De term ‘superfood’ is een vrij nieuwe term die verwijst naar voedingsmiddelen, die maximale voedingsvoordelen met minimale hoeveelheden calorieën bieden. Ze zitten boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten. Er zijn op dit moment geen standaardcriteria of wettelijke definities die voedsel als superfood classificeren. De meeste superfoods zijn plantaardig en je hebt ze ook in poedervorm, wat je makkelijk kan mengen met een glas water. Op Inner Vitamins kan je dit soort producten vinden.

In dit artikel definiëren we wat voedsel als een superfood kwalificeert, geven we enkele veelvoorkomende voorbeelden en hun voordelen en geven we tips over hoe ze in het dieet kunnen worden opgenomen. 

Wat zijn superfoods?

superfood-gezond-eten

Superfoods zijn voedingsmiddelen met een zeer hoge voedingsdichtheid. Dit betekent dat ze een aanzienlijke hoeveelheid voedingsstoffen en maar heel weinig calorieën bevatten. Ze bevatten veel mineralen, vitamines en antioxidanten. Antioxidanten zijn natuurlijke moleculen, die in bepaalde voedingsmiddelen voorkomen. Ze helpen bij het neutraliseren van de vrije radicalen in ons lichaam. Vrije radicalen zijn natuurlijke bijproducten van de energieproductie, die het lichaam kunnen aantasten. Antioxidant-moleculen verminderen of keren de effecten van de vrije radicalen, die nauw verband houden met de volgende gezondheidsproblemen:

 • hartziekte
 • kanker
 • artritis
 • beroerte
 • aandoeningen van de luchtwegen
 • immuundeficiëntie
 • emfyseem
 • Ziekte van Parkinson

Superfoods zijn geen wondermiddelen

Veel mensen hebben onrealistische verwachtingen over deze voedingsmiddelen, omdat ze denken dat ze door het eten van deze producten beschermd zullen worden tegen het ontwikkelen van chronische ziekten en gezondheidsproblemen. Ze eten dan één of twee van deze voedzame voedingsmiddelen, terwijl de rest van hun dieet ronduit ongezond is. Superfoods als onderdeel van de dagelijkse voedingsinname opnemen is geweldig, maar alleen als je in het algemeen een gezond, uitgebalanceerd dieet volgt. Eet een ‘superdieet’ in plaats van je te concentreren op individuele voedingsmiddelen.

Veel voorkomende superfoods

Onderzoeken hebben aangetoond dat superfoods met veel antioxidanten en flavonoïden de ontwikkeling van coronaire hartziekten en kanker helpen voorkomen, de immuniteit verbeteren en ontstekingen verminderen. Het regelmatig eten van groenten en fruit wordt ook sterk geassocieerd met een lager risico op veel levensstijl gerelateerde gezondheidsproblemen en algehele sterfte. De voedingsstoffen, die ze bevatten, helpen om een gezonde teint, nagels en haar te bevorderen en verhogen ook meteen het energieniveau. Ze kunnen ook helpen om een gezond gewicht te behouden.

Bessen

blauwe-bessen

Het is aangetoond dat de soorten bessen, die veel flavonoïden bevatten, het risico op een hartaanval kunnen verlagen. Een paar veelgebruikte superfood-bessen zijn acaibessen, bosbessen, frambozen, zure kersen, veenbessen en gojibessen. Ze bieden de volgende voordelen: 

 • Acaibessen:dit zijn kleine, donkerpaarse bessen die worden geteeld in Zuid-Amerika. Ze bevatten 19 aminozuren en veel antioxidanten.
 • Bosbessen: deze bessen bevatten veel vezels, mangaan en vitamine K. Veenbessen bevatten veel flavonoïden die het risico op urineweginfectie helpen verlagen.
 • Gojibessen: dit is een kleine rode bes die afkomstig is uit Azië en die rijk is aan vitamine C en E, samen met veel verschillende soorten flavonoïden. Ze worden vaak gebruikt in de oosterse geneeskunde om diabetes en hoge bloeddruk te behandelen en om de gezondheid van de ogen, de lever en de nieren te behouden. Gojibessen, bosbessenproducten, acaibessenpoeder en andere producten zijn online te koop.

