Gent is misschien niet de eerste stad die in je opkomt als je aan een reis in Europa denkt, en dat kan wel eens een van de belangrijkste redenen zijn om te gaan. Zonder de massa toeristen die sommige prachtige steden kan overweldigen, is Gent, België, een plaats waar je de bezienswaardigheden kunt bekijken, door de straten kunt dwalen, en met de plaatselijke bevolking kunt rondhangen zonder te wedijveren om ruimte of te worden afgeschrikt door toeristische lokkertjes.
Reizen naar Gent voelt bijna als het ontdekken van een geheim. Zijn prachtige gotische gebouwen worden gemengd met straatkunst, cafés aan het water, en zelfs een kasteel. Er zijn genoeg leuke dingen te doen in Gent om een heel weekend, zo niet langer, bezig te houden.
Hoe kom je het beste in Gent?
Gent ligt in het noordwesten van België in de regio Vlaanderen. Van gent naar Brussels airport duurt ongeveer 35 minuten met de trein of een uurtje met de bus.
Dit zijn de leukste dingen om te doen in Gent!
Patershol buurt
De kronkelige, draaiende straatjes van de Gentse wijk Patershol zijn omzoomd met 16de-eeuwse huizen, kunstenaarsateliers, en restaurants. Voor even voelt een bezoek hier bijna alsof je terug in de tijd bent gestapt.
In een stad die bekend staat om haar eten, staan de bestemmingen in het Patershol bovenaan de lijst. Van Turks tot Italiaans en Japans tot Spaans, er zijn heel wat keukens om uit te kiezen. Of je nu eigenzinnig, ongedwongen of chique wilt, je vindt er iets lekkers.
Een ander hoogtepunt in het Patershol is Confiserie Temmerman, een klassieke snoepwinkel met een sierlijke barokke buitenkant. De oudste snoepwinkel van de stad wordt al acht generaties lang door dezelfde familie gerund. Stap binnen om hun klassieke snoepjes te bekijken. Als je nog niet eerder voor cuberdons gestopt bent, is Temmerman een perfecte plaats om er een paar te kopen.
Streetart
Straatkunst is een van onze favoriete dingen om in een stad te ontdekken, en het centrum van Gent heeft een levendige straat kunst cultuur. Overal in de stad vind je grote muurschilderingen van bekende kunstenaars, maar ook kleinere werken van opkomende kunstenaars. Er is geen tekort aan legale doeken voor kunstenaars om hun spullen te tonen, en Gent viert hun bijdragen aan de kunstscène van de stad.
Een halte op de must do lijst voor veel bezoekers is de Werregarenstraat, bij de meesten nu bekend als “graffiti steegje”. De voetgangersstraat is een mengeling van werk. Begonnen tijdens de Gentse Feesten in 1995, is het project van week tot week nooit hetzelfde en verschijnen er steeds nieuwe tags en ontwerpen.
Elders in de stad zijn steegjes gevuld met stripfiguren, felblauwe bandieten op de flanken van gebouwen, en allerlei buitenaardse wezens. De veelgeprezen kunstenaar en Gentenaar Roa heeft werken bijgedragen met zijn grootschalige dieren.
Gravensteen
Een van de topattracties van Gent ligt midden in het centrum van de stad. Het 12de-eeuwse Gravensteen (Gravensteen) is onmogelijk te missen. Met een slotgracht en torentjes doemt het imposante bouwwerk op boven de rivier de Leie.
Van 1180 tot 1353 was het kasteel de residentie van de graven van Vlaanderen en was het sterk verweven met het politieke gebeuren. Het werd gebouwd door graaf Filips van de Elzas op de plaats van een vroegere versterking. Met zijn kantelen en wapens moest het zijn kracht tonen tegenover de veelvuldige uitdagingen van de hogere klasse.
