Waar we een jaar of 15 geleden nog veel lineaire televisie keken met z’n allen, zijn velen van ons nu verknocht geraakt aan video-on-demand. We gebruiken met behulp van streaming diensten zoals Netflix en Videoland die allerlei content aanbieden om te kijken, zodat we lineaire televisie eigenlijk nauwelijks meer nodig hebben. Hoe is het eigenlijk gekomen dat we zo massaal die switch gemaakt hebben? Wat maakt video-on-demand via streamingsdiensten nu eigenlijk zo fijn?

Bingewatchen

netflix-tv

Ken je die teleurstelling nog aan het einde van elke aflevering van je favoriete series dat je moest wachten tot volgende week om de volgende te kunnen kijken, omdat hij dan pas weer werd uitgezonden? Die frustratie is verleden tijd dankzij video-on-demand via streamingsdiensten. Je kijkt hele series op het tempo dat jou het beste uitkomt. Als je wilt bingewatchen, dan kun je gewoon afleveringen achter elkaar blijven kijken. Zelfs gloednieuwe series worden vaak in één keer online gezet.

Niets te maken met uitzendschema’s

Er was een tijd waarin het programma, de serie of de film die je wilde zien op een bepaald moment uitgezonden werd en je dan voor de televisie moest zitten. Daarna kwam de videorecorder en vervolgens de HD-recorder, maar je moest er dan wel aan denken om deze in te stellen voor opname en dan maar hopen dat het goed gegaan was. Dankzij video-on-demand heb je niets meer te schaften met uitzendschema’s of recorders. Wat jij wil zien, is gewoon beschikbaar op het moment dat jij ernaar wilt kijken.

Geen reclames

netflix

Als je eenmaal gewend bent aan video-on-demand, vergeet je dat je in tegenstelling tot op de televisie geen onderbrekingen meer hebt in de vorm van onvermijdelijke reclameblokken. Bij een gratis streamingsdiensten kunnen nog wel reclames voorkomen, maar in de regel blijven deze je bespaart bij betaalde streamingsdiensten. Je mist dan weliswaar het organische moment voor een plaspauze om of even iets te drinken of te snacken te halen, maar je kunt natuurlijk gewoon je film of serie even op pauze zetten.

Zo veel keuze

Met een pakket televisiezenders heb je altijd ruime keuze voor wat je kunt kijken, maar veel interesseert je sowieso al niet waarschijnlijk en het aantal opties dat je tegelijkertijd hebt komt nog niet in de buurt van dat op een streamingsdienst. De keuze voor wat je kunt kijken is zo gigantisch dat hij bijna eindeloos lijkt. Daardoor is de kans dat je je gaat vervelen omdat je niks leuks kunt vinden om te kijken een heel stuk kleiner bij video-on-demand dan bij lineaire televisie.

Natuurlijk kun je zeggen dat er ook wat romantiek verloren gegaan is met de opkomst van streamingsdiensten (hoewel het begrip ‘Netflix & Chill’ wel anders suggereert). Op een bepaalde tijd klaar zitten voor de uitzending die je wilde zien had natuurlijk ook wel wat. Die vaste momentjes zijn we wel veelal kwijtgeraakt, tenminste, als je weinig of niet meer naar lineaire televisie kijkt. Maar daar hebben we wel een enorme luxe en flexibiliteit voor teruggekregen!

Laat een reactie achter