Met een spannende geschiedenis, een ongelooflijke architectuur, kunst en cultuur en niet te vergeten de restaurants en hotels van wereldklasse, plus warme en gastvrije mensen heeft het grootste land ter wereld de reiziger, die op zoek is naar luxe, heel veel te bieden. Moskou en St. Petersburg zijn de perfecte plaatsen om te beginnen. Plan minimaal een week in als je van plan bent om beide steden te bezoeken. Als je meer tijd hebt, zou een paar nachten in het sprookjesachtige gebied net buiten Moskou, dat bekend staat als de Gouden Ring, een onvergetelijke aanvulling op je reis zijn.

  1. Dompel jezelf onder in de geschiedenis

De Russische geschiedenis leest als fictie, maar het is realiteit! Van de Romanovs en Raspoetin tot aan de revolutie: een bezoek aan Rusland brengt ongeacht in welke periode je geïnteresseerd bent haar geschiedenis tot leven. Stel je voor dat je een gepensioneerde KGB-kolonel ontmoet, een bezoek brengt aan de ondergrondse wereld van een geheime bunker uit de Koude Oorlog of in het Museum voor Kosmonauten de ruimtewedloop vanuit Russisch perspectief bekijkt.

rusland geschiedenis

Ga meer dan 1000 jaar terug in de steden en de dorpen in de buurt van Moskou, die omzoomd zijn met majestueuze kerken en verspreid liggen over het vrijwel ongewijzigde landschap dat de zogenaamde Gouden Ring vormt. Mocht je meer interesse hebben voor de keizerlijke periode, dan kun je zelfs terwijl je een bezoek brengt aan enkele van de vele paleizen van de familie Romanov in een voormalig paleis in Sint-Petersburg verblijven…

  1. Ga in keizerlijke stijl terug in de tijd

In Moskou is een bezoek aan Kuskovo, het zomerlandgoed van de familie Sheremetev, het hele jaar door uniek. Vanwege de delicate aard van het behoud van het originele interieur zul je zien dat, als je het in de winter bezoekt, de conservators hun bontjassen binnen dragen! In St. Petersburg loop je het risico om paleismoeheid te ervaren, want er zijn er zoveel! Een van onze favoriete paleizen is het Yusupov-paleis in het centrum van de stad, met zijn fascinerende verhaal over Raspoetin en het perfect ontworpen privé theater.

paleis rusland

Het zomerpaleis van Peterhof is bekender om zijn tuinen en fonteinen dan om zijn vertrekken. Om een ​​mooi paleis van binnen te kunnen zien, moet je het buitengewone Chinese paleis van Catharina de Grote bezoeken. Het is HET enige zomerpaleis in de omgeving van Sint-Petersburg dat tijdens de Tweede Wereldoorlog niet werd verwoest en werd herbouwd. Het Catharinapaleis in Sint-Petersburg is een must, maar vergeet ook niet om de onlangs gerestaureerde en zelden bezochte kamers vol agaten in een apart gebouw op het terrein te bekijken.

  1. Bekijk het klassiek ballet waar het ooit begon

Rusland staat over de hele wereld bekend als het mekka voor klassiek ballet. Het Mariinsky Ballet werd in 1740 opgericht en het Bolshoi bijna 40 jaar later. Beide podia zijn voor elke balletliefhebber heilige grond en hun producties van wereldklasse worden elke avond in St. Petersburg op drie podia van het Mariinsky en in Moskou op twee podia van het Bolshoi uitgevoerd. Wie kan er nu het zien van het Zwanenmeer of de Notenkraker niet weerstaan ​​op de podia waarvoor ze werden gechoreografeerd? In beide theaters kunnen er ook privé rondleidingen achter de schermen worden georganiseerd.

klassiek ballet

Voor degenen met een grote interesse kan in Sint-Petersburg een rondleiding door de strikt voor publiek gesloten Vaganova balletschool worden geregeld. Vergeet niet dat beide bedrijven in de zomer (van augustus tot eind september) op tournee gaan dus vermijd een bezoek tijdens deze periode als het zien van een ballet, een opera of een symfonie een prioriteit voor je is.

  1. Eet in uitzonderlijke restaurants

Een van de vele dingen die je over Rusland zal verbazen, is de uitstekende kwaliteit van de restaurants en het eten. Het verschil met zelfs een decennium geleden is behoorlijk spectaculair. White Rabbit in Moskou heeft tweemaal in de lijst met ‘s werelds 50 beste restaurants gestaan, net zoals Twins dat zijn naam te danken heeft aan de chef-koks Ivan en Sergey, die een identieke tweeling zijn!

restaurant rusland

In St. Petersburg biedt Cococo een ongelooflijk innovatieve kijk op de traditionele Russische klassiekers en Blok, vernoemd naar een Russische dichter uit de ‘zilveren eeuw’ is gespecialiseerd in Russisch rundvlees van zeldzame rassen. Voor de absolute top en de beste kwaliteit van lokale producten moet je naar de twee grootste restaurants: Ginza en Novikov. Tel daarbij op de overvloed aan uitstekend goedkoop etnisch eten uit de voormalige Sovjetrepublieken (Georgië, Armenië en Azerbeidzjan, om er maar eens een paar te noemen) en we zouden zelfs kunnen zeggen dat Moskou en Sint-Petersburg hard op weg zijn om echte foodiesteden te worden.

