Voor de reiziger die op luxe uit is, is Cinque Terre in Italië het cadeautje aan jezelf die je maar kunt blijven geven. Met Cinque Terre creëer je herinneringen voor het leven met de ongebruikelijke landschapspareltjes die er bovenuit springen vergeleken met alle andere reizen die je in je leven hebt gemaakt.

Het is een Nationaal Park in de Toscane, maar ook een UNESCO Werelderfgoed. Een briljant stuk prachtige kust, met woorden als pittoresk om het te beschrijven, erg kleurrijk en natuurlijk, allemaal tegenlijk. Het wordt tegenwoordig “Cinque Terre Riviera” genoemd.

Omdat het gelegen is aan de Ligurische kust ten westen van La Spezia in Noord-Italië is het gemakkelijk om er te komen met de trein (bezoek de website van TrenItalia) vanuit elke grotere stad in Italië.

“Cinque Terre” betekent “Vijf Landen” in het Nederlands. Het is een strook van vijf oude kustplaatjes die langs de kliffen aan de kust zijn gebouwd om plunderende piraten in de gaten te houden. De piraten waren honderden jaren lang regelmatige indringers vanaf de twaalfde eeuw. Om het nog erger te maken voor de het Genuese volk besloten ze om langs de kust een lange strook dorpjes te bouwen die op wacht zouden blijven voor indringers vanaf zee en om waarschuwingen door te sturen door de dorpjes heen richting het noorden, en verder het land in naar de dorpjes en steden.

Vandaag de dag zijn er nog vijf van deze dorpjes over om te bezoeken. Elk dorpje heeft haar eigen persoonlijkheid en mooie landschappen. Zodra je een hotel hebt gevonden zal je achter veel manieren komen om tussen dorpjes te reizen zodat je ze allemaal kunt bezoeken: een plaatselijke trein stopt de hele dag door in alle vijf de dorpjes; je kunt op voetpaden lopen, paden en sporen; elk dorpje heeft bootjes (met bestuurders) die je kunt huren. Je kunt natuurlijk ook voor een combinatie van alle opties kiezen.

Wanneer je twee tot vier nachten verblijft in Cinque Terre dan zal je maximaal kunnen genieten van de pareltjes die je te wachten staan in elk dorpje. Hieronder vind je vele tips om erachter te komen wat te doen in Cinque Terre. De dorpjes staan op volgorde van Monterosso al Mare in het noordwesten richting het zuidoosten waar je Riomaggiore kunt vinden.

1. Monterosso al Mare

Monterosso al Mare

Monterosso bestaat uit twee delen: het oude en het nieuwe deel van het dorp die in verbinding met elkaar staan met een interessante tunnel. De oudheid van het dorp is letterlijk de attractie met alle kleine straatjes, het populaire oude klooster (gebouwd in Kapucijnstijl uit de 17e eeuw) en de middeleeuwse vierkanten klokkentoren die is afgewerkt met kantelen.

Je vindt er veel citroenbomen en je kunt er van alles proeven met citroen omdat de eigenaren van plaatselijke winkeltjes en restaurants veel verstand hebben van citroen! Is het een warme dag? Koel dan lekker af met de beste Limoncellodrankjes en citroen-ijs ter wereld. In het noordelijke puntje van het strand vind je een zeer groot beeldhouwwerk van Neptunus (de reus van Monterosso) die uit de rotsen van de klif is uitgehakt. Hij draagt een enorme zeeschelp op zijn schouders die ook meteen als terras van Villa Pastine dient. Tijdens een bomaanval op Monterosso in de Tweede Wereldoorlog heeft het standbeeld en de villa het zwaar te verduren gekregen.

2. Vernazza

Vernazza

Dit dorpje is heerlijk om doorheen te wandelen omdat er namelijk geen auto’s toegestaan zijn. Het is “een van de meest echte vissersdorpjes aan de Italiaanse Rivièra”. De natuurlijke haven gaf het dorp een verdedigingssysteem aan het water, belangrijk voor de kustbewoners. In de 13e eeuw was de haven een plek vanuit waar marinevloten en soldaten werden uitgezonden om te vechten tegen plunderende piraten. De muur om de stad is gebouwd in de 15e eeuw en dient als een extra laag verdediging. Twee middeleeuwse kerken staan nog steeds bewaard gebleven in Vernazza: Kerk van Santa Margherita d’Antiochia (gebouwd in het jaar 1318) waarvan de achthoekige klokkentoren is toegevoegd in de 18e eeuw, en de kleine stenen kapel van Santa Marta die je kunt vinden in de hoofdstraat van het dorp.

Castello di Vernazza was de uitkijktoren die ontworpen is om plunderaars in de gaten te houden in de 15e eeuw.

3. Corniglia

Afbeeldingsresultaat voor Corniglia

Dit is het enige dorp van de vijf dorpjes die niet echt in contact staat met het water. Corniglia is ongeveer op 75 meter hoogte gebouwd op een klif en ligt in het middelpunt van de vijf dorpjes. Je vindt er gewassen en wijngaarden die het dorp aan drie kanten omringen, terwijl de vierde kant van het dorp richting het blauwe water van de Ligurische Zee is gebouwd. In tegenstelling tot de andere dorpjes heeft Corniglia geen haven. De middeleeuwse kerk van San Pietro (gebouwd in het jaar 1350) is een populaire bestemming. De enige ruïnes in het dorp vind je aan de top van de klif, gebouwd in het jaar 1556. De belangrijkste plein, Largo Taragio, is het hart van het dorp met uitzicht op de oceaan en waar je genoeg plaatselijke wijn kunt vinden.

4. Manarola

Manarola

Manarola is het meest gefotografeerde dorpje van de vijf. De kleurrijke torenhuisjes in Genuese stijl zullen je vast voor tientallen jaren bijblijven. Dit dorp, gebouwd in de 12e eeuw, was een behoorlijk obstakel voor de rovende piraten. Het woord ‘Manarola’ komt van het Latijnse ‘Magna Rota’ of ‘Groot Wiel’, en verwijst naar het grote molenwiel die je in het dorp kunt vinden. De Kerk van San Lorenzo (gebouwd in 1338) en de klokkentoren zijn beide populaire bezienswaardigheden voor bezoekers. Ook het museum van Manarola is een bezoekje waard, waar je leert over het ontstaan van dit eigenaardige kustplaatsje. De lokale wijn “Sciacchetrá” wordt geserveerd met of zonder bijpassend gerecht in bijna elk restaurantje in het dorp en moet je zeker proeven.

Het wandelpad tussen Manarola en Rio Maggiore (via dell’Amore, “liefdespad”) is een vande meest populaire bestemmingen van het dorp.

5. Riomaggiore

Riomaggiore

Het meest zuidelijke dorpje van de vijf is Riomaggiore. Dit dorp, gebouwd in het begin van de 13e eeuw, straalt middeleeuwse charme uit, heeft erg lekkere lokale wijnen, heeft kleurrijke torenhuisjes die gebouwd zijn in Genuese stijl en je vindt er genoeg winkeltjes en restaurants. De charme van het pad dat in verbinding staat met Manarola heeft is echt iets wat je moet ervaren. Oh, en vergeet het prachtige uitzicht over de Ligurische Zee niet.

Laat een reactie achter