Nadat de graven vertrokken waren, werd het kasteel in Gent gebruikt als rechtbank en gevangenis. Het werd uiteindelijk een katoenspinnerij, die geleidelijk in verval raakte. Na een uitgebreide restauratie bezit het Gravensteen een unieke collectie martelwerktuigen en een enkel harnas, maar het meubilair is over het algemeen karig.
Een 45 minuten durende audiogids geeft iets meer context bij de kamers en het verhaal van het kasteel, maar is veel meer amusement dan historische informatie (de stem wordt ingesproken door een Belgische komiek). Het poortgebouw, de vestingmuren, de donjon en de stallen zijn toegankelijk voor bezoekers. Net als het belfort biedt het Gravensteen spectaculaire uitzichten vanaf de top.
Rondvaart door het kanaal
Laat niet na de stad vanaf het water te bekijken. Er zijn verschillende mogelijkheden, maar de boot die wij namen vertrekt vlak voor het Marriott.
In verschillende talen geeft de kapitein een rondleiding en een diepere kijk op de geschiedenis van Gent en zijn mooie gebouwen. Een rondvaart door de grachten is de perfecte gelegenheid om je voeten te laten rusten en tegelijk een beetje bij te leren.
Belfort van Gent
Voor het mooiste uitzicht in de stad ga je het belfort (belfort) op. Het gebeurt niet vaak in Europa dat je een 14de-eeuwse klokkentoren vindt waar je een lift kunt nemen in plaats van 300+ trappen op te moeten sjouwen. Als dat gebeurt, maak er dan gebruik van.
Het 300 voet hoge Belfort van Gent staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een van de top dingen om te zien als je Gent bezoekt. Het werd voltooid in 1380 en was de voornaamste wachttoren van de middeleeuwse stad, en zijn beiaard kondigde de tijd aan en gaf waarschuwingen.
Op de weg naar boven is er een tentoonstelling over de beroemde draken van het belfort, die sinds de bouw van de toren de plek bewaakt heeft. Er zijn twee eerdere incarnaties van hem in verschillende staten van compleetheid. Je ziet ook een de reusachtige klok die “Roland” heet en een enorme draaiende trommel die eruit ziet als het inwendige van een muziekdoos, die verantwoordelijk is voor de muziek van het carillon. Maar de echte attractie is het uitzicht. Het is een van mijn favoriete plaatsen in Gent.
Het belfort is de middelste van de drie torens van de stad, en biedt dus een mooi uitzicht op de St. Nicolaaskerk en het oude centrum van Gent aan de ene kant en St. Bavo aan de andere. Wil je een mooie foto van de Sint-Niklaaskerk zoals op onze foto hierboven, kom dan halverwege de ochtend, als de zon achter je staat (en hopelijk niet te veel schaduwen werpt).
STAM, Stadsmuseum Gent
Gevormd door een 14de-eeuwse abdij, een 17de-eeuws klooster en een 21ste-eeuws gebouw, weerspiegelt de fysieke structuur van STAM, Stedelijk Museum Gent de inhoud die je binnen te zien krijgt. Met een verscheidenheid aan interactieve collecties en tentoonstellingen traceert het museum de geschiedenis van de stad vanaf de middeleeuwen en projecteert het zelfs wat de toekomst zou kunnen zijn. Het is een leuke plek om te bezoeken om de stad beter te begrijpen.
De Slagerszaal
De Slagerszaal op het Groentenmarktplein was oorspronkelijk een overdekte markt en dateert uit de 15de eeuw. Het indrukwekkende houten gewelf werd helemaal zonder spijkers gebouwd, en die dakspanten dragen nu de traditionele drogende Ganda Ham, een plaatselijke specialiteit.
Met een knipoog naar zijn wortels is de Slagerszaal de beste plaats om authentiek Oost-Vlaams eten te vinden in Gent. Dat is geen geringe prestatie als je bedenkt dat er meer dan 175 traditionele regionale culinaire producten zijn, en de Slagerszaal heeft ze allemaal. Behalve de ham vind je er heerlijke Tierenteyn mosterd, Breydel spek, talrijke streekbieren, kazen en kaaskroketten, en nog zoveel andere lekkere dingen.
