De gedachte van muizen en ratten in de tuin hebben is al niet prettig. Toch blijkt dat er veel huishoudens zijn die er meer te maken krijgen. Uit cijfers van de Dierenbescherming blijkt zelfs dat er jaarlijks zo’n 3,4 miljoen muizen en ratten worden gedood. Dat gebeurt vooral omdat ze overlast veroorzaken of op een andere manier tot hinder leiden. In de meeste gevallen wordt er gebruikgemaakt van een klapval of gif, terwijl er ook betere manieren zijn om een buitenplaag te voorkomen. Want voorkomen is beter dan genezen.

Tips om een buitenplaag te voorkomen

witte-muis

Wie ervoor zorgt dat ratten en muizen zich liever niet ophouden in de tuin, hoeft zich ook niet bezig te houden met nare bestrijdingsmiddelen als een klapval, vergif of andere dieronvriendelijke middelen. De meeste van deze middelen zijn al verboden voor particulieren. De beste manier om de beestjes uit de tuin te houden, is door preventieve maatregelen te nemen. Ratten en muizen komen namelijk vooral af op eten.

Houd voedsel buiten bereik

Het is belangrijk om zowel binnen als buiten het voedsel voor muizen en ratten buiten bereik te houden. Ze komen graag af op voedsel. Gooi je etensresten daarom altijd op de juiste manier weg en maak goed schoon. Dat geldt niet alleen voor binnenshuis, maar ook voor buiten in de tuin. Zo kun je muizen bestrijden en komen ze niet af op lekker eten. Ook goed om te weten: muizen en ratten knagen graag door plastic of karton. Zorg er daarom voor dat je voedsel in afsluitbare bakjes bewaart en nooit buiten laat liggen.

Werk het groen bij

Muizen en ratten vinden het absoluut niet prettig als ze door roofdieren kunnen worden gezien. De roofdieren zijn hun natuurlijke vijanden. Om deze reden doe je er goed aan het groen rondom je huis goed te onderhouden. Zorg er dus voor dat het gras in de tuin niet te hoog staat. Zo kunnen ze beter worden gezien en blijven ze weg uit de tuin. Op die manier kan een buitenplaag voorkomen worden.

Sluit afval goed af

Ook voor wat betreft het weggooien van afval hebben we nog een belangrijke tip. Bij het ratten bestrijden is het belangrijk om de deksels over de vuilnisbakken te zetten, zodat de omgeving netjes en opgeruimd is. Maak geen composthopen rondom de woning. Ratten halen het afval namelijk graag uit de tuin. Daarom is het beter geen vlees, worst of kaas op compost te gooien. Zorg er daarnaast voor dat de composthoop niet als bioafvalbak wordt gebruikt. Muizen en ratten houden van vlees en ander eiwitrijke voeding. Dit hoort niet thuis op de composthoop. Zo houd je deze beestjes uit je tuin.

Laat een reactie achter