Een nieuwe autoruit, wat kost dat?

Eens in de zoveel tijd krijgt iedereen er wel mee te maken: autoruitschade. Wanneer je snel handelt dan kan een sterretje nog gerepareerd worden, maar helaas is de schade soms zo groot dat er niets anders op zit dan de voorruit vervangen. Dit artikel gaat in op de twee belangrijkste vragen rondom autoruitvervanging. Wanneer moet je autoruit vervangen worden? Maar nog belangrijker: wat kost een vervanging eigenlijk?

autoruit ferrari

De verzekeringsmaatschappij en het herstelbedrijf

Wanneer je inzicht wil in de kosten van een voorruitvervanging, dan moet je allereerst weten wat de voorruit vervangen kosten zullen zijn. Dat is afhankelijk van het type ruit dat in je auto geplaatst moet worden. De autoruitschadehersteller vraagt deze informatie op bij de fabrikant van je auto en bestelt vervolgens een ruit. De kosten van de plaatsing variëren vaak niet zo heel erg, maar er kunnen additionele kosten zijn wanneer je gebruik maakt van techniek achter de voorruit, zoals parkeerhulpsystemen. Deze moeten na plaatsing van een nieuwe ruit gekalibreerd worden, zodat ze optimaal blijven werken. Wanneer je naar een specialist in autoruiten gaat, dan weten zij of dit nodig is voor jouw auto.

Als de kosten inzichtelijk zijn, dan is de vraag wat er door de verzekeringsmaatschappij wordt vergoed. Er zijn twee verzekeringsvormen waarbij autoruitschade vergoed wordt: WA Plus verzekeringen en Allrisk polissen. Er is soms sprake van een (klein) eigen risico. Dit staat in je polisvoorwaarden en is bekend bij de autoruitschadehersteller wanneer je een afspraak maakt. Heb je een oudere auto en ben je WA verzekerd? Dan zijn de kosten helaas voor eigen rekening.

Wanneer moet een ruit vervangen worden?

Weet jij nog niet zeker of jouw autoruit vervangen moet worden? Zie hieronder de checklist om te kijken of jouw ruit niet meer te repareren is. Wanneer één van onderstaande zaken van toepassing is op de schade op jouw voorruit, dan moet de autoruit helaas vervangen worden.

  • Er zit een barst in de ruit.
  • De schade is (met uitlopers) groter dan een 2 euromunt stuk.
  • Er zitten meer dan drie schades op de voorruit.
  • De schade zit direct in het gezichtsveld van de bestuurder van de auto.
  • De schade zit minder dan 3 cm. van de rand van de ruit.
  • De schade zit op een gedeelte waar het raam gebogen is.

Zit de schade niet op de voorruit? Wanneer je schade hebt aan de zij- of achterruit, dan leidt dit ook altijd tot vervanging.

Laat een reactie achter