekt, kan het handig zijn om snel het strijkijzer te gebruiken, vooral voor manchetten en kragen.

Wees voorzichtig en stel de temperatuur van het strijkijzer niet te heet in, want dat kan het kledingstuk beschadigen. Lage of middelhoge temperaturen zijn aan te bevelen voor hemden die de strijkvrije behandeling ondergaan; kijk hoe dan ook altijd op het etiket voordat je gaat strijken.

Chemisch reinigen, dat vaak bij hoge temperaturen gebeurt, kun je beter vermijden.

Hang hemden op brede kleerhangers

blue button up long sleeve shirt

Je komt misschien in de verleiding om je strijkvrije overhemd op te vouwen en het samen met andere kleren in een lade te stapelen. Hoewel je zo ruimte zou kunnen besparen, zal de druk van de andere kledingstukken het ontstaan van plooien bevorderen.

Daarom is het beter onze hemden op grote hangers te hangen om de vorm van je schouders na te bootsen en ze dan met je handen te trekken en op te schudden om eventuele kreukels te verwijderen.

Zorg er tenslotte voor dat er voldoende ruimte is tussen alle hemden in de kast, om wrijvingsschade te voorkomen en ze te laten ademen.

Conclusie

In dit artikel beschreven we de belangrijkste kenmerken van strijkvrije overhemden, die perfect zijn voor wie een onberispelijke look wil hebben zonder het strijkijzer te gebruiken.

Gemakkelijk strijkbare overhemden zijn een elegant en veelzijdig kledingstuk dat ons leven veel gemakkelijker kan maken en dat niet mag ontbreken in de garderobe van elke moderne man.

Laat een reactie achter