De voorruit van je auto vervult een belangrijke taak – dus als je met een beschadigde voorruit doorrijdt, moet je je bewust zijn van de wet en de risico’s, die je loopt. In deze handleiding vertellen we je alles wat je moet weten om problemen met je voorruit te voorkomen of op te lossen zodat je, voordat het een groot probleem kan worden, alles onder controle hebt.

Hoe ernstig is een gebarsten voorruit?

De voorruit van je auto dient in een goede staat te worden gehouden. Een autoruit doet veel meer dan alleen bescherming bieden tegen wind en regen – een heldere en onbeschadigde voorruit is ook essentieel voor een goed zicht.

Een gebarsten voorruit kan het zicht van een bestuurder belemmeren, waardoor het moeilijk wordt om het naderend verkeer en andere gevaren op de weg te kunnen zien. Zelfs kleine krasjes en kleine sterretjes kunnen problemen veroorzaken; deze kunnen de verblinding en de schittering van het zonlicht en de koplampen van andere auto’s erger maken.

Een voorruit is ook een essentieel onderdeel van de structuur van je auto. Niet alleen dat, een verkeerd gemonteerde voorruit kan ook de werking van de airbag aan de passagierskant in een auto verstoren.

Hoe voorkom ik dat een scheurtje in mijn voorruit steeds groter wordt?

auto-voorruit

Als je zelfs maar een klein scheurtje of een sterretje in de voorruit van je auto opmerkt, negeer dit dan niet. De schade herstelt zichzelf niet – een gebarsten voorruit is vaak het resultaat van een sterretje dat niet is gerepareerd en vervolgens uitgroeide tot iets ernstigers. Voorruit vervangen kosten kunnen hoog oplopen wanneer je te lang hiermee wacht.

Het is sneller – en ook goedkoper – om kleine beschadigingen te laten repareren dan een volledig gebarsten voorruit, die meestal volledig moet worden vervangen.

Het beste is om het sterretje of het scheurtje zo snel mogelijk te laten repareren. Stel de reparatie niet uit, zelfs als de schade niet in je gezichtsveld ligt – een scheurtje waaraan niks wordt gedaan, kan al snel de hele voorruit barsten.

Een sterretje kan worden gerepareerd door er een epoxy– of acrylkleefstof te injecteren. Dit sluit het sterretje af zodat vocht en vuil zich niet kunnen ophopen. Maar grotere scheuren kunnen niet zo gemakkelijk worden opgevuld, wat betekent dat er dan een meer gedetailleerde reparatie van de gebarsten voorruit nodig is.

Hoewel het vrijwel onmogelijk is om te voorkomen dat een steentje jouw auto raakt, wat resulteert in een gebarsten of beschadigde voorruit, zijn er wel enkele basistips die kunnen helpen bij het voorkomen van het scheuren van de voorruit:

  • Giet bij koudere temperaturen, wanneer de voorruit bevroren is, geen heet of kokend water op de ruit. Plotselinge temperatuurschommelingen kunnen het glas doen barsten.
  • Vervang de ruitenwissers regelmatig om ervoor te zorgen dat ze goed werken en om vuil en stof te kunnen verwijderen. Dit wordt zeker één keer per jaar aanbevolen.
  • Inspecteer de voorruit op lichte tekenen van schade en als er schade is, laat dan onmiddellijk een reparatie uitvoeren om te voorkomen dat kleine scheurtjes en sterretjes groter worden.
  • Rijd voorzichtig op wegen met een slecht wegdek en wegen die worden gerepareerd om te voorkomen dat steentjes en grind de voorruit raken.
  • Rijd op een redelijke afstand van de voorligger.

Is het strafbaar om met een gebarsten voorruit te rijden?

man uit het raam auto

Rijden met een gebarsten voorruit kan worden beschouwd als een overtreding. Het kan betekenen dat een motorvoertuig in een gevaarlijke toestand wordt gebruikt.

Volgens de wet moeten chauffeurs volledig zicht op de weg moeten hebben en dat de ruiten in goede staat moet worden gehouden. Een gebarsten voorruit kan het zicht van de bestuurder belemmeren. Als een automobilist wordt gestopt, kan dit resulteren in een waarschuwing voor het intrekken van het rijbewijs, totdat de ruit is gemaakt en een boete.

Als je met een gebarsten voorruit rijdt en je een ongeval krijgt, dan kun je worden beschuldigd van een ernstige overtreding. Het ongeval kan dan jouw verantwoordelijkheid zijn omdat jij met een beschadigde voorruit reed.

Laat een reactie achter