De producten in de Slagerij kun je per stuk kopen of samenstellen in een geschenkverpakking, en vele zijn verpakt om door de douane te komen als je ze mee naar huis wilt nemen. Om het eten op het moment zelf te proberen, kun je terecht in het restaurant ter plaatse.
Sint Nicolaas Kerk
De Sint-Niklaaskerk is een van de markantste Gentse bezienswaardigheden. Ze werd gebouwd vanaf de 13de eeuw, voornamelijk in de Scheldegotische stijl, met gebruik van blauwsteen uit de streek rond Doornik.
Met torentjes aan weerszijden en een centrale toren is Sint Nicolaas gemakkelijk een van de mooiste plekken om in Gent te zien. Met zijn ligging in de buurt van het Belfort en Sint-Baafs wordt het de derde van de drie torens waar de stad bekend om is. Als je begint over de Sint-Michielsbrug naast de Korenmarkt en je dan omdraait, krijg je een fabelachtig uitzicht op deze historische gebouwen.
De binnenkant van de kerk is vrij typisch voor historische Belgische kerken, maar ze kan geen kaarsje ophouden voor de St. Bavo’s (weinig plaatsen kunnen dat). Een snel bezoek aan het interieur is de moeite waard want de kerk bezoeken is gratis, maar wij vonden de buitenkant het hoogtepunt.
Vrijdagmarkt plein
Het Vrijdagmarkt plein, een van de oudste en grootste pleinen van de stad Gent, dankt zijn naam aan de wekelijkse markt die er wordt gehouden. Elke vrijdag en zaterdag vult het plein zich met verkopers die plaatselijke lekkernijen, kleding en huishoudelijke artikelen verkopen. Een standbeeld van de vooraanstaande 14de-eeuwse zakenman Jakob van Artevelde overziet het geheel.
Rond het plein staat het Ons Huis (“Huis van het Volk”), het hoofdkwartier van de socialistische beweging van de streek, en veel plaatsen om te eten en te drinken, sommige met buiten patio. Als je de frietkraam bij de Beenhouwerszaal gemist hebt, is er hier nog een lekkere optie-Frituur Jozef frietwagen.
Direct achter het Van Artevelde standbeeld ligt de Baudelostraat, waar veel vintage winkels zijn. We vonden het het leukst vanwege de aaneenschakeling van kleurrijke panden met sierlijke gevels en balkons.
Dulle Griet
Dulle Griet is een van de top bars in Gent voor bierliefhebbers. Met meer dan 500 bieren op de kaart is het moeilijk je iets voor te stellen dat deze kroeg niet heeft.
Vernoemd naar het enorme kanon net om de hoek heeft biercafé Dulle Griet een gezellig middeleeuws interieur met wagenwielen, biervaten, en veel throwback bier reclames. Er zijn hier veel lekkere bieren te proeven, maar de Max is de reden dat deze plek bekend is.
Max bier komt in een reusachtig, speciaal gemaakt glas, compleet met een houten standaard om het rechtop te houden. Bezoekers hebben het glas zo mooi gevonden, dat ze geprobeerd hebben het mee naar huis te nemen (hoewel ze zo groot zijn, lijkt dat moeilijk). Dulle Griet heeft een gemakkelijke oplossing bedacht: krijg een biertje, geef je schoen.
Als een klant zijn Max biertje krijgt, rinkelt de kelner en bel en wordt een mand van het plafond neergelaten. De schoen gaat erin, en de mand wordt meteen weer omhoog gehesen. Je krijgt je schoen terug als je klaar bent. Het is misschien wel de meest unieke vorm van verzekering die we gezien hebben, maar het is allemaal voor de lol.
