Oostenrijk is één van de populairste vakantiebestemmingen van Europa en zowel in de zomer als in de winter bezoeken toeristen dit land graag. In de winter vind je hier enkele van de beste skigebieden van Europa en het is er dan bijna net zo druk als tijdens de zomer, wanneer de spectaculaire berggebieden druk worden bezocht. Bezoekers worden aangetrokken door de schilderachtige schoonheid van het Alpenlandschap en door schitterende steden zoals Wenen (Wien), de historische hoofdstad en het prachtige Salzburg, de geboorteplaats van Wolfgang Amadeus Mozart.

Oostenrijk is ook één van de kleinste landen van Europa en bestaat voornamelijk uit hooggelegen gebieden en hoge bergen. De Oostelijke Alpen beslaan maar liefst 60% van het land. De rivier de Donau stroomt van west naar oost ongeveer 350 kilometer door het noordelijke deel van het land. De schoonheid van de natuur maakt dit land een populaire toeristische bestemming. Het mooie is dat je er ook gewoon makkelijk met de auto heen kunt rijden. Het is dan wel belangrijk dat je een tolvignet Oostenrijk koopt.

In dit artikel zetten we enkele bezienswaardigheden voor je op een rijtje en geven we je tips over de beste toeristische attracties, die je in Oostenrijk kunt vinden.

1. De Weense Hofburg: het keizerlijke paleis van Oostenrijk

Image result for Hofburg

Het spectaculaire Hofburg paleis in Wenen was eeuwenlang de residentie van de Habsburgse aartshertogen van Oostenrijk. Nu gebruikt de president van het land dezelfde kamers, die ooit toebehoorden aan keizer Joseph II. Bijna elke Oostenrijkse heerser heeft het gebouw wel laten verbouwen, wat resulteert in veel verschillende architecturale invloeden, waaronder gotiek, renaissance, barok, rococo en classicisme.

2. Salzburg Altstadt (staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO)

Salzburg-Altstadt

Al vanaf de vroegste dagen van het christendom in Europa is dit de residentie van de Prins-aartsbisschoppen van Salzburg. De Benedictijnse abdij van St. Peter, die in het hart van Altstadt (het oude gedeelte van de stad) ligt, werd in 690 door St. Rupert gebouwd en diende tot het begin van de 11e eeuw als de residentie van vele aartsbisschoppen. Met bijna 10 uur rijden kan je Salzburg bereiken met de auto. Een Oostenrijk vignet is dan wel van belang.

De Prins-aartsbisschoppen hebben enkele van de beste kunstenaars en architecten van hun tijd in dienst genomen om hun kerken, woningen en kloosters te laten bouwen en te laten decoreren en hoewel deze aan de smaken van opeenvolgende eeuwen zijn ‘aangepast’, vormen de middeleeuwse en barokke gebouwen samen een prachtige oude wijk, die je zeker moet bezoeken.

3. De Spaanse rijschool, Wenen

De Spaanse rijschool dateert uit de tijd van keizer Maximiliaan II, die in 1562 in Oostenrijk verantwoordelijk was voor het trainen van de bekende Lipizzaner-paarden. Tegenwoordig is het één van de weinige plaatsen waar de klassieke rijstijl, waaraan de aristocratie de voorkeur geeft, nog steeds wordt beoefend. Het bekijken van de beroemde paardensportevenementen in de winterrijschool, die geheel in barokstijl is en al sinds de tijd van Charles VI hier is gevestigd, is echt een must wanneer je in Wenen bent.

Het gebouw werd in 1735 gebouwd en de prachtige hal werd speciaal ontworpen voor de adel om hun kunsten te kunnen laten zien. Kaartjes om dit prachtige spektakel te kunnen bekijken zijn zeer gewild, dus boek online zo vroeg mogelijk je toegangsbewijs.

4. Het Schönbrunn Paleis, Wenen

Schönbrunn

Het barokke Schönbrunn Paleis is aan de rand van Wenen gelegen en werd begin 1700 gebouwd. Later werd het door keizerin Maria Theresa omgebouwd tot een zomerresidentie.

