Panama is een geweldige bestemming in Midden-Amerika en of je er nu alleen een tussenstop maakt of twee weken doorbrengt, er is echt genoeg te beleven!

In dit artikel bespreken we de mooiste bezienswaardigheden in Panama. De tips, die we je geven in dit artikel, zijn dingen die wij tijdens ons eerste bezoek aan dit land erg leuk hebben gevonden. We vertellen je alles over de lokale geschiedenis, de hot spots van de hoofdstad, de lokale Panamese keuken en we geven je tips voor een onvergetelijke dagtocht!

Lees snel verder om de leukste plekjes van Panama te kunnen ontdekken!

1. Verken de koloniale oude binnenstad van Casco Viejo

Image result for Casco Viejo

Casco Viejo was onze favoriete wijk in Panama City. De stad werd in 1673 gesticht en wordt gekenmerkt door prachtige oude Spaanse architectuur. Lokale arme gezinnen waren ooit de enige bewoners van de oude gebouwen die je in de stad vindt, maar tegenwoordig vestigen steeds meer trendy hotels, bars en restaurants zich in deze panden.

2. Probeer eens Geisha koffie

koffie-hartje

Geisha koffie is gemaakt van één van de beste koffiebonen ter wereld en de koffie heeft echt een aromatische en bloemachtige smaak. Je hebt misschien wel eens gehoord van Kopi Luwak uit Indonesië of Blue Mountain uit Jamaica… nou Geisha koffie uit Panama is nog lekkerder!

Hoewel de koffieboon oorspronkelijk niet uit Panama komt (het wordt verondersteld uit Ethiopië afkomstig te zijn), werd het ooit naar de bergachtige regio Boquete in Panama gebracht en daar produceren de Panamese koffieplantages nu de beste Geisha koffie ter wereld.

Cafe Unido (naast het American Trade Hotel) is één van de weinige cafés in Panama City die lokale koffie schenkt. Unido serveert niet alleen Geisha, maar ook lokale koude drankjes, espresso’s en gebak.

3. Bezoek het Panamakanaal

Image result for Panamakanaal

Je kunt Panama niet bezoeken zonder het Panamakanaal te hebben gezien!

Op ongeveer 20 minuten van Panama City ligt het Miraflores Visitor Center, dat een interactief museum is met vier verdiepingen en een uitkijkplatform met uitzicht op de sluizen van Miraflores. Tickets voor een tochtje door het Panamakanaal kunnen hier worden gekocht.

Probeer je bezoek te plannen wanneer er net een vracht- of cruiseschip voorbij vaart en kijk dan hoe de sluizen zich vullen om de doorvoer mogelijk te maken! Het was zo leuk om de sluis in werking te zien en het museum geeft een goed beeld over de geschiedenis van het Panamakanaal.

4. Maak een dagtocht naar de San Blas-eilanden

Als je op zoek bent naar prachtige, onbewoonde eilanden met witte zandstranden en kristalhelder water, maak dan een dagtocht naar de San Blas eilanden! Er zijn meer dan 365 eilanden in de archipel en traditioneel heette het gebied de Guna Yala-eilanden. Het is vernoemd naar de inheemse Guna-bevolking, die daar woont.

San Blas ligt aan de noordkust van Panama en ligt op ongeveer twee uur rijden van Panama City, dus de gemakkelijkste manier om deze plek te bezoeken, is door middel van een privécharter. Zorg ervoor dat je je paspoort meeneemt, want in Guna is er een veiligheidscontrole voordat bezoekers naar de haven kunnen rijden.

5. Koop een Panamahoed

Leuk weetje: wist je dat de meeste mensen die hoeden met die lichtgekleurde randen een Panamahoed noemen, terwijl deze hoeden eigenlijk oorspronkelijk uit Ecuador komen?

Panamahoeden werden dus eigenlijk nooit in Panama gemaakt, maar je kunt ze overal bij souvenirwinkels in de stad kopen. De hoeden zijn traditioneel gemaakt van een lokale palmplant, die wordt gevlochten en je kunt de kwaliteit van een Panamahoed beoordelen aan de hand van het strakke weefsel. De mooiste hoeden komen nog altijd uit Montecristi, de bakermat van de Panamahoed.