Probeer een cuberdon
Als je nog nooit van een cuberdon gehoord hebt, ben je niet de enige. Dit dieppaarse suikerklontje is het kenmerkende snoep van de stad. Ga niet weg zonder er een geprobeerd te hebben.
Er zijn twee verschillende theorieën over de oorsprong van het snoepje. De ene is dat het in Brugge gemaakt werd door een lid van de geestelijkheid – vandaar de “geestelijkenmuts”. De andere ontstond bij toeval, toen een apotheker hoestsiroop vond die aan de buitenkant hard werd maar in het midden nog vloeibaar was. Gelukkig is er niets medicinaals aan deze traktatie.
De gemakkelijkste plaats om verzekerd te zijn van een cuberdon is op de Groentenmarkt naast de Beenhouwerszaal. Daar vind je twee karren – historische rivalen voor je zaak – hoog opgestapeld met kleurige kegelvormige snoepjes.
Cuberdons hebben een dikke suikerachtige schelp met een vulling van dezelfde smaak. De paarse, die het meest traditioneel zijn, smaken naar framboos. Er zijn er ook met appel, aardbei, citroen, en bosbes. Ten tijde van ons bezoek kregen we een gemengde grote voor €5 euro, dat is de gemakkelijkste manier om alle soorten te proberen.
Korenmarkt plein
De Korenmarkt komt zo dicht als Gent bij het hebben van een hoofdplein komt, meer door zijn ligging in de buurt van verschillende belangrijke bezienswaardigheden dan door zijn omvang.
Op de hoek staat het voormalige postkantoor, dat nu winkels en een hotel genaamd 1898 The Post is. Ook is er de mooie St. Nicolaaskerk met zijn arduinen stenen. Het plein is omringd met verschillende historische gebouwen, die nu bars en restaurants zijn die terrasplaatsen hebben. Bij mooi weer is de Korenmarkt als één reusachtig openluchtcafé.
Pauzeer even om een kopje koffie te drinken en wat te winkelen. De Korenmarkt is ook de ideale plek om een beetje mensen te kijken.
Korenlei en Graslei
De kades van de rivier de Leie zijn mooie plaatsen om wat tijd door te brengen. Korenlei (Korenmarkt) op de linkeroever en Graslei (Grasmarkt) net over het water op de rechteroever hebben historische gebouwen en een hoge concentratie terrasjes.
De plaatsen dateren uit de 5de eeuw toen Gent het centrum was van de graanhandel in het graafschap Vlaanderen. De meeste van de huidige gebouwen werden in de Middeleeuwen gebouwd, hoewel ze in de loop der eeuwen gerestaureerd en aangepast werden. We zijn sukkels voor dit soort architectuur, dus wandelen langs de oevers is behoorlijk dromerig.
Riviertafereel met boten en traditionele gebouwen
Sommige van de gebouwen zijn omgebouwd tot restaurants en cafés. Bij mooi weer vullen hun buitenterrassen zich met mensen die aan de waterkant van de zon genieten met een Belgisch biertje (of twee) in de hand. De kades zijn een geweldige plek om te zitten en van het leven te genieten.
Festivals
Gent heeft het hele jaar door veel leuke festivals en braderieën om uit te kiezen. Zoveel zelfs, dat de toeristische website het uitroept tot “Festivalstad”.
Eind juni en begin juli brengt het Gent Jazz Festival. Belgische acts en grote namen als Sting, Gregory Porter, Herbie Hancock, en Norah Jones bieden 10 dagen lang concerten aan. Half september komen de bezoekers van het Festival van Vlaanderen om bijna 200 klassieke en wereldmuziekconcerten van overal in de stad te zien. Samen hebben deze twee evenementen de stad de titel van UNESCO Creatieve Muziekstad opgeleverd.