De hoogtepunten van een rondleiding door de 40 kamers van het paleis, die open zijn voor het publiek, zijn de koninklijke appartementen, de grote galerij, met zijn sierlijke plafondschilderingen, de miljoenenkamer, de salon van Maria Theresa met de versierde en vergulde palissander panelen en de spiegelzaal met zijn gouden ingelijste spiegels in rococo-stijl. Achter het paleis met 1441 kamers vind je een tuinencomplex van maar liefst 500 hectare dat ook in de 18e-eeuwse barokstijl is aangelegd.

Bij een bezoekje aan Schönbrunn moet je ook zeker de formele tuinen, het labyrint, het palmhuis met tropische en exotische planten en vlinders, de Alpentuin met een boerderij, Europa’s oudste dierentuin en de klassieke Gloriette zeker bezoeken.

In het rijtuigen museum in de voormalige Winterrijschool kun je tientallen historische koetsen en sleeën bekijken. Het gehele paleis- en tuinencomplex staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

5. De Hofburg en Hofkirche, Innsbruck

Hofkirche

Keizer Maximiliaan I, die eind 1400 en begin 1500 regeerde, maakte van Innsbruck zijn hoofdresidentie en hier werd ook de Habsburgse regering gevestigd. Zijn paleis, de Hofburg, werd door keizerin Maria Theresa in 18e-eeuwse barok- en rococo-stijl gerenoveerd. Hoogtepunten van een rondleiding hier zijn de kans om de weelderige koninklijke appartementen, de marmeren gigantische hal (Riesensaal) en de beschilderde plafonds te bekijken.

Het hoogtepunt van de Hofkirche of de hofkerk is het spectaculaire graf van keizer Maximiliaan I, die in 1519 stierf. Dit graf wordt alom beschouwd als het beste Duitse renaissancistische beeldhouwkunstwerk. Het middenstuk van het monument, de massieve zwart marmeren sarcofaag met een bronzen afbeelding van de keizer, is geniaal gemaakt. Aan de zijkanten van de sarcofaag staan 24 marmeren reliëfs, die gebeurtenissen in het leven van de keizer weergeven en eromheen staan 28 bronzen afbeeldingen van de voorouders en tijdgenoten van de keizer (kijk eens of je koning Arthur kunt vinden).

6. De Benedictijnse abdij van Melk

De abdij van Melk is één van ’s werelds beroemdste kloosters en de spectaculaire gebouwen zijn rond zeven binnenplaatsen aangelegd. Het prominentste deel van dit enorme complex, dat 325 meter lang is, is het westelijke uiteinde en zijn kerk met twee torens, die boven een halfrond terras uitsteken.

Naast dat het hoog op een rots ligt, boven de stad Melk uitsteekt en uitzicht op de Donau heeft, zijn er nog tal van andere goede redenen om hier een paar uur door te brengen. Bezoek het graf van Saint Coloman van Stockerau, de overblijfselen van de eerste heersende familie van Oostenrijk, het huis van Babenberg, de schitterende 196 meter lange keizerlijke gang met portretten van de heersers van Oostenrijk, waaronder die van keizerin Maria Theresia en de keizerlijke kamers waar je prachtige beelden en schilderijen kunt bekijken.

7. Hallstatt in Dachstein Salzkammergut

Hallstatt

Hallstatt is ongetwijfeld één van de meest pittoreske steden van Oostenrijk en het is een goede plek om de spectaculaire regio Dachstein Salzkammergut te verkennen. Deze regio staat trouwens ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De prachtige barokke architectuur getuigt van de rijkdom van Hallstatt, die is gebaseerd op zijn lange geschiedenis van de productie van zout.

Je kunt in de nabijgelegen grot van Hörnerwerk een bezoek brengen aan het ondergrondse zoutmeer of je kunt de grotten van Dachstein, één van Europa’s meest indrukwekkende grottennetwerken en die op sommige plaatsen wel 1.174 meter diep zijn, verkennen.

