Wanneer je thuis een lekkage hebt, kun je behoorlijk in paniek raken. Je aanvankelijke stress zal waarschijnlijk het gevolg zijn van het feit dat je leiding net is gesprongen en je kelder onderloopt of dat je kraan wekenlang lekte, zonder dat je dit wist. Nadat die eerste stress is weggezakt, komt er terwijl je door je huis loopt en probeert om de schade die momenteel aan je huis is toegebracht te verminderen vast nog meer stress. Terwijl er een miljoen verschillende gedachten in je hoofd rondgaan, kan het moeilijk zijn om je te concentreren op wat je nu eigenlijk moet doen. Om te weten wat je precies moet doen, is het belangrijk om vast te stellen wat voor soort lekkage je precies hebt.

BEOORDEEL EERST WAT VOOR SOORT LEKKAGE JE HEBT  

GEEN ZICHTBARE SCHADE — MAAR DUUR

Dit soort lekkages zijn lastig, maar veroorzaken gelukkig niet veel significante schade aan je huis. In plaats van veel schade aan je huis te veroorzaken, zullen ze je waarschijnlijk meer tijd, energie en geld kosten om het op te lossen. Een lekkage Amsterdam kan namelijk hoog oplopen vanwege de oude panden. Bedenk wanneer de laatste keer was dat je een sproeier recht in de lucht zag spuiten bij het sproeien van het gras of wat de laatste keer was dat je je badkamer binnenging en het toilet normaal hoorde lopen.

MINIMALE SCHADE – MAAR ZAL MET DE TIJD ERGER WORDEN

Een minimale lekkage met weinig schade, zal in het begin misschien niet zo een groot probleem zijn maar als het niet wordt opgelost zal dit in de toekomst tot grotere schade kunnen leiden. Dit soort lekkage blijft vaak onopgemerkt. Je kunt denken aan een lek in je muur, een lekkende kraan of douche of een lekkend apparaat. Als dit soort lekkages aan de ketel of een boiler ontstaan, kan dat gevaarlijk zijn.

BEHOORLIJKE SCHADE – HET HUIS RAAKT BESCHADIGD EN JE MOET NU HANDELEN

Hopelijk valt een lekkage in je huis nooit in deze categorie, omdat dit soort lekkages veel schade aan je huis kunnen toebrengen. Significante lekkages zijn vrij eenvoudig te identificeren omdat je huis dan hoogstwaarschijnlijk wordt overspoeld met water. Lekkages door gebarsten en bevroren leidingen kunnen leiden tot dit soort lekkages, die onmiddellijke aandacht vereisen. Een lekdetectie Almere kan je hierbij eventueel helpen.

ONSCHADELIJKE LEKKAGES – WAT KUN JE DOEN?

 1. Draai alle kranen, douches en slangen dicht – sluit alle hoofdkranen af zodat je kunt bepalen of er een probleem met de watervoorziening in je huis is. Als er nog steeds water door de leidingen loopt, kan dit je inspanningen om de bron van het lek te lokaliseren zeker bemoeilijken.
 2. Controleer de watermeter – controleer nadat alle hoofdkranen zijn dichtgedraaid of het water nog loopt. Je kunt dit doen door de indicator voor langzaam lopend water op je watermeter te lokaliseren. Meestal heeft dit de vorm van een kleine driehoek, een ster of tandwiel. Als deze indicator nog steeds draait, betekent dit dat er nog steeds water loopt en weet je dus dat er een lekkage is.
 3. Draai het water van de toiletten dicht – de meest voorkomende boosdoener van lekkages is het toilet. Draai het water naar de toiletten dicht en controleer na elke kraan, die je hebt dichtgedraaid, de indicator voor langzaam stromend water. Als de indicator voor langzaam stromend water stopt met draaien, heb je je lek gevonden. Als het blijft draaien, probeer dan het water naar een ander toilet dicht te draaien, totdat de indicator stopt met draaien.
 4. Schakel andere apparaten één voor één uit – als het dichtdraaien van het water naar de toiletten niet laat zien dat er een lekkage is, betekent dit dat je lek ergens anders vandaan komt. Om het lek te kunnen vinden, kun je dan de apparaten één voor één uitschakelen en de indicator voor langzaam stromend water controleren of je kunt gewoon een loodgieter bellen om het lek voor je te identificeren.

LEKKAGE MET MINIMALE SCHADE – WAT MOET JE DOEN?