Even belangrijk is het Gentse Feesten, dat elk jaar in juli 10 dagen lang plaatsvindt. Het zijn eigenlijk vier festivals die in dezelfde periode plaatsvinden, met muziek, poppenspel, straattheater, en dans. De hele stad verandert in een reusachtige kunstzinnige zee van muzikale en theatrale voorstellingen, met mimespelers, straatartiesten, komedianten, straatmuzikanten, en gratis muziek van elk genre over 10 stadspleinen.
In december en begin januari staat Gent in het teken van de kerstmarkten. Je kunt overal in de stad eten, drinken en vrolijk zijn, met champagne, glühwein, en smeltende, pruttelende raclette om elke hoek. Er is schaatsen, verlichting, en volop gelegenheid om te winkelen in de meer dan 150 houten hutten die verspreid staan van voor de St. Bavo’s tot aan de Korenmarkt. We bezochten zes verschillende kerstmarkten in België-waaronder Brussel en Brugge-en Gent behoorde tot onze favorieten.
Andere bijzondere evenementen zijn culinaire festivals zoals het Vegan Summer Fest en de Gent Smaakt, het Patershol buurt straatfeest, en het jaarlijkse Film Fest Gent. Er gebeurt hier bijna altijd iets bijzonders.
De kathedraal van St. Bavo
Er staat al meer dan 1000 jaar een religieus gebouw op de plaats van St. Bavo’s Kathedraal. De huidige gotische kathedraal-compleet met zijn 290 voet hoge klokkentoren-is een van de populairste Gentse toeristische attracties.
De kathedraal zelf is schitterend. Met vier grote orgels, een barok hoogaltaar, een schilderij van Peter Paul Rubens, en een preekstoel gemaakt van marmer en verguld hout, biedt de kathedraal veel te zien. Maar de echte reden waarom mensen massaal naar St. Bavo’s trekken is het Gentse Altaarstuk (dat je niet mag fotograferen).
Officieel getiteld ‘De Aanbidding van het Lam Gods’ wordt het Gentse Altaarstuk beschouwd als het eerste meesterwerk uit de Renaissance en als een van de beste kunstwerken in België. Het 20-luiken tellende werk werd in 1432 voltooid door de gebroeders Van Eyck en is een van de vroegst bekende olieverfschilderijen.
Het schilderij is gestolen, verhandeld en bijna vernietigd door mensen als de Oostenrijkse keizer Jozef II, Napoleon en Hitler. Gezien zijn leeftijd en zijn bewogen geschiedenis is het een wonder dat het schilderij het überhaupt overleeft. Bij recente restauraties is het schilderij schoongemaakt en zijn vroegere “fixes” verwijderd. De kleuren zijn nu spectaculair-het lijkt alsof het vorige week geschilderd is in plaats van 600 jaar geleden.
Om het altaarstuk te zien heb je een kaartje nodig, dat wordt geleverd met een augmented reality optie (St. Bavo’s is verder gratis te betreden). Elke dag van 12.00 tot 13.00 uur worden de panelen naar binnen geklapt, zodat het werk aan de buitenkant te zien is. De rijen kunnen lang zijn voor deze populaire bezienswaardigheid, dus als ze op je lijst van te bezoeken plaatsen in Gent staat, is vroeg of laat op de dag gaan meestal beter om de drukte te vermijden.
Wanneer Gent bezoeken?
Het hoogseizoen loopt van april tot oktober, en de zomerfestivals trekken mensen uit heel België en de hele wereld, zodat de prijzen stijgen.
Het zomerweer is heerlijk met veel zon, maar het wordt zelden te heet om van het buiten zijn te genieten. De late lente en de herfst hebben meestal milder weer en lichtere toeristische drukte, behalve tijdens de vakantieweekenden. De late herfst, winter en vroege lente kunnen koud en nat zijn. Het weer is echter onvoorspelbaar-we hadden overvloedige zon en geen regen tijdens ons bezoek in december, vergeleken met een bewolkte, miezerige reis naar Gent in april.
Laat een reactie achter