Het berusten in cashflow om producten van leveranciers te kopen kan tot financiële hoofdpijn leiden wanneer je een bedrijf hebt dat aan het groeien is en inventaris behoeft om draaiende te blijven. Op zodanige momenten kan voorraadfinanciering een oplossing bieden. Voorraadfinanciering is bedacht om de leverancier direct, namens je te betalen, waardoor je aan jouw financiële verplichtingen kan blijven voldoende, en de schappen van je bedrijf vol blijven en de bedrijfsreputatie intact blijft.

Hoe werkt voorraadfinanciering?

Voorraadfinanciering bestaat uit een kortlopende kredietlijn die een bedrijf kan gebruiken om producten te kopen die vervolgens worden doorverkocht. Alle voorraad die wordt aangeschaft wordt automatisch verpand aan de crediteur waardoor deze beschermd wordt tegen verzaking van de lener. Als je niet in staat bent om te lening terug te betalen dan kan de crediteur beslag laten leggen op je producten ten einde de schuld te vereffenen.

Zo werkt het:

  1. De crediteur betaalt je leverancier
  2. De leverancier verscheept de goederen en bevoorraadt jouw bedrijf.
  3. Je verkoopt de goederen en betaalt de crediteur terug.

Het is, afhankelijk van de crediteur, mogelijk om tot 1 miljoen euro krediet te openen. De terugbetalingsperiode wordt bepaald naar rato van de verkooptijd van jouw voorraad.

Een kortere terugbetalingstermijn kan tot een hoger rentepercentage leiden, echter dit is vaak maar een kleine toename. Het kan financieel gezien aantrekkelijk zijn om de kortst mogelijke termijn te kiezen, omdat het voldoen aan een renteverplichting op een kleine lening over een langere periode de cashflow aantast.

gegevens op ipad

Welke bedrijven hebben baat bij voorraadfinanciering?

Over het algemeen is voorraadfinanciering voornamelijk van toepassing voor producten van consumentenproducten alsmede autoverkopers die grote hoeveelheden geld vast hebben zitten in voorraad. Dit type financiering is voornamelijk handig voor bedrijven met internationale leveranciers omdat hier soms vertragingen optreden tussen het betalen van de leverancier en het ontvangen van de goederen.

Wat zijn de voordelen van voorraadfinanciering?

  • Ideaal voor internationale verschepers. Het verschepen van producten kan tot behoorlijke vertragingen leiden, vooral wanneer je jouw leverancier niet kan betalen. Voorraad financieren kan helpen om goederen sneller te verschepen en vertragingen te verminderen. Je kunt ook handelsfinanciering overwegen voor internationale zaken transacties.
  • Vermijdt werkkapitaal. Je hoeft je werkkapitaal niet aan te spreken om de voorraad aan te vullen.
  • Verhoog je bedrijfsreputatie. Deze oplossing kan de reputatie van je bedrijf verhogen omdat je grotere orders kan aannemen, waardoor jouw bedrijfscapaciteit wordt opgeschaald en de omzet kan worden gemaximaliseerd.

Waarmee moet ik rekening houden?

Er zijn een aantal vragen die je zichzelf moet stellen voordat je een krediet aanvraagt:

  • Wat is de aard van je voorraad? Een voorraad die langzaam verkoopt is waarschijnlijk niet zo geschikt voor dit type financiering omdat er waarschijnlijk geen crediteur gevonden kan worden die het krediet aan wilt gaan.
  • Wat is je kredietstatus? Je zal over het algemeen een goede kredietstatus moeten hebben om in aanmerking te komen
  • Heb je vertrouwen in je voorraad? Onthoud dat de crediteur het recht heeft om de voorraad te inspecteren om er zeker van te zijn dat de waarde behouden wordt en om het voorraadverloop in de gaten te houden.

Laat een reactie achter