We hebben het op een bepaald moment in ons leven allemaal weleens meegemaakt. Je hebt per ongeluk jouw meest recente exemplaar van die presentatie, waaraan je de afgelopen dagen hebt gewerkt, verwijderd. Je wilde niet op ‘ja’ klikken in die pop-up en per ongeluk jouw externe harde schijf met al je foto’s erop formatteren. Of je laat, terwijl je je favoriete Netflix-serie bekijkt, je iPad per ongeluk in bad vallen… komt je dit bekend voor?
In de meeste gevallen bestaat er nog steeds een kans dat, als je je gegevens bent verloren, dit kan worden hersteld met data recovery. Om dat mogelijk te maken, zijn er enkele dingen die je wel en die je niet moet doen om jouw gegevens weer te kunnen opvragen. Hier is een snel en gemakkelijk overzicht van de dingen die je moet onthouden wanneer je denkt dat je mogelijk gegevens bent kwijtgeraakt.
Wat je wel kunt doen
1. Stop met wat je doet!
Verder gebruik van jouw apparaat kan de situatie verergeren en jouw gegevens permanent onherstelbaar maken. Het is daarom raadzaam om, in welke hoedanigheid dan ook, veilig te stoppen met het gebruik van jouw apparaat. Sterker nog, in het geval van brand- en overstromingsschade moet je het potentiële risico voor jezelf en jouw gegevens minimaliseren door te stoppen met wat je doet.
2. Blijf kalm en maak aantekeningen
Beoordeel de omstandigheden en krijg inzicht in wat er is gebeurd. Een goed idee hebben van wat er fout is gegaan, is essentieel voor het bepalen van hoe je verder moet handelen. Wat was je aan het doen toen je de gegevens verloor? Heb je ongewone geluiden gehoord of geurtjes geroken? Heb je iets buitengewoons gezien? Hoe eenvoudig de situatie ook lijkt, maak zoveel aantekeningen als je kunt, zodat je er later op terug kunt vallen. Wat is de totale gegevenscapaciteit van jouw apparaat? Welke bestanden ontbreken er volgens jou?
3. Controleer op backups
Als je een externe backup-schijf hebt, kun je een afzonderlijke computer gebruiken om deze te controleren op backups van bestanden, waarvan jij denkt dat deze mogelijk verloren zijn gegaan. Dit klinkt misschien als voor de hand liggend, maar het is wel erg belangrijk. Je zult misschien merken dat je geen verdere actie hoeft te ondernemen als je regelmatig een backup hebt gemaakt op een externe harde schijf of in de cloud.
4. Breng een specialist op de hoogte
Als je geen backup kunt vinden, neem dan contact op met een specialist zoals Data Recovery Nederland. De aantekeningen, die je hebt gemaakt, komen hier van pas en zorg ervoor dat je alle verzamelde informatie doorgeeft. De door jou gekozen expert heeft dan alles wat er nodig is om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen over jouw situatie en om advies te geven over wat de volgende stappen moeten zijn.
5. Verpak je apparaat op de juiste manier
Als jij jouw apparaat voor het herstellen van de gegevens moet verzenden, zorg er dan voor dat je het goed verpakt en gebruik een betrouwbare bezorgdienst met een volgsysteem of ga het zelf brengen. De door jou gekozen aanbieder moet je alle informatie kunnen geven, die jij nodig hebt om jouw apparaat veilig te verpakken. Als algemene regel voor persoonlijke apparaten geldt dat je een doos gebruikt, die tweemaal zo groot is als het apparaat. Je moet jouw apparaat dan voorzichtig verpakken en bij voorkeur in een anti-statische zak. Als jouw apparaat brand- of waterschade heeft opgelopen, kan jouw leverancier van gegevensherstel je advies geven over eventuele aanvullende voorzorgsmaatregelen.
Wat je vooral niet moet doen
Laten we nu eens kijken naar enkele dingen die je moet vermijden als je vermoedt dat jouw gegevens verloren zijn gegaan. Hoewel sommige van hen misschien erg logisch lijken, zijn ze allemaal erg belangrijk om te begrijpen, omdat ze allemaal kunnen bijdragen aan de waarschijnlijkheid dat je je gegevens met succes kunt herstellen.
1. Raak niet in paniek
Gegevens verliezen is, ongeacht de situatie, stressvol. In tijden van paniek hebben we vaak de neiging om irrationele of ongeïnformeerde beslissingen te nemen, wat fataal kan zijn in termen van het succesvol herstellen van gegevens. Neem even de tijd om te begrijpen wat er is gebeurd voordat je verdere actie onderneemt.
2. Gebruik je apparaat ook niet voor andere taken
Zoals we eerder al noemden moet je – als je vermoedt dat je gegevens kwijt bent – jouw apparaat, in welke hoedanigheid dan ook, even niet verder gebruiken. Zelfs ogenschijnlijk eenvoudige taken zoals het controleren van e-mails, het surfen op het internet of het doorzoeken van jouw computerbestanden, bestaat uit het schrijven van meer informatie naar jouw apparaat en het mogelijk overschrijven van de bestanden, die je bent kwijtgeraakt.
3. Open de harde schijf
Tenslotte moet je nooit proberen om je apparaat zelf te openen. Tenzij je een ervaren data hersel specialist bent en je je in een stofvrije ruimte bevindt, zul je hoe voorzichtig je ook bent bijna altijd meer schade aanrichten. Voor het draaien van harde schijven kunnen zelfs microscopische stofdeeltjes catastrofale gevolgen hebben voor jouw apparaat en gegevens vernietigen, die mogelijk door een professional zijn opgeslagen. Zoals veel doe-het-zelf-methoden is het verleidelijk om ze te proberen, maar dit is iets dat je altijd moet laten voor de specialisten.
Al met al, probeer als je vermoedt dat je gegevens bent verloren, rationeel en voorzichtig te handelen. Het nemen van die extra momenten om het probleem te beoordelen voordat je het doet, kan het verschil zijn tussen het terughalen van gegevens en het voorgoed verloren gaan. Neem in geval van twijfel contact op met jouw lokale IT-professional of een gerenommeerde leverancier voor het herstellen van gegevens – zij kunnen je advies geven over wat je vervolgens moet doen.
Laat een reactie achter