8. Skiën in Kitzbühel en de Kitzbüheler Horn

landscape photo of a lake beside trees

Een van de beste plaatsen om te skiën in Oostenrijk is Kitzbühel omdat je hier 170 kilometer aan skipistes met mooie sneeuw vindt. De hellingen in dit gebied zijn ook bezaaid met kleine berghutten, waar je even kunt stoppen voor traditionele hapjes en warme drankjes. Hoewel hier de Hahnenkamm ligt, wat de zwaarste van alle afdalingen is, vind je in Kitzbühel ook nog drie andere skigebieden met pistes voor alle niveaus. De kleinste daarvan is Bichlalm en die is vooral populair onder de freeriders.

Maar Kitzbühel is niet alleen leuk om te skiën. De met sneeuw bedekte Alpen op de achtergrond zorgen voor een prachtig uitzicht en je kunt hier ook wandelen. De Kitzbüheler Horn heeft een lengte van 1.998 meter waar skiërs in de winter naar hartelust kunnen genieten en waar bergwandelaars in de zomer tijd in de natuur kunnen doorbrengen. Je kunt via de kabelbaan Pletzeralm dit gebied bereiken.

Men zegt dat je hier één van de mooiste uitzichten hebt: in het zuiden zie je de Radstädter Tauern tot aan de Ötztaler Alpen, in het noorden het nabijgelegen Kaisergebergte, in het westen de Lechtaler Alpen en in het oosten de Hochkönig. Ten zuiden van de Kitzbüheler Horn ligt de 1,772 meter hoge Hornköpfli die ook bereikbaar is via de kabelbaan. Naast het geweldige uitzicht op de top, vind je hier ook het Gipfelhaus wat een uniek huis op de bergtop is met een kapel, een restaurant en een alpentuin waar je kunt genieten van de prachtige natuur.

9. Het Belvedere Paleis, Wenen

Een van de meest bezochte paleizen van Oostenrijk en een die je zeker tijdens je bezoek aan Wenen niet mag missen, is het spectaculaire Belvedere Paleis (Schloss Belvedere). Meestal eenvoudigweg aangeduid als ‘de Belvedere’, is deze belangrijke historische plaats opgesplitst in twee hoofdsecties: het bovenste of het hogere (Oberes) paleis en het onderste of het lagere (Unteres) paleis.

Als je alleen tijd hebt om één sectie te verkennen, kies dan voor het bovenste paleis. Hier vind je het grootste deel van de indrukwekkende verzameling kunstwerken en krijg je de kans om een van de best bewaarde architecturale pareltjes van het land te bekijken. Hoogtepunten zijn onder meer Sala Terrena, de grote hal, opmerkelijk vanwege de beelden en het stucwerk op het plafond, de Carlone Hall, met zijn bijzondere fresco plafond, de marmeren hal met twee verdiepingen en met zijn vele sculpturen en schilderijen en de indrukwekkende ceremoniële trap.

Het onderste paleis is ook zeker een bezoek waard. Hoogtepunten hier zijn de marmeren galerij met zijn verzameling beelden, de groteske hal met zijn vele mooie muurschilderingen en een tweede marmeren hal die bekend staat om zijn fascinerende fresco plafond. Als je hier een dagje doorbrengt (je zou het moeten plannen!) heeft het paleis een geweldig café en restaurant, drie winkels en een geweldige kerstmarkt voor diegenen, die deze plek tijdens de wintermaanden bezoeken.

10. De Middeleeuwse Burg Hochosterwitz

Ten oosten van St. Veit, op een rots die zo’n 160 meter boven de vallei uitsteekt, ligt het imposante Burg Hochosterwitz wat het belangrijkste middeleeuwse kasteel van Oostenrijk is. Na een turbulente geschiedenis werd het kasteel – voor het eerst genoemd in 860 – veroverd door de Khevenhüllers en werd het in 1570, in aanwezigheid van de Turkse indringers, afgebouwd. Het kasteel is sindsdien in het bezit van de familie Khevenhüller gebleven.

Laat een reactie achter