  1. Verblijf in fantastische luxe hotels

Zowel in Moskou als in St. Petersburg word je verwend met een ruime keuze aan luxe hotels. Het Ararat Park Hyatt in Moskou biedt vanuit het serrerestaurant op de 10e verdieping een spectaculair uitzicht over de stad en het Four Seasons ligt op een steenworp afstand van het Rode Plein. Deze hotels zijn ook onze top twee keuzes voor locatie en service. Wat betreft het karakter is onze eerste keuze het historische Hotel Savoy, een klassiek boetiekhotel met 69 kamers.

luxe hotel rusland

In St. Petersburg is het weelderige Four Seasons Lion Palace, geopend in 2013, gevestigd in een voormalig paleis en perfect gelegen aan het St. Isaac’s Square. De Xander Bar in het hotel is de perfecte plek om kaviaar en wodka te proeven! Het Belmond Grand Hotel Europe, dicht bij Arts Square, verwelkomt al meer dan 140 jaar gasten. Het ontbijt in het prachtige Belle Époque L’Europe restaurant is een waar hoogtepunt.

  1. Bekijk enkele van ‘s werelds grootste kunstmusea

Catharina de Grote was een productieve kunstverzamelaar en legde de basis voor wat tegenwoordig een van de grootste musea ter wereld is: het Staatsmuseum de Hermitage. De Russische adel waren tijdens de Romanov-periode ook grote verzamelaars en voorstanders van kunstenaars uit de 19e en 20e eeuw. Tijdens de Sovjetperiode werd de kunst door de overheid gedemocratiseerd en vele kunstwerken werden toen voor het eerst tentoongesteld aan het Russische publiek. Tegenwoordig zijn de vijf gebouwen van de oorspronkelijke Hermitage met meer dan 3 miljoen kunstwerken aangevuld met een zesde gebouw dat een ander museum op zich is. Het Generale-Stafgebouw van de Hermitage herbergt nu de onovertroffen verzameling Franse impressionisten, moderne Europese kunst en tijdelijke tentoonstellingen.

museum rusland

Als je toch in de buurt bent, is ook het Russisch Museum met zijn enorme collectie puur Russische kunst van Repin tot Malevich echt iets wat je niet mag missen. In Moskou zijn het Pushkin Museum voor Schone Kunsten, de Tretyakov-galerij en het Garage Museum voor hedendaagse kunst in het Gorky Park uitzonderlijke hoogtepunten op zich.

  1. Ontdek de Russische ziel

Er is veel geschreven over de Russische ziel en wat de essentie van Russisch zijn echt betekent. Het is, zoals Dostojevski al schreef in A Writer’s Diary, ‘onuitgesproken, onbewust en kan alleen gevoeld worden’ en dat is wat Rusland van het westen onderscheidt. Afgezien van de spiritualiteit heeft Rusland haar ziel altijd via de kunsten uitgedrukt. Van Gogol tot Tsjechov, Tolstoj, Pasternak en Dostojevski heeft de literatuur altijd het innerlijke leven van de natie tot uitdrukking gebracht. De auteurs zijn wereldwijd bekend en je hebt zelfs als je nog nooit iets van hen hebt gelezen wel van hen gehoord. Wat betekent de Russische ziel eigenlijk voor een bezoeker? Ondanks wat je misschien denkt, zijn de Russen warm en sentimenteel en hebben ze een geweldig gevoel voor het leven in het heden en je bent verzekerd van een warm welkom.

  1. Ongekende weelde

Rusland heeft zeker een wauw-factor, die moeilijk ergens anders te vinden is. Van de 189 karaat Orlov Diamond die is gehuisvest in het Diamond Fund aan het Kremlin tot de exquise, hoewel sommigen misschien zeggen overdreven, Fabergé-eieren gemaakt voor Nicholaas II als cadeau voor zijn vrouw Alexandra hebben Rusland en de Russen altijd al een weelderige smaak gehad. In Moskou kun je vandaag de dag dineren in Turandot, een restaurant dat we ostentatief noemen, maar stijlvol met zijn barokke thema, dat miljoenen dollars heeft gekost om het te creëren.

  1. Een bestemming voor alle seizoenen

Moskou en St. Petersburg zijn in alle seizoenen prima te bezoeken. In de winter zijn het drinken van wodka en het genieten van een rit met een trojka in de sneeuw typische Russische ervaringen. In de zomer is een privé cruise om middernacht of cocktails drinken in een rooftop bar ook uniek. Misschien is vooral in Sint-Petersburg de beste tijd om te reizen wel de late lente en de vroege herfst, zodat je de drukte van het cruiseschipseizoen kunt vermijden.

st. petersburg

  1. Ervaar de lokale gastvrijheid

Een van de grootste misvattingen over Rusland is dat de mensen niet gastvrij zijn, maar dit is absoluut niet waar. Russen zijn erg trotse en gastvrije mensen, die het leuk vinden om mensen uit andere culturen te ontmoeten. Een van de meest onvergetelijke delen van je reis naar Rusland zal het ontmoeten van de lokale bevolking zijn. Je gids zal je helpen de geschiedenis van Rusland tot leven te brengen, maar ook om het leven in Rusland in zijn huidige context te plaatsen.

Laat een reactie achter