 1. Draai de hoofdkraan meteen dicht – het is belangrijk om je watermeter te lokaliseren en de hoofdkraan dicht te draaien voordat de lekkage nog meer schade veroorzaakt.
 2. Ruim de rommel op – als je het lek vroeg genoeg ontdekt, is het belangrijk om de troep onmiddellijk op te ruimen. Het niet opruimen van het water kan leiden tot schimmel en meeldauw en nog meer problemen veroorzaken. Daarom is het belangrijk om alles wat het water heeft geraakt te desinfecteren. Zorg ervoor dat je zorgvuldig bent met wat je aanraakt en draag indien mogelijk beschermende kleding zoals handschoenen, laarzen en gezichtsmaskers.
 3. Los het probleem, dat de lekkage heeft veroorzaakt, meteen op – als de lekkage zelf niet kan worden verholpen, bel dan een loodgieter om het probleem zo snel mogelijk op te lossen.

LEKKAGES DIE GROTE SCHADE IN HUIS VEROORZAKEN – JE MOET DIRECT HANDELEN

 1. Draai de hoofdkraan meteen dicht – lokaliseer je watermeter en sluit de hoofdkraan af om zo meer lekkages te kunnen voorkomen. Als je het water niet zelf kunt afsluiten, neem dan onmiddellijk contact op met een loodgieter om je te helpen het water af te sluiten.
 2. Leg de schade vast – documenteer de schade, die het water aan en in je huis heeft aangericht. Probeer indien mogelijk voordat je gaat opruimen foto’s en/of video’s van de schade te maken.
 3. Bel de verzekeringsmaatschappij – het is belangrijk om binnen een redelijke termijn na de lekkage je verzekeringsmaatschappij op de hoogte te stellen, zodat zij op de hoogte zijn van het probleem en actie kunnen ondernemen om je te helpen.
 4. Identificeer de bron van schade – probeer als dat mogelijk is zelf de oorzaak van de lekkage te achterhalen. Als je de bron van de lekkage echter niet kunt identificeren, moet je mogelijk een loodgieter bellen.
 5. Los het probleem, dat de lekkage veroorzaakte, op – als je de lekkage niet kunt repareren, moet je mogelijk een loodgieter bellen.
 6. Los andere problemen op – het kan nodig zijn om een aannemer te bellen om schimmel en meeldauw te helpen verwijderen of om beschadigd gipsplaat te repareren. Voer echter geen permanente reparaties uit voordat je toestemming hebt gekregen van je verzekeringsmaatschappij! Als je niet op goedkeuring wacht, krijg je mogelijk geen vergoeding voor reparaties.

lekkage-muur

NEEM CONTACT OP MET JE VERZEKERINGSMAATSCHAPPIJ

 1. Bekijk de verzekeringspolis – zorg ervoor dat je, voordat je contact opneemt met de verzekeringsmaatschappij, weet dat schade door lekkage wordt gedekt.
 2. Noteer belangrijke informatie – het is zeer belangrijk om de volgende informatie bij te houden:
 • Datum van de waterschade
 • Locatie van de waterschade
 • Contactgegevens van de eigenaar
 • Foto’s en/of video’s van de waterschade
 • Gedetailleerde inventaris van de beschadigde bezittingen
 • Prijzen voor de schoonmaak en het herstel
 • Gesprekken met de verzekeringsmaatschappij
 1. Heb geduld – breng geen wijzigingen aan. De meeste verzekeringsmaatschappijen zullen je claim binnen 15 dagen na ontvangst van een schriftelijke kennisgeving gaan onderzoeken.
 2. Regelaar – de verzekeringsmaatschappij stuurt een expert naar je toe om de schade thuis te komen inspecteren. De vergoeding is meestal een percentage van de claim en wordt afgetrokken van de schikking, die je ontvangt.
 3. Schade claimen en schade herstellen – zorg ervoor dat je alle bonnen voor het opruimen, de reparaties en andere gerelateerde kosten goed bewaart!

SCHOONMAKEN

VOOR HET SCHOONMAKEN

Zorg ervoor dat je, voordat je een grote schoonmaak uitvoert, contact hebt opgenomen met de verzekeringsmaatschappij en dat zij de schade hebben beoordeeld! Zorg ervoor dat je rubberen laarzen, rubberen handschoenen en maskers draagt om zo je kans op letsel of infectie te minimaliseren.

SCHAKEL DE STROOM UIT

Dit is vooral belangrijk als de lekkage zich in de buurt van stroom bevindt. Mogelijk moet je, als je geen stroom hebt, een elektricien bellen.

DESINFECTEER EN LAAT HET DOORLUCHTEN

Ontsmet alles dat is aangeraakt door het stilstaand water. Zorg ervoor dat je ramen en deuren opent en de ventilatoren en de luchtontvochtigers laat draaien om zo de ruimte goed te laten drogen.

PREVENTIE

Om schadelijke of zelfs onschadelijke lekkages te voorkomen, kan een lekdetectie en een automatisch uitschakelsysteem waarschuwingen via je mobiele apparaat geven.

Zo zie je dat een lekkage voor veel problemen kan zorgen, wanneer je er niet op tijd bij bent en meteen het probleem aanpakt. Hopelijk helpen deze tips je om zo min mogelijk schade op te lopen.

Laat een reactie achter