Op de trap achter het monument in de stad vind je lokale Panamezen en inheemse Kuna-vrouwen, die Mola verkopen. Mola zijn deze kleurrijke geometrische stoffen met patronen, die de Kuna-indianen traditioneel dragen. Je kunt een vierkante doek kopen of een kussen met daarop het patroon.

6. Drink rum bij Pedro Mandinga

Image result for Pedro Mandinga

Wij kwamen dit schattige roze gebouw tijdens een wandeling door Casco Viejo tegen en ontdekten tot onze vreugde dat het de eerste ambachtelijke rumdistilleerderij van Panama is!

In de late namiddag komt deze plek tot leven met inwoners, die terloops lokale cocktails proeven, rondhangen met vrienden en een geweldige tijd hebben.

7. Bezoek Panama City (de metropool)

panama-city

Terwijl Casco Viejo echt charmant is, heeft Panama City het karakter van een echte stad.

Krijg een idee van het lokale leven door Avenida Central te bezoeken en daar de levendige mensen, de straatkraampjes, de kunst en het lawaai te bekijken. Hang wat rond in Cinta Costera, het stadspark aan de waterkant van de stad, waar je kunt genieten van het uitzicht op het strand. Je kunt daar mensen bekijken, een ijsje eten of deelnemen aan een spelletje voetbal/tennis/enz.

Deze tour door Panama City neemt je mee langs alle hoogtepunten van de stad: Ancon Hill met zijn ongelooflijke uitzicht over de stad, een lokale ambachtelijke markt waar je Panamese souvenirs kunt kopen en een wandeling door Puna Culebra. Een bezoekje aan het Smithsonian museum in Panama is ook de moeite waard.

8. Betuig respect aan het gouden altaar in Iglesia San José

Image result for gouden altaar in Iglesia San José

Panama is vanwege het Spaanse erfgoed een overwegend katholieke stad. Er zijn een aantal prachtig mooie kerken in Casco Viejo, maar de meest bekende is Iglesia San José vanwege het gouden altaar dat daar staat. Het gigantische altaarstuk is uit mahonie gesneden en bedekt met bladgoud.

Het altaar bevond zich oorspronkelijk in het oude gedeelte van de stad Panama Viejo, maar volgens de legende schilderden slimme jezuïeten het altaar zwart om het voor rovers te verbergen. Nadat Henry Morgan gefrustreerd Panama had verlaten, werd het altaar weer naar zijn huidige locatie verplaatst. De paus heeft in 2019 Panama City en deze kerk bezocht!

9. Leer meer over de biodiversiteit van Panama

Door de unieke ligging van Pananma, vormt het een brug tussen Noord- en Zuid-Amerika en daar draait alles dit leuke museum om. Het is ontworpen door architect Frank Gehry en in acht kleurrijke secties geeft het een fascinerende kijk op hoe Panama werd gevormd en wat hiervan de gevolgen voor de ontwikkeling van de flora en de fauna in Noord- en Zuid-Amerika waren. Er zijn een aantal echt interactieve tentoonstellingen in het Biomuseo en het is zeker, vooral als je kinderen hebt, een bezoekje waard!

10. Probeer het lokale Panamese eten

Probeer, terwijl je in Panama bent, ook wat lokaal eten – het is echt heerlijk! Panamezen eten meestal kip en rijst (arroz con pollo), groenten en bakbanaan, yuca en zeevruchten. Sommige van onze favorieten waren ceviche en petacones, gefrituurde groene bakbananen gegarneerd met octopus of ander vlees. De beste manier om lekker eten in Panama te proeven, is tijdens een lokale voedseltour! We hebben ook veel leuke drankjes geprobeerd (in Panama weten ze echt hoe ze hun cocktails moeten maken!) en de lokale bieren, Balboa en Atlas.

1 reactie

Laat een reactie achter