Soja

Sojabonen hebben een hoge concentratie isoflavonen, wat een soort fytochemisch middel is. Fytochemicaliën zijn verbindingen die van nature in planten voorkomen. Sommige onderzoeken hebben uitgewezen dat isoflavonen in soja de hoeveelheid lipoproteïne met een lage dichtheid (LDL) of het ‘slechte’ cholesterol in het bloed kan helpen verminderen. Enkele onderzoeken hebben ook aangetoond dat soja leeftijdsgerelateerd geheugenverlies kan voorkomen. De isoflavonen in soja kunnen ook het botverlies verminderen en de botdichtheid tijdens de menopauze verhogen, evenals de klachten die kunnen optreden tijdens de menopauze verminderen.

Thee

clear glass cup with tea near brown ceramic teapot

Veel voedingsmiddelen die als ‘superfoods’ worden beschouwd, zijn rijk aan kleur, wat vaak aangeeft dat ze ook rijk zijn aan antioxidanten. Thee bevat weinig calorieën, helpt bij de hydratatie en is een goede bron van antioxidanten. Catechinen, krachtige antioxidanten die voornamelijk in groene thee worden aangetroffen, hebben gunstige ontstekingsremmende en anticarcinogene eigenschappen. Een onderzoek, dat werd gepubliceerd in het Journal of Physiological Anthropology, onderzocht bij 18 studenten de effecten van groene thee, witte thee en het antistress-effect van de twee soorten thee op de mentale belasting. Het onderzoek suggereerde dat zowel de groene als de witte thee de hoeveelheid stress had verminderd en dat witte thee een nog groter effect had. Er zijn meer onderzoeken nodig om dit mogelijke gezondheidsvoordeel echt te kunnen bevestigen. Groene thee kan ook door de algehele ontsteking te onderdrukken een gunstig effect op artritis hebben.

Bladgroenten

Mensen identificeren boerenkool, spinazie, snijbiet, bietengranen en boerenkool vaak ook als superfood. Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan vitamine A, C, E en K en bevatten veel B-vitamines. Bladgroenten bevatten ook een overvloed aan carotenoïden, ijzer, magnesium, kalium en calcium. 200 gram boerenkool levert 550 microgram (mcg) vitamine K, wat overeenkomt met meer dan 680% van de dagelijkse behoeften van een persoon. Boerenkool en andere bladgroenten bevatten veel vezels en vocht, die beide helpen bij het voorkomen van obstipatie en het kan een gezond spijsverteringskanaal bevorderen.

Zalm

raw fish meat on brown chopping board

Het hoge gehalte aan omega-3 vetzuren in zalm en andere vette vis, zoals forel en haring, kan het risico op een abnormale hartslag verminderen, het cholesterol verlagen en de groei van arteriële plaque vertragen.

Pure chocolade

Onderzoek heeft uitgewezen dat pure chocolade veel flavonoïden bevat. Flavonoïden vertonen een antioxiderende werking, voorkomen de vorming van coronaire hartziekten en bepaalde soorten kanker en versterken het immuunsysteem. De component in chocolade, die specifiek verantwoordelijk is voor deze voordelen, is cacaopoeder. Fabrikanten halen dit uit cacaobonen. Houd er rekening mee dat chocolade mogelijk toegevoegde ingrediënten zoals toegevoegde suiker bevat, die deze voordelen mogelijk weer teniet doen.

Wijn en druiven

selective focus photography of blackberry fruit during daytime

Druiven, vooral rode druiven, bevatten gezonde componenten zoals resveratrol en quercetine. Resveratrol, het polyfenol dat wordt aangetroffen in wijn en waardoor het beroemd werd als ‘een drankje dat gezond voor het hart is’, is aanwezig in de schil van rode druiven. Enkele onderzoeken hebben laten zien dat resveratrol je kan beschermen tegen diabetische neuropathie en retinopathie. Dit zijn aandoeningen die worden veroorzaakt door een slecht gecontroleerde diabetes waarbij het gezichtsvermogen ernstig wordt aangetast.

Risico’s 

Het innemen van superfoods in een supplementvorm is niet hetzelfde als het verkrijgen van de voedingsstoffen uit het echte voedsel. Veel supplementen bevatten ingrediënten, die een sterk biologisch effect op het lichaam kunnen veroorzaken. Supplementen kunnen ook interageren met andere medicijnen. Het nemen van supplementen kan leiden tot vitamine- of minerale toxiciteit, kan het herstel na een operatie beïnvloeden en kan ook nog andere bijwerkingen veroorzaken.

Laat een reactie achter